chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - E-Plattform für Erwachsenenbildung in Europa

Blog

A felnőttképzés és a nyugdíjas korosztály

22/12/2019
von Annamária Józsa
Sprache: HU

A felnőttképzés és az élethosszig tartó tanulás témakörében kutatva számos, fiatal felnőtteknek, középkorúaknak szóló témákkal találkozhatunk, de lényegesen kevesebb azon tartalmak száma, amelyek a fent említettnél idősebb generációnak szólnak. E hiány pótlására született meg Budapest, a Budapesti Nyugdíjasok Szövetsége, az Életet az Éveknek Országos Szövetsége és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának együttműködéséből a Harmadik Kor Egyeteme, mely kifejezetten a nyugdíjas korosztályt választotta célközönségének. Szemeszterenként különböző témákkal foglalkozik, amelyek segítségével szeretné biztosítani a tanulás lehetőségét résztvevői számára. Az előadássorozatokban meghívott előadók adják át a tudást. A 2019/2020-as őszi félévben öt előadás szerepel a programban, melyek a következők:

 

2019.10.02. Idős korban biztonságban

 Előadó: Oláh-Paulon László (rendőr alezredes, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője)

2019.10.16. Klímaváltozás hatása a bioszférára

Előadó: Dr. Petrányi Győző (Magyar Környezetvédő Egyesólet elnöke)

2019.11.06. Önkéntesség szerepe az aktív időskorban

 Előadó: D.Babos Zsuzsánna (ELTE PPK)

2019.11.20. A szociális gondoskodás története

Előadó: Hubai László (ELTE TÁTK)

2019.12.11. Tanulás időskorban – tévhitek és a valóság (egy kutatás margójára)

Előadó: Kovács Zsuzsa (ELTE PPK)

 

A továbbiakban a legutóbbi ,,Tanulás időskorban” előadásról számolok be. Elsőként az emberekben lévő, a mindennapok során szerzett tapasztalatok adta tudást járta körül az előadó. A következő blokkban a felnőttkori tanulás és oktatás értelmezési lehetőségei kutatás eredményeiről volt szó, amely szerint a legtöbb megkérdezett hisz abban, hogy a tanulás az új információk és készségek elsajátítását, az új szemléletmód kialakítását, az idősödéssel együtt járó természetes folyamatot jelenti. Eisen 1998-ban létrehozott tanulástámogató rendszereiről is szó esett.

A rendszer négy fő részének bemutatása után az előadó meghatározta, hogy a Harmadik Kor Egyeteme melyik részhez tartozik és milyen jellemzőkkel bír.

Ezek után a résztvevők képet kaptak arról, hogy az egyes országok hogyan, milyen módszerekkel próbálják segíteni az időseket a tanulás terén, majd megismerkedtek a tanulás különböző értelmezéseivel és megközelítéseivel, valamint a harmadik kor tanulási lehetőségeivel.

A szeminárium egyfajta zárásaként az előadó bemutatta a az előadássorozat megkérdezett résztvevőitől származó visszajelzéseket, melyek a következők voltak: az előadások megtekintésében a fő motivációjukat a bekapcsolódni vágyás, a közösségbe járás, az új információk megszerzése, illetve a korábbi tapasztalatok felelevenítése jelentette.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn