Blog
Blog

Valódi tudást adhat-e az online tanfolyam? Érvek pro és kontra

Vajon tényleg lecserélhető-e az osztályterem az e-oktatóteremre? Vajon tényleg átadható-e az összes szükséges információ pusztán email váltással, chat ablakokban hozzászólással és „feltöltéssel? S végül a legfontosabb kérdés, létjogosult-e, s ha igen, milyen téren a teljes mértékben online oktatás?

Vajon tényleg lecserélhető-e az osztályterem az e-oktatóteremre? Vajon tényleg átadható-e az összes szükséges információ pusztán email váltással, chat ablakokban hozzászólással és „feltöltéssel? S végül a legfontosabb kérdés, létjogosult-e, s ha igen, milyen téren a teljes mértékben online oktatás?

Hisz nyilvánvalóan nem képezhetünk szakképzett ácsokat, esztergályosokat, de cukrászokat sem teljes értékű tudással pusztán online felületeken. Mik azok a szakmák, ahol viszont maximálisan elegendő az online elérhető tananyag, az interaktív találkozás?

Egyértelműen az informatika területe kiemelten az egyik legsikeresebb része az online információ átadásának. Legyen szó akár webdesigner képzésről vagy grafikusról, esetleg programozási, szoftver fejlesztési alapismeretek átadásáról, mindenképp elégséges sőt, akár több, mint elégséges az online oktatóterem. Mindazon modern foglalkozásoknál, melyek alapvetően számítógépen történnek, elsősorban egyedüli munkavégzéssel, azok sikeresen illeszthetőek online tananyagba. Bár felmerül a kérdése, miért ne lehetne akár nyelvi képzéseket is teljesen online felületeken bonyolítani, hiszen a hanganyagokhoz hozzáférés, a skpye-on tartható magánórák idejében az élő beszélgetések is tökéletesen szimulálhatóak. Így viszont, skype segítségével szinte bármilyen élő közvetítést meg lehet oldani a virtuális térben is anélkül, hogy a valódi oktatóteremhez képest minőségcsökkenés történne. Különösen értve ez alatt az elsősorban elméleti alapú tárgyakat, tudást igénylő ismeretátadást.

Milyen előnyökkel szolgálhat ez a fajta oktatás?

Tökéletesen rugalmasak más, élő jelenlétet igénylő oktatási formákhoz képest. Míg kisgyerek mellett sokszor órákat nyerni hosszas szervezést igényel, addig az online bejelentkezés sokkal kötetlenebbül oldható meg és illeszthető a napirendhez.  Az órai hiányzás az elektronikus tanórák esetén minimálissá válik. A feladatok teljesen saját ütemterv szerint, önálló időrendben sajátíthatóak el. Valóban, ennek árnyoldalaként sokkal inkább hordozzák magukban a halogatás, az elcsúszás veszélyeit, mint egy szabott, kötött órarend. Felnőttképzésben azonban a motiváció kompenzálja ennek a negatív hatásait. Ellenben rengeteg időmegtakarítást jelent az utazás teljes hiánya.

Naprakész, állandóan frissülő tananyagra számíthatnak a tanulók. Bizonyos területeknek a tudása a technológiai változásokkal sokkal gyorsabban történik, amit az online oktatás lényegesen gyorsabban képes lereagálni, mint a hagyományos képzések. Akár weboldal készítésről, akár online marketinggel foglalkozik a tananyag, de lehet szó mobiltelefonos applikációk készítéséről vagy képi illusztrációk szerkesztéséről, a fél éves információk sokszor már avultnak számítanak, s az online képzés sokkal rugalmasabban tudja beépíteni az oktatásába a változtatásokat. Míg egy kiadott jegyzet újraszerkesztése hónapokat vehet igénybe, addig az online tananyag módosítása sokszor csak néhány óra és azonnal látható az eredménye.

Végtelen e-világ. Az elektronikus tananyagok egymás kapcsolhatósága egy egyszerű linkkel bővíthető vagy meg lehet maradni a szűkebb keretek között. A plusz hozzáférhető információk egy kattintással elérhetőek azokon a területeken, ahol szeretne jobban elmélyülni az érdeklődő. Így, bár az alap tanfolyam anyaga ugyanaz, a bővített verziók sokkal könnyebben szabhatóak érdeklődésre és a szaktudás mélysége egyénenként könnyen változtatható. Az elérhető oktató videók, hanganyagok, képi illusztrációk pedig jelentősen lerövidítik a tananyag elsajátításához szükséges időt.

Egyéni tudásszinthez szabhatóbbak a modulok. A gyorsabban haladók plusz feladatokkal és rövidebb idő alatt végezhetnek, míg a lassabbak a saját sebességüknek megfelelően dolgozhatják fel az anyagokat, stresszmentesen. Így senki sem akadályozza a másikat a saját tempójában haladásban.

Fokozott egyéni figyelem juthat a tanulókra. Alapvetően az online tanterem sosem zsúfolt, nem egyidejű oktatás, így a problémák sem egyszerre jelentkeznek. Ennek megfelelően az oktató is több figyelmet tud fordítani a hallgatókra. A külön folytatható – e-mailben zajló- beszélgetések nem terhelik azokat, akik számára a kérdés és a válasz irreleváns, viszont a felmerülő, általános problémák beépíthetőek a tananyagba vagy GY.I.K. részét ( Gyakran Ismételt Kérdések) képezhetik a későbbiekben. Az interaktív jellege segít, hogy mindkét fél számára jobban hasznosulhassanak a felmerülő problémák, s azok megoldása közös lehessen.

A párhuzamosan zajló önálló feladatmegoldások időt nyernek a többség számára. Mivel a kiadott feladatokat nem együtt oldják meg, így nincs felesleges várakozás idő, csak az elkészült végeredményeket lehet a közös online térben egyeztetni, véleményezni egymással. Ezek a közös beszélgetések viszont igen inspirálóan hatnak egymásra: a kevésbé ügyesek remek példákat láthatnak, abból tanulhatnak, míg a tehetségesebbek felmérhetik, hogy mennyivel jobbak a szakterületükön, mint a többiek, s tehetik mindazt azokat nem megalázva.

 S, hogy a valóságban hogy néz ki egy e-oktatóterem?

Olyan felület, amit regisztráció után a felhasználók bárhonnan elérhetnek. Az előre feltöltött anyagokból, leckékből folyamatosan kapnak anyagokat, amik végeztével átléphetnek a következő feladatokra. Megoldásaikat vagy e-mailben vagy egy közös online felületen teszik közzé. A zárt csoportokban zajló szakmai beszélgetések kívülállók számára elérhetetlenek, ahogy a tananyagok is. A tanfolyamok modulszerűek, egymásra épülnek, így biztosítanak folytonosságot a tanagyagok elsajátításában, a fokozatos haladásban.

A jövő sok okból az online oktatásé: költséghatékony, forrásait jól osztja be, rugalmas, modern és könnyen formálható. Már maga az oktatás is rendelkezik azzal a fő ismérvvel, amivel később a végzett szakembernek is a modern munkaerőpiacon rendelkeznie kell: a mobilitással.

( A cikk szerzője saját élményeit, tapasztalatait gyűjtötte össze ebben a kis kalauzban)

Login (5)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Nejnovější diskuze

EPALE Diskuse: Budování inkluzivní jazykové rozmanitosti v Evropě

Učení se cizích jazyků je klíčem nejen pro sociální začlenění, mobilitu pracovní síly, ale také přispívá k soudržné a kulturně obohacené Evropě. Zúčastněte se naší další diskuse a diskutujte o roli jazykového vzdělávání v dnešní Evropě!

Více

Nový web EPALE – problémy a dotazy

České národní středisko EPALE by vás, členy komunity EPALE, chtělo požádat, abyste v této diskuzi sdíleli zjištěné nedostatky nebo vaše dotazy, týkající se například vkládání nového obsahu na platformu.

Více

EPALE diskuse: rozvíjení dovedností pro zdravý život v éře COVIDU!

Zúčastněte se diskuse a nenechte si ujít její přímý přenos!

Více