chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - E-Plattform für Erwachsenenbildung in Europa

Blog

Digitale vaardigheden: de praktijk van alledag

06/02/2020
von NSS EPALE Nederland
Sprache: NL

Samenvatting artikel 6 in de reeks 'Leren in de educatie. Lesgeven, begeleiden en faciliteren'. Het onderwerp van dit artikel is: 'Digitale vaardigheden: de praktijk van alledag'.

 

Inleiding

In dit artikel over digitale vaardigheden gaat Ben Vaske, directeur van Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl, in op de invloed van digitale technologie op allerlei activiteiten in het dagelijks leven en hoe de volwasseneneducatie mensen kan helpen met die voortdurende veranderingen om te gaan. 

De reeks Leren in de educatie is een herziening van het in 2009 verschenen Handboek NT1. Voor docenten en opleiders. Deze herziening gaat niet meer uit van een papieren versie, maar bestaat uit een reeks artikelen die vrij te downloaden zijn. De artikelen zijn te vinden op www.oefenen.nl. Op EPALE verschijnen steeds samenvattingen van de artikelen.  

De artikelen betreffen het leren van Nederlandssprekende volwassenen die hun basisvaardigheden willen bijspijkeren of uitbreiden in formeel en non-formeel onderwijs. Het gaat hierbij om taal, rekenen, digitale vaardigheden, vaardigheden die je ook nodig hebt als het gaat om omgaan met gezondheid, opvoeding, werk, leren, rondkomen met je geld. 

De artikelen zijn bedoeld voor verschillende groepen gebruikers: docenten, (vrijwillige) begeleiders, uitvoerenden met specifieke taken (denk aan werving en PR), opleiders, managers, netwerkpartners, beleidsmakers en subsidiegevers (denk aan gemeenteambtenaren), sponsoren en opdrachtgevers.  

In totaal verschijnen zeker twintig artikelen. Dat is mogelijk met middelen van het Steunpunt Basisvaardigheden ve, Fonds 1818, de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS, Stichting Dioraphte, EPALE NL en Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl.

 

Digitale vaardigheden: de praktijk van alledag

In het artikel wordt allereerst ingegaan op de snelheid van ontwikkelingen in de digitale wereld en hoe deze steeds meer alle aspecten van het dagelijks leven binnenkomen. In het artikel worden drie gebieden centraal gesteld:

  • Privé/vrije tijd
  • Dienstverlening
  • Gemak

Met tal van voorbeelden laat de auteur zien hoe het niet meer alleen gaat om communicatie via Whatsapp en sociale media, maar ook over het gebruik van apps in de gezondheidszorg, digitaal betalingsverkeer tot het op afstand bedienen van je deurbel, verwarmingsthermostaat en verlichting. Veel van die ontwikkelingen kunnen het leven een stuk eenvoudiger maken. Maar dat betekent wel dat je daarvoor ook steeds weer (nieuwe) digitale vaardigheden nodig hebt om bij te blijven.

 

Digitale vaardigheden en leerwensen

In het tweede deel van het artikel gaat Vaske in op het begrip digitale vaardigheden en allerlei termen die in relatie daarmee gebruikt worden. Kort worden de vijf domeinen van digitale vaardigheden voor volwassenen beschreven zoals die ook in de landelijke Standaarden en eindtermen volwasseneneducatie zijn opgenomen. 
Hierbij is ook aandacht voor de rol van de overheid om ervoor te zorgen dat iedereen bij kan blijven in de digitale wereld en welke overheidsprogramma’s en diensten beschikbaar zijn.
Aansluitend gaat de auteur in op de steeds veranderende leervragen van volwassenen op het gebied van digitale vaardigheden. Hoe kan een aanbod in de educatie - formeel of non-formeel - hierop inspelen? Wanneer is iemand gebaat bij een cursus en het behalen van een bepaald niveau en wanneer zet je een kort traject in waarbij iemand zich richt op het verwerven van een paar specifieke vaardigheden, zoals bijvoorbeeld mobiel bankieren en het gebruik van een reisapp?

 

De rol van docenten en begeleiders

Als mensen steeds andere en nieuwe leervragen hebben, doet zich de vraag voor wat  docenten/begeleiders in huis moeten hebben om aanbod te ontwikkelen en uit te voeren. Als het om didactiek gaat verwijst het artikel naar de eerste publicatie in de reeks Leren in de educatie van Ella Bohnenn. Vervolgens wordt kort ingegaan op relevante publicaties zoals de ‘Handreiking digitale vaardigheden volwasseneneducatie’ en mogelijkheden voor bij- en nascholing.

 

Leermaterialen

In het laatste deel van het artikel worden leermaterialen besproken die veel worden gebruikt in scholingen digitale vaardigheden aan volwassenen.

Het artikel eindigt met een overzicht van literatuur en relevante websites.

Al met al een goed leesbaar artikel waarin alle relevante aspecten op een rijtje worden gezet!

 

Het volledige artikel is hier te downloaden.

Dit bericht hoort bij het dossier Leren in de eduatie

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn