chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Internetplatform for voksenuddannelsesområdet i Europa

 
 

Nyhedsoversigt

Bemutatták a német Nemzeti Továbbképzési Stratégiát

06/11/2019
Sprog: HU
Document available also in: DE EN

A szövetségi kormány, a tartományok, a gazdasági szféra és Szövetségi Munkaügyi Hivatal képviselői bemutatták a Németországi Szövetségi Köztársaság első, a szakmai továbbképzésre összpontosító „Nemzeti Továbbképzési Stratégiáját”. A stratégia célja, hogy szorosabban összekapcsolja egymással a szövetségi kormány és a tartományok továbbképzéssel kapcsolatos politikai elképzeléseit, és további partnerekkel együttműködve mindenki számára átláthatóbbá és könnyebben hozzáférhetővé tegye a továbbképzési és támogatási lehetőségeket.

Anja Karliczek német szövetségi oktatási és kutatási miniszter elmondása szerint a Nemzeti Továbbképzési Stratégia célja egy új továbbképzési kultúra alapjainak megteremtése. Az új stratégia központjában a szakmai továbbképzés áll.

A strukturális változásokra adott válaszként a moduláris, interaktív oktatási platformoknak a „Szakmai továbbképzési digitális platform” elnevezésű innovációs verseny keretében történő kifejlesztésével könnyen hozzáférhetővé igyekeznek tenni a továbbképzési lehetőségeket. A képzési támogatásról szóló szövetségi törvény (BAföG) alapján a szakmai előmenetel érdekében nyújtott támogatások jelentősen növekednek, emellett átfogóan kiépítik az informálisan megszerzett kompetenciák értékelését és igazolását – tájékoztatott Anja Karliczek.

A Nemzeti Továbbképzési Stratégia konkrét intézkedéseket kínál: ilyen többek között a szakmai végzettség megszerzésének pótlása, a továbbképzési tanácsadás erősítése és a regionális szintű továbbképzési szövetségek támogatása – emelte ki Hubertus Heil német szövetségi szociális és munkaügyi miniszter.

A célkitűzések áttekintése:

 • A továbbképzési lehetőségek és kínálat átláthatóságának támogatása
 • A támogatásbeli hiányosságok megszüntetése, új ösztönzők kialakítása, meglévő támogatási rendszerek kiigazítása
 • Az egész életen át tartó továbbképzési tanácsadás átfogó hálózatának kialakítása és képzési tanácsadás különösen kis- és középvállalkozások számára
 • A szociális partnerek felelősségének növelése
 • A továbbképzési kínálat minőségének és minőségértékelésének ellenőrzése és erősítése
 • A munkavállalók megszerzett készségeinek láthatóvá tétele és elismerése a szakmai képzés során
 • A továbbképzéssel megszerzett végzettségek és a továbbképzési kínálat fejlesztése
 • Képzési intézmények stratégiai továbbfejlesztése a szakmai továbbképzés kompetenciaközpontjaivá
 • A továbbképzés területén dolgozók számának növelése és képzettségének biztosítása a digitális fejlődéshez
 • A stratégiai előretekintés fokozása és a továbbképzési statisztikák optimalizálása

 

Források:

Érdemes elolvasni (német nyelven):

 

  Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn