chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Internetplatform for voksenuddannelsesområdet i Europa

Nyhedsoversigt

Počeo najveći globalni program za obrazovanje o okolišu 'Eko-škole' u BiH

20/01/2020
Sprog: HR

 

Dvadeset pet srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine dobilo je priliku da se uključi u međunarodni program "Eko-škole" - program edukacije u oblasti zaštite okoliša. Prvi informativni seminar o mogućnostima za učešće održan je danas u Sarajevu.

 

Program je usmjeren na unapređenje obrazovanja u oblasti zaštite okoliša u obrazovnim ustanovama (vrtićima, školama, fakultetima), u saradnji s općinama/gradovima, komunalnim preduzećima, civilnim sektorom, medijima i mladima.

 

"Eko-škole" treba da obrazuju nove generacije mladih, ekološki osviještenih, osnaženih i aktivnih u svojim zajednicama.

 

Program će trajati dvije godine, a škole će, da bi dobile prestižne zelene zastavice i formalni međunarodni status Eko-škole, morati realizirati metodologiju od sedam koraka, prema individualnom planu uz mentorstvo Munja Inkubatora.

 

Razvoj programa Eko-škole pomaže kompanija Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom.

 

Međunarodni program Eko-škole razvila je Fondacija za obrazovanje za okoliš (FEE) 1994. godine, a danas se provodi u 67 država svijeta i 60.000 škola.

 

Od kraja 2018. godine BiH je dio ovog programa, a ovlašteni predstavnik za BiH je Inkubator društvenih inovacija Munja, koji već 18 godina radi na osnaživanju mladih u partnerstvu s više od 200 škola u svim dijelovima BiH, saopćeno je iz Ekopaka.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn