chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Internetplatform for voksenuddannelsesområdet i Europa

Nyhedsoversigt

Državna konferencija EPALE

16/12/2019
- Daria Mrsic
Sprog: HR

Svake godine Državni tim za podršku EPALE BiH okuplja stručnjake iz oblasti obrazovanja odraslih iz cijele Bosne i Hercegovine sa ciljem unapređenja kvaliteta, razmjene iskustava i dobrih praksi iz ove oblasti.

 

Državna konferencija EPALE održana je u Tesliću 11. 12. 2019. godine u sklopu dvodnevne zajedničke konferencije EAAL i EPALE projekata. Ove godine akcenat je stavljen na temu Unapređenje andragoških kompetencija nastavnika u obrazovanju odraslih. Organizator i domaćin konferencije je bila Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje unutar koje djeluje Državni tim za podršku EPALE u Bosni i Hercegovini. Konferencija je okupila preko 70 predstavnika različitih institucija BiH i predstavnika nevladinog sektora.

 

Eminentni stručnjaci iz oblasti obrazovanja odraslih iz zemlje i regiona govorili su na temu poboljšanja andragoških kompetencija. Prof. dr Miomir Despotović, dekana Filozofskog fakulteta u Beogradu, sa katredre za andragogiju je govorio na temu Andragoške kompetencije - modeli i iskustva, dok je psiholog Zorica Minić iz Ispitnog centra Crne Gore govorila o Značaju komunikacije za obrazovanje odraslih. Prezentacije su praćene i radionicama u kojima su učesnici konferencije mogli kroz praktičan rad da saznaju kako bolje komunicirati, kako steći i primjeniti andragoške kompetencije.

 

Sada već tradicionalno Agencija je ugostila i članove državnih timova za podršku EPALE iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Iskustva iz regiona sa učesnima konferencije podijelili su doc. dr sc. Goran Lapat sa Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govoreći na temu Aktuelnoasti u obrazovanju odraslih u Republici Hrvatskoj i Ružica Madžarević iz Fondacije Tempus iz Beograda koja je govorila o Unapređenju kompetencija zaposlenih u obrazovanju odraslih i primjerima dobre prakse Republike Srbije.

 

Ovogodišnjom konferencijom Agencija je obilježila jubilarnih pet godina rada projekata EPALE i EAAL u Bosni i Hercegovini.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn