chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Internetplatform for voksenuddannelsesområdet i Europa

 
 

Blog

De voordelen van het opbouwen van succesvolle partnerschappen

20/12/2018
- NSS EPALE Nederland
Sprog: NL
Document available also in: EN

Door NSS UK

 

Voor een effectief project op het gebied van volwasseneneducatie zijn veel essentiële ingrediënten nodig, en het opbouwen van succesvolle partnerschappen is daar één van.

Het creëren van een sterke, respectvolle relatie met uw partners kan absoluut van toegevoegde waarde zijn en uw project versterken. Het mag dan ook geen verrassing heten dat er inzet en toewijding voor nodig zijn om een dergelijk partnerschap op te bouwen. De juiste partners vinden, bepalen wat zij kunnen toevoegen en zorgen voor een gevoel van wederzijds nut – allemaal cruciale stappen in dit proces.

Deze relatie is ontzettend belangrijk voor projecten met Erasmus+-financiering in het kader van Kernactie 2: strategische partnerschappen. Bij dit type activiteiten zijn organisaties betrokken die effectief samenwerken om hun doelen te bereiken.

Regenerus en Banbridge District Enterprise zijn twee organisaties uit het Verenigd Koninkrijk die de vruchten hebben geplukt van succesvolle partnerschappen. Hieronder volgt meer informatie over de projecten en partnerschappen van deze organisaties.

 

Project "Tomorrow's Land"

/cs/file/tomorrowslandprojectjpgtomorrows_land_project.jpg

A photograph of 15 waving people from the Tomorrow's Land project.

Regenerus heeft het project "Tomorrow's Land" opgezet, dat tot doel heeft om de volgende generatie sociale innovators – mensen die sociale innovatie gebruiken om mondiale problemen aan te pakken – te helpen en aan te moedigen. Als hoofdpartner hebben ze daarbij samengewerkt met organisaties uit Portugal, Denemarken, Letland, Italië en Duitsland.

 

Via dit project creëren de partners hulpmiddelen om opleiders te helpen deze nieuwe sociale innovators op te leiden. Ook zijn ze van plan onderwijsmiddelen te creëren, zoals een leerkader, een MOOC en online leermiddelen.

"Het is een zeer goed opgebouwd partnerschap", aldus Ruth Livesey van Regenerus. "Eén partner heeft de leiding over promotie, verspreiding en de website, en een andere over de MOOC. Iedereen maakt gebruik van zijn specifieke expertise en deelt zijn creativiteit. Het is geweldig!"

Het partnerschap heeft de organisatie ook persoonlijke voordelen opgeleverd. Ruth voegt toe:

"Iedere keer dat ik bij een Europees partnerschap betrokken ben, leer ik ontzettend veel. Je wordt bij elkaar gezet met mensen met andere houdingen, uit andere culturen en met andere werkwijzen, waardoor je ontdekt hoe dingen er overal ter wereld aan toegaan."

 

Project "Food incubators transforming regions" (FITR)

/cs/file/foodincubatorstransformingregionsprojectjpgfood_incubators_transforming_regions_project.jpg

6 people holding "Food incubators transforming regions" project documents in front of a Banbridge District Enterprise banner.
Ondertussen ging Banbridge District Enterprise op zoek naar groei van de bedrijfsactiviteiten met hun Erasmus + -project. Ze richtten zich op plattelandsgemeenschappen en hoe ze het ondernemerschap in de voedingsindustrie konden bevorderen.

 

Binnen dit project is een partnerschap gevormd tussen organisaties uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Slowakije en Nederland. Samen hebben zij gedeelde keukenruimtes ("food incubators") opgezet, waarmee ze belemmeringen wegnemen voor mensen die als "economisch inactief" kunnen worden beschouwd.

 

Projectcoördinator Ciaran Cunningham legt uit:

"We zien een heleboel mensen, vaak uit de categorie 'economisch inactief', met een uitstekend idee voor een levensmiddelenbedrijf. Zij hebben vaak al veel onderzoek gedaan naar hun idee, maar kunnen het niet uitvoeren doordat daar een investering in een dure productielocatie voor nodig is.

Een gedeelde locatie zou het voor hen mogelijk maken hun werk te professionaliseren en hun bedrijf te ontwikkelen zonder zich zorgen te hoeven maken over het huren van een locatie of de hoge aanschafkosten van professioneel cateringmateriaal."

Daarnaast hebben ze toolkits en cursussen opgezet om het effect te verbreden.

"Wat ons betreft zijn de partnerschappen die we hebben kunnen ontwikkelen het grootste voordeel van Erasmus+.

De Erasmus+-financiering was voor ons cruciaal. Het programma geeft je de mogelijkheid om die relaties op te bouwen en geweldige, blijvende partnerschappen te creëren.

We hebben beste praktijken kunnen uitwisselen en zo kunnen leren van de Slowaakse Landbouwuniversiteit, van deskundigen op het gebied van bedrijfsincubatie van het Nederlandse BDF en van Momentum, een Iers bedrijf dat gespecialiseerd is in voedselincubatie."

 

Uit de succesverhalen van deze twee projecten blijkt hoe krachtig effectieve partnerschappen zijn en hoe essentieel het is om die op te bouwen. Niet alleen voor het verwezenlijken van projectdoelstellingen, maar ook voor het effect ervan en voor het uitwisselen van kennis.

Via de EPALE-tool voor het zoeken van partners kan EPALE uw organisatie helpen potentiële partners te vinden. Lees ook deze tips, als u van plan bent Erasmus+-financiering aan te vragen.

 

 

The Erasmus+ programme offers many funding opportunities for organisations to create a valuable contribution in this sector.

Interested to learn how Erasmus+ funding could help your organisation? There are still places left at Erasmus+ Information Sessions – register today! 

 

 

 

Erasmus+ is het programma voor onderwijs, opleiding, jongeren en sport van de Europese Unie. Het nationale Erasmus+-agentschap van het Verenigd Koninkrijk is een partnerschap tussen de British Council en Ecorys UK.

 

 

 

Mogelijk vindt u dit ook interessant (onvertaald):

Top tips for Erasmus+ application success (blog)

Establishing the impact of your activities – the Impact+ Exercise (resource)

Final Epsilon report and training launched - making LGBTI migrant and refugees’ voices stronger (blog)

Widening Horizons through EPALE (blog)

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn