chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Internetplatform for voksenuddannelsesområdet i Europa

Blog

Beszámoló a XXIII. Apáczai napok Tudományos Konferenciáról

21/11/2019
- Annamária Kiss
Sprog: HU

Az EPALE Magyarország társszervezésében megvalósult konferencia idén a humán tudományterület értékteremtő minőségének megerősítésére törekedett, olyan fontos kérdések fókuszba helyezésével, mint, hogy hogyan használható fel az emberek jóléte és kiszolgálása érdekében a digitális technika?

Négy plenáris előadást hallgathattak meg a résztvevők.  A Neveljünk jedit! könyv írója, Nagy Ádám, képzelt világokra építve próbálja átadni a tudástartalmakat. Hogyan használhatjuk fel az oktatás területén mindezeket? Véleménye szerint tisztábban megragadhatóak egyes fogalmak (pl. bullying a Harry Potterben), sok ember bevonható és könnyebben elmagyarázható egy-egy jelenség, fogalom. Ez a fajta megközelítése a tudásátadásnak egy bevezetés a tanulás világába, azáltal, hogy már meglévő tudáselemekhez kapcsolódik az oktató.

/da/file/img20191114102151jpgimg_20191114_102151.jpg

Madarász Erik friss statisztikákra támaszkodva vázolta fel a felnőttképzés jelenlegi összetételét. Az adatok alapján a 20 évesek messze a legnagyobb arányban vesznek részt a képzéseken, míg a harmincas éveiben járó korosztály 1,5%-a, a negyvenes éveiben járóknak pedig csupán a 0,5%-a. Továbbá kitekintettünk a meglévő munkanélküliség és munkaerőhiány jelenségére, a képzés jelentőségére mind az elhelyezkedésben és munkaerőmegtartásban.

Az okosjárművek társadalmi és gazdasági hatásairól halhattunk Rechnitzer Jánostól. Az önvezető autók nagyszámú megjelenése át fogja alakítani az autóipart, amely jelenleg a magyar GDP kb. 10%-át teszi ki. A jövőben a terület szakemberi szerint az autók teljesen más technológiai alapokon fognak működni, ez természetesen a szükséges humánerőforrás minőségére és mennyiségére is hatással lesz (automatizálással kiváltható munkaerő).

A negyedik előadó Kovács Norbert, a közgazdaságtan és digitalizáció összefüggéseit mutatta be. Kutatói csapatával megvizsgálta a Közép-Kelet Európai és a hazai felsőoktatási intézmények kurzuskínálatát. Olyan kifejezések, mint „e-bussiness”, „e-kereskedelem”, „digitális marketing” viszont csak szakirányú tárgyakban jelent meg, az alapozó képzésekben az IKT és digitális technológiák oktatása nem volt jelen. Ez szintén a humánerőforrás fejlesztés terén jelenthet majd kihívást, hiszen a digitális pénzügyi szolgáltatások jelentősége napjainkban egyre növekszik.

 A konferencia kilenc szekciójából „A digitális forradalom, az innováció, a HR és a HR tanácsadás” címszó alatt hallhattak a résztvevők az AL Agenda és EPALE platformról. Mindezek mellett napjaink kiemelt kutatási és cselekvési területei kerültek bemutatásra. Többek között az Y generáció motiválása a munkahelyi környezetben, a Mobilis Diáklabor működése vagy a munkavégzésre való alkalmasság jelentősége.

A konferencia programja ráépült a negyedik ipari forradalom által közelgő változásokra, és kutatási témáival megmutatta miként hatnak a változások az egyénekre, szervezetekre és vállalatokra. A kutatások mélyebb megismerése érdekében konferenciakötet készül, amelyet elektronikus formában az Apáczai Csere János Kar ad ki.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn