chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - E-Plattform für Erwachsenenbildung in Europa

Blog

Τεχνολογίες Πληροφοριών - Μια δυνατότητα για νέα σταδιοδρομία σε κάθε ηλικία

24/06/2020
von Geormary Fragko...
Sprache: EL
Document available also in: LV DE EN ES RO

Το κείμενο αποτελεί μετάφραση. Το πρωτότυπο κείμενο συνέταξε η Mudīte Luksa για την EPALE της Λετονίας.

Οι Τεχνολογίες Πληροφοριών εκλαμβάνονται παραδοσιακά ως ένας τομέας με τον οποίο σχετίζονται κυρίως οι νέοι, τούτο όμως αποτελεί μια λανθασμένη αντίληψη - H εταιρεία Accenture στη Λετονία εκπαιδεύει κάθε χρόνο εκατοντάδες ειδικούς σε αυτόν τον τομέα, με μερικούς εκπαιδευόμενους να αναπτύσσουν την προηγούμενη γνώση τους και άλλους να αποκτούν εξ αρχής νέα προσόντα και νέες δεξιότητες αναφορικά με τον προγραμματισμό. Μόλις ολοκληρωθεί η κατάρτιση, οι περισσότεροι από τους εκπαιδευόμενους ξεκινούν να εργάζονται μέσω μιας νέας ειδικότητας.

Dmitrijs Kņazevs, Accenture

«Αποφάσισα να κάνω μια δραστική αλλαγή στη ζωή μου»

Ο Dmitry Knazev ειδικεύεται στη τεχνολογία πληροφοριών και μοιράζεται μαζί μας την ιστορία του σχετικά με τις αλλαγές στην ζωή του. «Είχα πάντοτε ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό. Ακόμα και όταν σπούδαζα στο Πανεπιστήμιο της Λετονίας το 1990, ανέπτυσσα προγράμματα για το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού του Ινστιτούτου Ερευνών VEF, το οποίο υπάγεται στη εργοστασιακή μονάδα VEF που παράγει ραδιοηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Στο Πανεπιστήμιο ειδικεύτηκα στην Οικονομική Κυβερνητική. Διδάχτηκα πολλά μαθήματα που σχετίζονταν με τα μαθηματικά και μερικά μαθήματα που σχετίζονταν με τα οικονομικά. Ωστόσο, δεν διδάχτηκα προγραμματισμό. Ήταν, λοιπόν, απαραίτητο να πραγματοποιήσω τις δικές μου αναζητήσεις σε αυτό το πεδίο. Μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, χρειάστηκε να αλλάξω πολλές φορές εργασία, ώσπου στράφηκα στον επιχειρηματικό τομέα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνεργάζομαι με προμηθευτές από άλλες χώρες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρίες σύμπραξης, κάτι που ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκεια της περιόδου που ανθούσαν οι επιχειρήσεις, ο αριθμός των εργαζόμενων άγγιξε τους 50. Εντούτοις, διέκρινα κάποια σημάδια αλλαγών που επρόκειτο να συμβούν στον κόσμο και αποφάσισα να αλλάξω ριζικά τη ζωή μου, προτού οι καταστάσεις πάρουν άσχημη τροπή.»

Το προηγούμενο καλοκαίρι έλαβα μέρος στο εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης SAP που προσέφερε η εταιρεία Accenture. Οι συμμετέχοντες συμπεριλαμβανομένων όσων προέρχονταν από άλλες χώρες ήταν συνολικά 13, ηλικίας 20 ως 50 ετών. Οι εκπαιδευτές μας ήταν πέντε εργαζόμενοι της εταιρείας εκ των οποίων τρεις έγιναν συνάδελφοι στα πλαίσια του έργου μου. Η περίοδος της κατάρτισης ήταν αρκετά κορεσμένη: μέσα σε πέντε ημέρες ενασχόλησης έπρεπε να μάθουμε πολλά καινούρια πράγματα. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η έλλειψη εμπειρίας στη χρήση της αγγλικής γλώσσας και οι περιορισμένες δεξιότητες που σχετίζονται με την τεχνολογία πληροφοριών, παρόλο που υπήρχε η κατανόηση και η απαραίτητη βοήθεια εκ μέρους των εκπαιδευτών. Στην τελική φάση της κατάρτισης, στους πιο επιτυχημένους συμμετέχοντες δόθηκε η ευκαιρία να ξεκινήσουν ως ασκούμενοι στην εταιρεία. Από την εμπειρία μου, μπορώ να δηλώσω ότι το σημαντικότερο δεν είναι η γνώση, καθώς η τεχνολογία αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, αλλά η επιθυμία για γνώση, η απόκτηση νέων δεξιοτήτων και η ικανότητα να εργαζόμαστε ομαδικά, το οποίο είναι κριτικά ποιοτικό χαρακτηριστικό στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών.

Η πρώτη ημέρα εντατικής εργασίας συνέπεσε με τα 50α γενέθλιά μου. Τούτη τη στιγμή εργάζομαι στην εταιρεία Accenture στο τμήμα SAP (στην ανάπτυξη εφαρμογών), το οποίο παρέχει διαδικτυακές πωλήσεις σε μια μεγάλη επιχείρηση στο εξωτερικό. Πρόκειται για την αρχή μιας πολύ σημαντικής και ενδιαφέρουσας δραστηριότητας στη ζωή μου. Αν κάποιος σκέφτεται να αλλάξει καριέρα, θα συνιστούσα σαφώς να συμμετάσχει σε ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Επίσης, θα ήθελα να απευθυνθώ σε εκείνους που βρίσκονται κοντά στο όριο της ηλικίας των 40 ετών: η συσσωρευμένη εμπειρία ζωής προσθέτει μια αξία που δεν μπορεί να αφαιρέσει κανείς ή να αποκτηθεί στο πανεπιστήμιο. Επίσης, συνεργαζόμενοι με μια νέα ομάδα θα αισθανθείτε νεότεροι, η ομάδα, ωστόσο, χάρη στην εμπειρία σας θα οργανωθεί καλύτερα, θα εργάζεται προσεκτικότερα και θα είναι πιο αποτελεσματική.

Zanda Arnava, “Accenture” Talantu studijas vadītāja

Accenture - μια από τις πρωτοπόρες επιχειρήσεις στον κλάδο της πληροφορικής

Η Accenture είναι μια διεθνής εταιρεία συμβούλων διαχείρισης, τεχνολογικών υπηρεσιών και εξωτερικής ανάθεσης με περίπου 290.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

H Zanda Arnava, επικεφαλής του τμήματος Talent Studio της Accenture στη Λετονία, αναφέρει ότι η εταιρεία είναι μια από τις πρωτοπόρες στον χώρο της τεχνολογίας των πληροφοριών στη χώρα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Το παράρτημα της Λετονίας ιδρύθηκε το 2002. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία προκειμένου να βοηθήσει τους πελάτες της να προσαρμοστούν στις σημερινές ανάγκες των επιχειρήσεων και των χρηστών. Επίσης, συμβάλλει στη δημιουργία του μέλλοντος, μέσω ψηφιακών τεχνολογιών σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν αυξήθηκε ο αριθμός των αποφοίτων από τις σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης που σχετίζονται με την Τεχνολογία των Πληροφοριών, παρότι η ζήτηση τους στην αγορά εργασία αυξήθηκε αρκετές φορές. Πολλές διεθνείς εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες πληροφορικής έχουν επιλέξει ως βάση τους τη χώρα της Λετονίας και οι τοπικές επιχειρήσεις αναζητούν ενεργά τέτοιους ειδικούς. Η αναζήτηση ενισχύθηκε ιδιαίτερα από την αύξηση των νεοσύστατων επιχειρήσεων, ένα φαινόμενο που παρατηρείται από το 2012.

Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των επαγγελματιών της πληροφορικής στη Λετονία και να υπάρχει η παροχή ευκαιριών σε άτομα που επιθυμούν να αλλάξουν καριέρα και να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να εργαστούν στον συγκεκριμένο κλάδο, η Accenture οργανώνει, περισσότερα από δέκα χρόνια, μαθήματα κατάρτισης στον Τομέα της Πληροφορικής και προσφέρει πρακτική άσκηση μέσω δικών της εντατικών προγραμμάτων εκπαίδευσης, τα οποία διαρκούν από μία έως πέντε εβδομάδες και παρέχουν στους εκπαιδευόμενους βασικές γνώσεις και δεξιότητες για την έναρξη μιας σταδιοδρομίας. Η εκπαίδευση είναι μέρος του προγράμματος προσλήψεων της εταιρείας με τους πιο επιτυχημένους συμμετέχοντες να αποκτούν στη συνέχεια πιστοποίηση και αμειβόμενη πρακτική άσκηση στην Accenture. Κατόπιν, οι περισσότεροι ασκούμενοι προσλαμβάνονται ως εργαζόμενοι στην εταιρεία. Συνολικά 1.500 συμμετέχοντες έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης μεταξύ 2016 και 2020. Την άνοιξη και το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει περισσότερα από 200 άτομα, ώστε να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους στον κλάδο της πληροφορικής. Το πρώτο πρόγραμμα κατάρτισης στις δεξιότητες της πληροφορικής θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. 

Ποιος μπορεί να ειδικευτεί στον κλάδο της Πληροφορικής

Οι αιτήσεις για τα μαθήματα κατάρτισης και συμμετοχής στην πρακτική άσκηση υποβάλλονται όχι μόνο από φοιτητές και απόφοιτους του τομέα της πληροφορικής, αλλά και από ανθρώπους που σπουδάζουν ή μαθαίνουν σχετικά με την επιστήμη, τη μηχανολογία, την επιχειρηματικότητα, την ενέργεια, τη μετακίνηση και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Ταυτόχρονα ίσως είναι άτομα που έμαθαν από μόνοι τους να προγραμματίζουν απλά ή σύνθετα πράγματα της καθημερινότητας. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουμε λάβει αιτήσεις από εργαζόμενους σε άλλους τομείς οι οποίοι επιθυμούν να αλλάξουν επάγγελμα και να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους στον τομέα της Πληροφορικής.

Όπως ένας σεφ που χρειάζεται να γνωρίζει όλα τα είδη των οπωροκηπευτικών και τη συντήρησή τους για να παρασκευάσει ένα νόστιμο γεύμα, με τον ίδιο τρόπο υπάρχει η ανάγκη για βασικές γνώσεις στον τομέα της πληροφορικής, αναφέρει η Arnava. Το εύρος των ειδικοτήτων σε αυτή τη βιομηχανία είναι τεράστιο: απαιτούνται προγραμματιστές, δοκιμαστές, ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας, σχεδιαστές, σύμβουλοι διαφορετικών τεχνολογιών, διαχειριστές έργων και άλλοι ειδικοί/εμπειρογνώμονες.

Αφενός, για να υποβάλει κάποιος αίτηση για την κατάρτιση στις δεξιότητες πληροφορικής, αναλόγως με τη θεματική που θα επιλέξει, χρειάζεται βασικές γνώσεις σχετικά με τις τεχνολογίες του Δικτύου και τις θεωρίες προγραμματισμού, να κατανοεί, επίσης, την έννοια OOP και να έχει την ικανότητα να συντάσσει απλά σε γλώσσα SQL. Αφετέρου, για να υποβάλει αίτηση για την κατάρτιση που σχετίζεται με την παροχή συμβουλών στον τομέα της Πληροφορικής, θα αξιολογηθεί είναι η ικανότητα του υποψήφιου να σκέφτεται αναλυτικά και το κίνητρό του για μάθηση, καθώς και να έχει καλή γνώση του προγράμματος "MS Office" ("Excel", "PowerPoint", "Project") και ικανότητα να επεξεργαστεί πληροφορίες και δεδομένα ανεξάρτητα και εντός μιας ομάδας. Όλη η εκπαίδευση πραγματοποιείται στα Αγγλικά, συνεπώς αξιολογούνται και οι γλωσσικές δεξιότητες.

Ένας τρόπος για να αυξήσουμε τον αριθμό των επαγγελματιών της πληροφορικής είναι να βοηθήσουμε να δραστηριοποιηθεί σχετικά ένας μεγαλύτερος αριθμός γυναικών και νεαρότερων κοριτσιών. Οι τελευταίες μετρήσεις από τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - DESI αποτυπώνουν ότι στη Λετονία η αναλογία των γυναικών στους ειδικούς της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνίας αγγίζει το 1% του ποσοστού των εργαζόμενων γυναικών (ποσοστό που βρίσκεται κάτω από το 1,4 % της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Για να επιτρέψουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία στον τομέα της πληροφορικής, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Riga TechGirls”, σε συνεργασία με τους εταίρους της, ανέπτυξε το 2019 το πρόγραμμα κατάρτισης “She Goes Tech”. Η Accenture απονέμει υποτροφίες, έτσι ώστε να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση στις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη μελλοντική κατάρτιση στην πληροφορική και οι εκπαιδευόμενες να μπορούν να ξεκινήσουν μια καριέρα στον κλάδο. Αυτό το καλοκαίρι, η Accenture θα απονείμει υποτροφίες σε 160 γυναίκες.

Σταδιοδρομία – σύμφωνα με τις δικές μας επιθυμίες και ικανότητες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα κατάρτισης διατίθενται στη διεύθυνση www.bootcamp.lv. Σύμφωνα με την Arnava αυτό το καλοκαίρι, η εκπαίδευση στα συστήματα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM) αποτελεί ευκαιρία για τους εκπαιδευόμενους, να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από τις τεχνολογίες Java/Salesforce, καθώς και να μάθουν καλύτερα τις βάσεις και τις αποθήκες δεδομένων, αλλά και τις λύσεις επιχειρηματικής ευφυΐας. Στο πεδίο με τα μεγάλα σύνολα δεδομένων (large data), παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικά με τη Μηχανική Δεδομένων. Μέσω της κατάρτισης SAP θα μάθουν να διαχειρίζονται ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις, συμπεριλαμβάνοντας λύσεις στη μετάβαση δεδομένων. Η κατάρτιση στο υπολογιστικό νέφος (cloud computing) εισάγει τον εκπαιδευόμενο στις αναρίθμητες σχετικές πλατφόρμες (cloud platforms) και στις δυνατότητες αυτοματισμού. Ένα ξεχωριστό μάθημα στο υπολογιστικό νέφος θα ασχοληθεί με την αξιοποίηση των γενικών αρχών DevOps. Στο πεδίο του λογισμικού Oracle οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για τα συστήματα διαχείρισης της βάσης δεδομένων και να αποκτήσουν τις δεξιότητες Τεχνικού Συμβούλου της Oracle. Τα μαθήματα που σχετίζονται με Java, CoreNet, έλεγχο, αυτοματοποίηση και δεξιοτήτων βοηθών υπεύθυνων διαχείρισης σχεδίων, έχουν επίσης προγραμματιστεί για την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Σε γενικές γραμμές, η κατάρτιση έχει διαχωριστεί σε τρεις κατευθύνσεις: η πρώτη είναι κατάλληλη για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δεξιότητες προγραμματισμού, η δεύτερη περιλαμβάνει προγραμματισμό και συμβουλές, και η τρίτη την παροχή συμβουλών σε συστήματα διαχείρισης.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η εταιρεία αύξησε το ποσό των υποτροφιών για την περίοδο πρακτικής άσκησης κατά 68%. Ως αποτέλεσμα, η υποτροφία για έναν εκπαιδευόμενο ανά μήνα (40 ώρες την εβδομάδα) ανέρχεται σε 480 ευρώ, ενώ ένα άτομο που έχει αποφασίσει να αλλάξει την καριέρα του και ολοκλήρωσε επιτυχώς το εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης της Accenture κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης θα λάβει την επιστροφή των 477 ευρώ.

Οι πιο επιτυχημένοι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα πιστοποιητικό και πληρωμένη υποτροφία στην Accenture. Οι μελλοντικές δεξιότητες και οι ευκαιρίες σταδιοδρομίας είναι ευρείες, ανάλογα, φυσικά, με τις επιθυμίες, τη θέληση και το ταλέντο κάθε ατόμου.

Η Arnava τονίζει ότι αυτή τη στιγμή, όταν ανοίγουμε οποιαδήποτε ηλεκτρονική πύλη με αγγελίες αναζήτησης εργασίας, βλέπουμε ότι εταιρείες πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένης της Accenture, αναζητούν ειδικούς πληροφορικής για να εργαστούν με διαφορετικές τεχνολογίες. Επί του παρόντος, σε έργα και σε θέσεις εργασίας, που παρέχεται η δυνατότητα, πολλοί άνθρωποι εργάζονται εξ αποστάσεως. Επίσης, πολλοί ζυγίζουν τις αξίες τους, αρχίζουν να ενεργούν και μαθαίνουν νέα πράγματα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται να αλλάξουν την καριέρα τους. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή όχι μόνο για εργασία εξ αποστάσεως, αλλά και για κατάρτιση και βελτίωση των γνώσεων, συμπεραίνει η Arnava.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 5 von 5 anzeigen
 • Bild des Benutzers Zintis Buls
  Prieks lasīt par šādu pārdomātu un ļoti nepieiciešamu rīcību speciālistu sagatavošanā. Mans paziņa šo iespēju ir izmantojis un no mūziķa pārkvalificējies par programmētāju. Labi ka tiek uzsvērtas nepieciešamās priekšzināšanas - jo arī viņa gadījumā preikšnotiekums veikmīgai pārkvalifikācijai bija interese par programmēšanu un pašmācība pirms iesaistīšanās Accenture apmācībās. 
 • Bild des Benutzers Dimitris Kiriakos
  Οι εταιρίες του κλάδου βολεύονται πάρα πολύ με αυτή την εντελώς "άναρχη" κατάσταση ως προς τις (ανύπαρκτες) ελάχιστες απαραίτητες προϋποθέσεις για το προσωπικό τους που δουλεύει σε έργα ΤΠΕ. Ο λόγος είναι προφανώς το ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να απασχολούν κατά μεγάλη πλειοψηφία junior programmers και μάλιστα ανακυκλούμενους κάθε 18μηνο (ανανέωση σύμβασης ή απόλυση χωρίς αποζημίωση). Ο άμεσος αντίκτυπος στο παραγόμενο χαμηλής ποιότητας αποτέλεσμα δεν αποτελεί εταιρικό ρίσκο, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει ούτε πλαίσιο υποχρεωτικού QA σε επίπεδο παράδοσης-παραλαβής έργων ή προμηθειών ΤΠΕ. Με λίγα λόγια, δεν έχουν λόγο να προσλαμβάνουν πτυχιούχους Πληροφορικής, αφού μπορούν να παράγουν το ίδιο cost/gain με προσωπικό πολύ χαμηλότερων προσόντων. Συζητάμε συχνά για τα προβλήματα και τις "τρύπες" στις υποδομές ΤΠΕ σε υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά η αλήθεια είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα συμβαίνουν πολύ χειρότερα πράγματα...
  Παρ 'όλα αυτά:
  Αν θέλει κάποιος να γίνει Πληροφορικός πρέπει να σπουδάσει το αντικείμενο στο Πανεπιστήμιο και να εμβαθύνει...
  Υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό ...
  Τα bootcamps εξυπηρευούν συγκεκριμένα συμφέροντα παραγωγής low cost προσωπικού...

 • Bild des Benutzers Marija Elena Borg
  Well done - definitely a case of best practice! The fact that training is part of the company's recruitment programme and that the most successful participants are given the opportunity to become paid company interns is what makes Accenture stand out from its competitors. 
 • Bild des Benutzers Līva Siliņa
  Paldies par iedvesmojošo rakstu. Ir brīnišķīgi apzināties, ka  gaidīti ir ne tikai  pavisam jauni IT spečuki. Liels paldies projektam "She Goes Tech" par meiteņu atbalstīšanu. Man pašai pagaidām nav nācies mainīt profesiju, bet vajadzēja tā pamatīgi saņemties, lai uzsāktu studijas 34 gadu vecumā kopā ar divdesmitgadniekiem. 
 • Bild des Benutzers Elizabete Šīrante
  Lai arī tehnoloģiju puse man noteikti nav tuva, tomēr pedagoģija gan ir! Precīzāk sakot, ja ir iesaistīta pedagoģija, tā var būt saistīta ar jebko - pirmsskolu, skolu, pieaugušajiem, pulciņiem, dažādām jomām, kā literatūra, matemātika, kaut ķīmija -, bet es tik un tā būšu ieinteresēta. 
  Ir liels prieks dzirdēt, ka tehnoloģiju pasaule tiek sasaistīta ar cilvēkiem, kas tajā nav piedzimuši. Un ka tas viņiem ver jaunas iespējas darboties šajā plašajā un daudzpusīgajā pasaulē. Un ka paši pieaugušie ir ieinteresēti doties šajā piedzīvojumā ar atvērtu prātu!
  Tas man liek pārdomāt to, cik es savos gados mēdzu būt demotivēta.. Izjūtama kauna sajūta.
  Visnotaļ iedvesmojošs raksts, ko vēl īpašāku padara pieredzes stāsts, statistikas un detalizēts, skaidrs un saprotams temata jeb šajā gadījumā "piedāvājuma" izklāsts! Veiksmi!