chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

E-Plattform für Erwachsenenbildung in Europa

 
 

Ressource

Tretja letošnja številka Andragoških spoznanj

Sprache: SL

Eingesandt von Ana Peklenik

Podnaslov tretje letošnje številke Andragoških spoznanj je Izobraževanje 2030 in izobraževanje odraslih: globalne perspektive in lokalne skupnosti – mostovi ali vrzeli? Tematska številka izhaja z 10. konference raziskovalne mreže ESREA 2018. Cilje trajnostnega razvoja, med katerimi je tudi izobraževanje, je mogoče doseči le z aktivnim delovanjem in sodelovanjem skupnosti po svetu. Glavno vprašanje konference se je nanašalo na implementacijo globalnih ciljev, ki jih je postavila OZN, v lokalna okolja. Je to realistično pričakovati? 

V prispevkih spremljamo izobraževanje odraslih v čeških visokošolskih ustanovah, širšo sliko zagotavljanja izobraževalnih potreb odraslih na Madžarskem, pomen ciljev trajnostnega razvoja za delo visokošolskih ustanov v Veliki Britaniji. Raziskovalci pišejo tudi o zagotavljanju jezikovnega znanja priseljencem v Veliki Britaniji in razpravljajo o izbirah, s katerimi se soočajo družbe izven zahoda (konkretno arabska družba), ko se poskušajo prilagoditi mednarodnim izobraževalnim ciljem in jih izpolniti. Zadnji prispevek izpostavlja povezovanje izobraževanja odraslih z aktivnim državljanstvom in participacijo.

Avtor uvodnika Rob Evans priznava, da je mogoče prispevkom očitati metodološke nedoslednosti, saj so vezani na prakse posameznih držav. Vsekakor pa prinašajo zgodovinski vpogled in predstavljajo pomembne izkušnje. 
Poleg teh tematskih člankov revija prinaša še tri tematsko odprte članke, poročilo in knjižno recenzijo. 

Tiskano izdajo teh in preteklih različic Andragoških spoznanj dobite v Knjižnici ACS, vsi prispevki pa so tudi prosto dostopni na spletu.

Ana Peklenik je zaposlena v Promocijskem in informacijskem središču Andragoškega centra Slovenije, kjer se ukvarja predvsem s knjižnično-dokumentacijsko dejavnostjo.

Autor(en) der Ressource: 
Borut Mikulec (ur.)
Sabina Jelenc Krašovec (ur.)
Datum der Veröffentlichung:
Dienstag, 8 Oktober, 2019
Sprache des Dokuments
Art der Ressource: 
Fallstudie
Schlagwörter:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn