chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

E-Plattform für Erwachsenenbildung in Europa

 
 

Ressource

Улесняване на общностното обучение

Sprache: BG

Eingesandt von Iliana Taneva

Общностното обучение започва там, където хора от различни възрастови групи с различно образование и опит се обединяват, за да променят активно средата си на живот, като едновременно с това се инициират обучителни процеси. Затова общностното обучение обединява работа в общността и обучителни подходи.

Основното значение на работата, свързана с развитието на общността, е да мотивира хората да участват активно в работата на тяхната общност, да оформят общността и по-специално да включат тези, попадащи в групата на „хора в неравностойно положение". В този процес се изграждат и развиват умения и компетенции, които допринасят не само за устойчива общност, но и насърчават личната ефективност на всеки човек.  

В рамките на проекта по Еразъм+ „Улесняване на общностното обучение“ беше разработен модел за обучение на фасилитатори на общностното обучение и общностни активисти, който описва задачите и компетенциите, както и стратегии за изграждане на общностно образование и залагане на мерки за осигуряването на качество. Проектът беше изключително успешен в това да покаже значимостта на ученето един от друг и заедно с друг, като същевременно се изграждаше модела.

Autor(en) der Ressource: 
Елке Бенеке, Фелиситас Уашутз, Роза ди Стефано, Дейвид Маккалан, Лин Тейлър, Иванина Сярова, Мартина Бахмайер
Datum der Veröffentlichung:
Donnerstag, 10 August, 2017
Sprache des Dokuments
Art der Ressource: 
Möglichkeiten und Ressourcen
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn