chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Internetplatform for voksenuddannelsesområdet i Europa

 
 

Nyhedsoversigt

Godišnja eTwinning konferencija Mandelieu, 24. – 26. oktobar 2019. godine

06/11/2019
Sprog: HR

Obrazovanje igra presudnu ulogu u oblikovanju svijeta i njegovih građana. Vaspitno-obrazovne ustanove  moraju da budu mjesta na kojima se učenici vaspitavaju i obrazuju da bi imali aktivnu ulogu u svom društvu, ali i da bi bili spremni za demokratsko učešće.

 

eTwinning, najveća zajednica za vaspitno-obrazovne ustanove u ​​Evropi, od 2005. godine je pomogla više od 700.000 nastavnika i milion učenika da rade zajedno u evropskim kolaborativnim projektima, koristeći saradnju, komunikaciju, razmjenu ideja, vrijednosti i svega onog što podrazumijeva unapređenje obrazovnih sistema.

 

Tokom Godišnje konferencije 2019. koja se održala u Mandelijeu, Francuska, od 24. do 26. oktobra 2019. godine, više od 500 nastavnika iz cijele Evrope imalo je priliku da uvidi kako eTvinning može da doprinese:

 

  • njegovanju kulture demokratskog učešća u školama;
  • razvijanju vrijednosti, stavova, vještina, znanja i kritičkog razumijevanja učenika što će im omogućiti aktivno učešće u demokratskom životu;
  • istraživanju načina podrške nastavnicima da bi pomogli mladima da izrastu u aktivne i odgovorne građane;
  • učešće na sesijama, umrežavanje na pedeset različitih radionica vodili su učesnike putem ka mjestu gdje vaspitanje i obrazovanje ispunjavaju demokratiju. To se desilo dijeljenjem najboljih praksi, istraživanjem novih načina podučavanja i inspirisanjem nastavnika za daljnje aktivnosti.

 

 

Takođe, konferencija je bila i svečanog karaktera jer su uručene nagrade za evropske projekte po određenim oblastima i uzrasnim kategorijama. Bila je ovo prilika da se pohvale najbolji projekti i nastavnici u Evropi koji učestvuju u eTwinning zajednici.

 

Bosnu i Hercegovinu su predstavljale  eTwinerke: Mirela Avdibegović, nastavnica matematike u OŠ „Pofalići“, Sarajevo; Helena Bošnjak, nastavnica engleskog jezika u OŠ „Uskoplje“, Uskoplje; Olivera Nedić, OŠ „Desanka Maksimović“, Stanari, i predstavnica Državne službe za podršku Branka Popić.

 

Takođe, jednu od radionica pod nazivom „Become an active citizen!“ održala je naša predstavnica Olivera Nedić. Svi komentari učesnika su bili na zavidnom nivou.

 

Zaključak Godišnje eTwinning konferencije je da sa prilagođavanjem sadržaja i motivacijom nastavnika još krupnijim koracima idemo ka ostvarivanju eTwinning aktivnosti, ali samim tim i jačanju i unapređenju nastavničke profesije.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn