chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - E-Plattform für Erwachsenenbildung in Europa

News

Uspešno smo zaključili projekt Learning prison

31/08/2015
von Ajda Turk
Sprache: SL

Nove usmeritve Evropske unije na področju penologije se vedno bolj osredotočajo na reintegracijo zapornikov in ne samo na prestajanje kazni, zato je bil glavni cilj projekta Learning prison v zaporih ustvariti spodbudno okolje, kjer se bo lahko odvijalo učinkovito učenje. Potrebno je bilo razumeti vpliv odnosa, ki ga zaporniki razvijejo z zaposlenimi, zunanjimi izvajalci in drugimi deležniki, na rezultate izobraževanja. Zato smo v projekt vključili zaposlene v zaporu (psihologe, pedagoge, socialne delavce, terapevte, učitelje in duhovnike), zunanje sodelavce in druge deležnike.

Udeleženci so svoje znanje in izkušnje delili na partnerskih srečanjih, v delavnicah in v primerih dobrih praks. Udeleženci so nove načine komunikacije preizkusili v delavnici Vzpostavitev konstruktivnega dialoga v okolju zapora. Na delavnici so se spoznali z e-knjigo Dialog kot proces sodelovanja zapora z okoljem z izbranimi primeri dobrih praks, pedagoškimi metodami in Shemo procesa dialoga za projekt Learning prison. Z izvedenimi delavnicami v partnerskih državah smo dokazali, da so materiali uporabni v različnih državah.

Projekt je omogočil partnerjem iz Francije, Velike Britanije, Turčije in Slovenije ter zaposlenim v zaporu, da so si izmenjali znanje in izkušnje na področju zakonodaje in organiziranosti zaporov, pripomogli k  boljšemu sodelovanju med partnerji, kakor tudi med drugimi deležniki v kontekstu zapora, ter tako postavili temelje nadaljnjemu sodelovanju.

Več o projektu in projektnih rezultatih preberite na projektni spletni strani.

Andrejka Vabič Nose, CIK Trebnje

/sl/file/learningprison1jpglearning_prison_1.jpg

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn