chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Internetplatform for voksenuddannelsesområdet i Europa

Blog

Észt jó gyakorlatok a felnőttek alapkompetenciáinak fejlesztése terén

21/05/2020
- Éva Várszegi
Sprog: HU

2020. február 10 és 13. között látta vendégül az ETKA ANDRAS (Észt Felnőttoktatók Egyesülete) a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola 5 fős küldöttségét, Moldován-Garas Helga igazgatót, Marton József igazgatóhelyettest, Szőke Magdus Piroskát, Tarkovács Mátyásnét és Várszegi Éva projektkoordinátort. Az  Erasmus+ Ka104-es "Eredményesebben a felnőttek alapkompetencia fejlesztéséért Békés megyében" című projekt kertében munkatársaink tovább bővíthették ismereteiket és további jó gyakorlatokat szerezhettek a felnőttek alapkompetenciáinak fejlesztése terén.

Észtország relatíve kicsi, 1,3 millió lakosú ország, mégis nagyon nagy hangsúlyt kap a felnőttképzés, a felnőttoktatás, az élet hosszig tartó tanulás (LLL) szemléletében. 2008-tól kezdődően 10 év adatait tekintve duplájára nőtt a felnőttképzésben részt vevők száma, amely azóta is intenzíven nő, még az EU átlagát is túlszárnyalták. A felnőttoktatásban résztvevők döntően a 25-64 év közötti korosztályból kerülnek ki.

A Tallinnban töltött négy napos tanulmányút alatt öt különböző partnerintézményt kerestünk fel, hogy megismerjük az ottani jó gyakorlatokat. Az előző évben Németországban már megismert módszerek, technikák mellett újabb ismeretekre is szert tettünk, amelyekből jó néhányat beépíthetőnek érzünk a hazai gyakorlatba.

A meglátogatott intézményekről és a jó gyakorlatokról az alábbi blogspotokban olvashatnak:

Az Észt Felnőttképzők Szövetsége: ETKA Andras - a legrégebbi ernyőszervezet

Tallinni Óvárosi Felnőtt Gimnázium kiemelkedő marketingstratégiája

Tallinna Lasnamäe Mehaanikakool - a szakképzés csúcspontja

Haapsalu Szakképzési Központ - a tanulási környezet is fejleszti az alapkompetenciákat

Tallinn Népfőiskola - az érdeklődési körökhöz kapcsolt kompetenciafejlesztés

Tallinn

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn