chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Internetplatform for voksenuddannelsesområdet i Europa

Blog

Miten toimintatutkimuksella voidaan ratkaista aikuisten lukutaito-ongelmia?

17/09/2015
- Reeta KNUUTI
Sprog: FI

UNESCOn Institute for Lifelong Learning (UIL) julkaisi äskettäin lukutaidon opettajille ja tutkijoille suunnatun oppaan: Action research to improve youth and adult literacy - Empowering learners in a multilingual world, joka sisältää käytännön ohjeita osallistavien ja yhteistyöhön perustuvien toimintatutkimusprosessien toteuttamiseen.

Hyvin toteutetun toimintatutkimuksen avulla päättäjät, kouluttajat, opiskelijat ja muut tärkeimmät sidosryhmät voivat yhteistyössä määritellä haasteita, tunnistaa strategioita tai ratkaisuja, testata niitä ja oppia prosessista. Kun mukaan otetaan aikuiskoulutuksen (ja nuorten koulutuksen) lukutaito-ohjelmien täytäntöönpanosta vastaavat tahot, voidaan samalla parantaa koulutukseen liittyvää tietämystä, käytäntöjä ja olosuhteita.

Tekijöiden (Hassana Alidou & Christine Glanz toim.) tarkoituksena on esittää tutkijoille ja kouluttajille viitekehys, jossa he voivat kehittää omaa toimintatutkimustaan nuorten ja aikuisten lukutaidon alalla. Oppaassa on keskeistä se, että sen on tarkoitus mukautua erilaisiin konteksteihin.

Vaikka oppaassa määritelläänkin erilaisia strategioita ja laatukriteerejä, niitä on tarkoitus käyttää joustavasti, sillä ”tietämys ja käytännöt kehittyvät ja kontekstit vaihtelevat”. Raportissa on myös hyödyllisiä tapaustutkimuksia, jotka liittyvät lukutaitoa kehittävien ympäristöjen luomiseen, opintosuunnitelmien kehittämiseen ja kouluttajien osaamisen parantamiseen monikielisissä ja -kulttuurisissa konteksteissa. Tärkeimmät laatukriteerit kullakin alueella ovat seuraavat:

Lukutaitoa kehittävän ympäristön luominen

 • Kaikkien mahdollistajien ja ohjelman toteuttamiseen osallistuvien henkilöiden koulutustarpeiden osallistava arviointi
 • Mahdollistajien alustava ja jatkuva koulutus
 • Teoreettisen tiedon ja käytännön opettamis-/mahdollistamistaitojen välinen tasapaino

Opintosuunnitelmien kehittäminen

 • Opiskelijoiden osallistava tarvearviointi
 • Oppimissisällön mukauttaminen kohderyhmän tarpeisiin

Opettamis- ja oppimisprosessi

 • Vuorovaikutteinen metodologia
 • Mahdollistamisprosessi, joka lähtee siitä, mitä oppijat osaavat
 • Rakentava lähestymistapa tiedonhankkimisprosessiin, jossa oletuksena on, että mahdollistajat ja osallistujat ovat sekä osaajia että opiskelijoita.

Seuraavat opintosuunnitelman kehittämistä kuvaavat esimerkit osoittavat, miten opas tarjoaa käytännön näkökulmia edellä mainittuihin seikkoihin:

Elinikäinen oppiminen

 • Oppimissisällön tunnistamisen lähtökohtana on kontekstin ja opiskelijoiden tietotason tunteminen. Sen perusteella voidaan tunnistaa, millainen oppimissisältö ja millaiset taidot ovat kohderyhmän kannalta hyödyllisiä.
 • Aihealue ei rajoitu opiskelijoiden välittömiin tarpeisiin, vaan se sisältää jokapäiväisessä elämässä tarvittavia toimintoja, kuten tekniikan (matkapuhelinten, laskimien yms.) käyttöä.
 • Erilaisten epävirallisten koulutusohjelmien ja virallisen opetuksen välille luodaan kytköksiä, jotka mahdollistavat opinnoissa edistymisen.

Kestävyys

 • Oppimistilat räätälöidään yhteisön elinolosuhteisiin, ja niitä ylläpitää yhteisö itse.
 • Lisäksi opetus ja oppiminen tapahtuvat paikoissa, joissa opittua sisältöä on tarkoitus soveltaa, kuten työpaikalla.

Oppaassa on jokaiselle – päättäjille, aikuiskouluttajille, opiskelijoille ja tutkijoille – jotakin, sillä toimintatutkimus mahdollistaa asioiden tarkastelun niin alhaalta kuin ylhäältä päin. Se myös parantaa lukutaidon opintokäytäntöjen ja -ohjelmien vastuullista omistajuutta ja kestävyyttä sekä paikallisella että valtakunnallisella tasolla. Kannattaa tutustua.

Aaron Rajania on Ecorys UK:n vanhempi tutkimuskonsultti, jonka erikoisalaa ovat koulutus- ja työllisyyspolitiikka sekä tutkimustyö. Hän on tutkinut erityisesti opettajien koulutusjärjestelmiä, oppimispolkuja, laadunvarmistuskehyksiä ja osaamisen kehittämistä työympäristössä. Rajania on asunut ja työskennellyt monessa Euroopan maassa, kuten Belgiassa, Saksassa, Unkarissa ja Isossa-Britanniassa.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn