European Commission logo
Opret en bruger
Kan vælge flere ord ved at indsætte komma

Blog

Blog

Educație participativă: Ce ar putea însemna acest lucru? - Câteva învățături din proiectul Educitizens

TreeImage.
Sorin Botez

[Traducere Română-Engleză]

Autor: Martin Barthel

Învățături din Proiectul EDUcitizens

Proiectul EDUcitizens (http://www.educitizens.org/) a fost organizat într-o serie de întâlniri multinaționale. La fiecare întâlnire, partenerii au prezentat două exemple de practici inteligente, de metode sau proiecte participative în domeniul educației. Toate metodele au fost documentate, colectate și publicate la sfârșitul proiectului. Pentru a identifica bunele practici, parteneriatul discută și elaborează grila de evaluare pentru a identifica practicile inteligente.

Grilele și manualul de metode pot fi utilizate de către instituțiile din toate sectoarele educației în învățarea formală și non-formală.

În cadrul proiectului, partenerii și un număr foarte mare de părți interesate au discutat și reflect legat de ce ar putea însemna educația participativă. Reflecțiile ar putea fi un punct de discuție interesant în săptămâna tematică în curs de desfășurare privind educația cetățenilor.

A participa este una din competențele de bază ale societății digitale actuale.

Participarea înseamnă a fi în poziția de a strânge informații, de a le reflecta și de a formula opinii. Participarea inerentă a capacității de a conceptualiza informațiile și de a le pune în context diferit.

Transferarea participării în educație înseamnă educarea cetățenilor care sunt conștienți de sine, care sunt deschisi ideilor, culturilor și conceptelor noi și care doresc să își formeze și să influențeze în mod activ societatea.

Prin urmare, a fost utilă crearea curriculei, care avea o perspectivă europeană asupra cetățeniei și participării. Totuși, fiecare țară din UE are abordări diferite care nu au fost reunite la nivel european.

Educitizens se bazează pe trei piloni fundamentali - participarea, cetățenia și abilitarea - și ponderea practicilor inteligente în domeniul educației - formale sau non-formale. Prin urmare, este important să se definească ce înseamnă aceste concepte pentru proiect.

Participare

Participarea trebuie să includă dreptul de proprietate și responsabilitățile unei comunități.

Participarea ar trebui să fie orientată spre soluții, iar metodele ar trebui să fie interactive, motivante și să ofere un spațiu pentru implicare.

Predarea metodelor participative ar trebui să se bazeze pe abordări centrate pe cursanți, cu obiective de învățare, negociate. Acestea ar trebui să sporească cooperarea și învățarea în echipă.

Învățarea ar trebui să se bazeze pe expertiză partajată și pe învățarea reciprocă. Facilitatorul ar trebui să fie mai degrabă un mentor și un mediator decât un predicator.

Practicare

Practicarea conține cunoștințele și înțelegerea modului în care funcționează societatea și cum se poate face ca persoană o diferență.

Practicarea aduce putere oamenilor și ideilor lor, valorizând schimbarea și oferind instrumente acestora.

Este o componentă esențială a educației non-formale, în care cursanții reflect asupra modului în care gândesc la nivel global și acționează la nivel local, dar și înțeleg cum să gândească local și să acționeze la nivel global.

Practicarea ar trebui să fie învățată simplu. Ar trebui să fie mai degrabă împărtășită prin facilitatori și multiplicatori în comunitate decât prin profesor.

 

Construirea Cetățeniei

Construirea cetățeniei este, în principiu, preocupată de identificarea unui teren comun într-o comunitate și de stabilirea unui sentiment de apartenență la o comunitate.

Cetățenia ar trebui înțeleasă ca un dialog continuu și transparent

Este un proces educativ deschis, cu scopul de a creea condițiile ce permit activarea cetățenilor

Construirea cetățeniei este strâns legată de practicare, permițând cetățenilor să participe activ și să contribuie la comunitate.

În calitate de facilitator, asigurați-vă că oferiți feedback permanent constructiv cu privire la rolul cursanților în comunitate.

Practici inteligente

Practicile inteligente sunt practici adaptabile și aplicabile, adaptate diverselor nevoi, grupuri țintă și împrejurări (sunt transferabile).

Practicile inteligente se angajează și sunt accesibile pentru grupuri din medii diferite și cu abilități diferite și se ridică din nevoile și capacitatea cursanților.

Practicile inteligente îmbunătățesc starea actuală a comunităților într-un mod inteligent și îi împuternicesc pe cursanți să joace un rol mai activ în societate.

Practicile inteligente includ și cursanții în construirea evaluării.

Concluzie - ce ar putea fi S.m.a.r.t.

Această conceptualizare acoperă primele patru categorii EduCitizens (cetățenie, implicare, participare și educație) și poate fi folosită pentru categorii de cazuri, astfel încât inițialele să o facă S.M.A.R.T (în limba engleză)

S: diversitatea părților interesate (stakeholders), incluziunea socială și dialogul intercultural (orientat către actori) care ar putea acoperi cetățenia

M: Mindfulness, conștientizare, descoperire (orientare înainte de acțiune)

A: Acțiune, participare și angajament (orientate spre acțiune) care acoperă angajamentul și participarea

R: Reflecție, auto-experiență și învățare (orientată după acțiune) care ar putea acoperi educația

T: Tehnologie, digital, virtual (orientat spre instrument)

Aceste concluzii se bazează pe mai mult de 48 de studii de caz, feedback-uri și discuții intense cu aproximativ 52 de părți interesate din toate țările europene și din sectoarele educației.

Necesitatea unei educații mai participative este înțeleasă, dar există încă un scepticism valid, dacă metodele pot fi transferate și barierele dintre sectoarele educaționale sunt încă prea mari.

Cu toate acestea, a existat un consimțământ privind definiția și conceptualizarea. EduCitizens a lansat nu doar un set de instrumente, ci o discuție fructuoasă în curs de desfășurare, modul în care abilitățile și abordările participative pot fi în cooperare în educația "obișnuită", ajutând elevii să devină cetățeni auto-determinați și, în același timp, integrarea abordărilor formale și nonformale din educația adulților.

Login (1)

Log ind eller Registrer dig for at skrive kommentarer.

Want to write a blog post ?

Hold dig ikke tilbage!
Klik på linket nedenfor og begynd af poste en ny artikel!

Seneste diskussioner

TreeImage.
Ida Pedersen

Økonomiske kompetencer i krisetider

Deltag sammen med vores eksperter og dyk ned i verdenen af økonomiske politikker og deres samfundsmæssige indvirkning.

Mere

Latest News

Kommende begivenheder