chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

E-Plattform für Erwachsenenbildung in Europa

 
 

Blog

A tanácsadói piac átalakulása, avagy az Üzleti Mentor szerep megjelenése

14/10/2019
von Attila Nagy
Sprache: HU

Mielőtt bele vágnék,

/de/file/mentor-szerepeiMentor szerepei

röviden nézzük át a tanácsadás jelenlegi helyzetét, hogy megértsük az üzleti mentor szerepét a jelenlegi piaci helyzetben.  

Magyarországon kezdetben a tanácsadás, mint üzleti támogatás és a személyes kompetenciák fejlesztésére irányuló módszerek nehezen vertek gyökeret, de napjainkban egy teljesen elfogadott, már-már szinte nélkülözhetetlen folyamat az üzleti világban és a magánélet terén is. Emlékszem még rá, a 90’-es évek elején, amikor még úgy definiálták a coachot, mint sport edző. Azóta a coach és coaching kifejezés teljesen más értelmet nyert a tudatos szervezetfejlesztés és a személyi mentorálas, tanácsadás kialakulásának köszönhetően. Coaching, mint a tanulás, változás, megújulás céljából folytatott párbeszéd coach és ügyfél között, Magyarországon először a 90-es években jelent meg a for profit szervezeti környezetben, miután a rendszerváltás lehetőséget adott arra, hogy a multinacionális szervezetek egy a korábbiakhoz képest gyökeresen új szervezeti kultúrát hozzanak az országba. Az új kultúra hozta magával a coaching gyakorlatát is. A coaching igazi áttörése hazánkban a 2005-2010 közötti időszakra tehető. A „coaching” szó ez időben vált széles körben ismertté mind a szervezeti kontextuson belül, mind azon kívül.

A coaching térhódítása mellet egy másik, merőben más szemléletmódon alapuló támogatási módszertan alakult ki, amely nem a soft skill-ek (interperszonális készségek) fejlesztésre szolgálnak, hanem, sokkal inkább a hard skill-eken alapuló szakmai támogatásra. Ez az üzleti tanácsadás. Az üzleti tanácsadók (Business Consulant), azok a szakemberek, akik a gazdasági eredmények növekedésében, hatékonyság elérésében és többek között a szervezetfejlesztés terén adnak tanácsot tapasztalataik és tanulmányaik által.    

A két módszertant, tanácsadó szemléletmódot fontosnak tartom elkülöníteni, legfőképpen azért, hogy megértsük az üzleti mentor szerepét az üzleti világban és megfelelően el tudjuk helyezni a tanácsadói térképen. Az üzleti mentor lényegében egy coach és gazdasági szakember ötvözete, aki úgy kérdez, hogy érti a folyamatokat, de nem mondja meg a választ, hiszen a cégtulajdonosnak kell tudnia, mit akar kihozni a cégéből, neki kell döntenie és ő viseli majd a felelősséget is a döntésekért. Ugyanakkor a mentor akár hosszú ideig is támogathatja ennek a felelősségnek a viselésében. Az üzleti mentor esetében a szakma és az egyén áll a fókuszban, azaz mind a hard skill-ek, mind a soft skill-ek előtérbe kerülnek a folyamat során. A mentor és a mentorált közötti szakmai kapcsolat hosszabb távú, mint a coaching és tanácsadás esetében. Az üzleti mentor szerep egy izgalmas és egyben összetett feladat, hiszen átfogó speciális készségekkel, képességekkel és szakmai (mély) ismeretekkel kell rendelkeznie a mentornak.

Az üzleti mentor képzés tematika 3 nagy részre osztható fel.

1. Szociális készségek fejlesztése;

2. Üzleti tudás megszerzése (hard skill);

3. Esettanulmányok feldolgozása

A képzés során kiemelt hangsúlyt kapnak a szociális készségek fejlesztései, a személyiségtípusok elemzései, a kommunikációs modellek, a viselkedési aspektusok, a kreativitás, az innováció és a tanulás. Az üzleti tudás megszerzésére gamificationt alkalmaz a módszertan. Ez egy magyar nyelven is elérhető szimulációs „játék”, amely képes reprodukálni egy, az üzleti világban előforduló gazdasági eseménysorozatot a vállalkozás alakulásától az 5. évig az alábbiakat figyelembe véve: piaci helyzet, költségek, beruházások, K+F, marketing, logisztika, üzleti tervezés, értéklánc menedzsment, HR és etika, mentoring. A képzés során a való életben előfordult esettanulmányok kerülnek feldolgozásra, amelynek a célja, hogy a mentorjelöltek minél több esetet megismerjenek, továbbá, hogy kockázat nélkül tanuljanak meg döntéseket hozni és kérdéseket feltenni. A képzés egy része megköveteli a személyes jelenlétet, de a gyakorlati feladatok, esettanulmányok, módszertanok e-learning formában is elérhetőek.

Az üzleti mentor képzésre előreláthatólag a jövő évtől lehet jelentkezni, amely már ISO minősítéssel fog rendelkezni.  

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 5 von 5 anzeigen
 • Bild des Benutzers Krisztina Hoffmann
  Figyelemfelkeltő összefoglaló. Ismereteim szerint nagyvállalatoknál fontos szerepe van a mentoroknak – így, vállalaton belül tarthatják, megoszthatják a tapasztalatokat, felgyorsíthatják a tanulási és fejlődési folyamatokat. A mentorált, sokkal hamarabb eligazodik és fejlődésnek indul, ezen kívül, egy hihetetlenül erős kapcsolatrendszerre tesz szert. Támogatom az üzleti mentor képzés elindítását.
 • Bild des Benutzers Anna Klement
  Köszönet az összefoglalóért. Az üzleti mentor képzés elindítását időszerűnek gondolom. Fontos, hogy megfelelő gazdasági szakemberek segítsék tanácsadóként a vezetőket. 
 • Bild des Benutzers Orsolya Czirkos
  Öröm látni, ahogy egyre több szervezet építi be új munkatársai integrációs stratégiájába a szakmai mentoringot, mint módszertant. Az összefoglalóból pedig az is kiderül, hogy ez a módszertan a coaching mellett most már az üzleti tanácsadásban is egyre inkább teret hódít. 
 • Bild des Benutzers Éva Szederkényi
  Köszönet a feltöltésért. Különösen örülök a mentorálás népszerűsítésének. Talán egy kicsit elhanyagolt  tanácsadói módszer, jó gyakorlat ennek az alkalmazása. 
 • Bild des Benutzers Viktória Vörös
  Hasznos összefoglaló. Azt meg tudnád mondani, hogy milyen személyiségjegyekkel rendelkező embernek ajánlod az üzleti mentor képzést?