chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

E-Plattform für Erwachsenenbildung in Europa

 
 

Ressource

Preporuke za inkuzivno obrazovanje u Bosni i Hercegovioni

Sprache: HR

Eingesandt von Tamara Beronja

Cilj aktuelnih i predstojećih reformiu obrazovnom sektoru je izgradnja obrazovanja kao generirajućeg faktora ukupnog društveno-ekonomskog razvoja i njegova integracija u evropski obrazovni prostor. Ove integracije u obrazovanju se realizuju putem osiguravanja pravnih, institucionalnih i drugih standarda u obrazovanju, a u skladu sa evropskim principima.

Zakonska regulativa u Bosni i Hercegovini, za sve nivoe obrazovanja, omogućava da svaka individua ima jednako pravo pristupa i jednake mogućnosti učešća u odgovarajućem obrazovanju, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

U Bosni iHercegovini se inkluzivno obrazovanje shvata kao pedagoško-humanistički i reformski pokret. Bazira se na unošenje novih pristupa u obrazovni sektor koji su zasnovani na iskustvima zemalja u okruženju i na primjerima dobre prakse u Evropi.

U Bosni i Hercegovini koncept inkluzivnog obrazovanja teži da otkloni i stalno otklanja barijere za ravnopravno učenje tokom cijelog života i učešće svih individua u sistemu obrazovanja, što znači da svi ostvaruju pravo školovanja u redovnom i dugim oblicima obrazovanja.

Imajući u vidu potrebu za unaprjeđenjem socijalne inkluzije i socijalne kohezije promocijom inkluzivnog obrazovanja i obuke, neophodno je promovirati i primjenjivatiprincip inkluzivnog obrazovanja koji poštuje i omogućava različitost među svima koji uče, s posebnim fokusom na one koji su izloženi riziku marginalizacije i isključenja.

Razvojem svakog pojedinca u skladu sa njegovim mogućnostima i preferencijama, te potpunom primjenom obrazovne i socijalne inkluzije, utičemo na stvaranje uslova za zrelo društvo u kojem je svaka osoba prepoznata kao vrijedan član. 

Autor(en) der Ressource: 
http://www.mcp.gov.ba/
Datum der Veröffentlichung:
Montag, 23 Dezember, 2019
Sprache des Dokuments
Art der Ressource: 
Nationale und politische Dokumente
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn