chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě

 
 

Blog

Europeana: cultuurschatten voor een leven lang leren

25/06/2018
od NSS EPALE Nederland
Jazyk: NL
Document available also in: EN FI LV RO DE LT FR PL HU EL ET HR IT ES MT

EPALE vroeg Milena Popova, business development manager bij Europeana Foundation, ons meer te vertellen over Europeana, het digitale platform van de EU voor cultureel erfgoed, en uit te leggen waarom dit waardevol is voor een leven lang leren.

 

Een schat aan hulpmiddelen

Er bestaat een breed besef dat de waarde van onze toekomst nauw samenhangt met de kwaliteit van ons onderwijs. Leren, en met name een leven lang leren, levert niet alleen meer economische kansen op, maar is ook essentieel voor ons algemene welzijn en onze persoonlijke groei. Als volwassenen zijn we in ons drukke leven bij het najagen van kennis vaak op zoek naar snelle en liefst gratis toegang tot betrouwbare en boeiende leermiddelen.

Europeana vervult hierbij een nuttige functie. Europeana is het Europese platform voor digitaal cultureel erfgoed, dat overal en voor iedereen beschikbaar is als informatiebron voor onderzoek en leren. Europeana biedt gratis online toegang tot meer dan 50 miljoen gedigitaliseerde voorwerpen afkomstig uit meer dan 3700 musea, archieven, bibliotheken en galerieën in heel Europa. In de collecties bevinden zich zeer diverse voorwerpen uit 43 landen en in 23 verschillende talen met verschillende thema’s en gebaseerd op verschillende media, waaronder kunstwerken, foto’s, modeontwerpen, 3D-afbeeldingen, landkaarten, kranten en meer. Van deze digitale informatiebronnen zijn er ongeveer 20 miljoen met een open licentie die kosteloos in creatieve en educatieve projecten kunnen worden gebruikt.

/en/file/europeana-collections-screenshotEuropeana Collections Screenshot

Europeana Collections Screenshot

Screenshot Europeana.eu, CC-BY-SA Europeana

 

Lerenden van alle leeftijden kunnen unieke content op hun interessegebied in verschillende boeiende vormen benutten. In Europeana Collections kan worden gezocht op kleur, persoon, periode en onderwerp, en kan worden rondgekeken in beheerde objecten, variërend van online tentoonstellingen en galerieën tot thematische verzamelingen over de Eerste Wereldoorlog, kunst , muziek , mode , fotografie en meer. In virtuele tentoonstellingen worden boeiende vertellingen gecombineerd met visueel aantrekkelijke culturele content, waardoor op een eenvoudige en eeuwenoude manier kan worden geleerd: door het vertellen van verhalen. Als u bijvoorbeeld een kijkje neemt in de jugendstiltentoonstellingen, ziet u de schoonheid en rijkdom van de jugendstilbeweging, belicht vanuit een historisch perspectief.

 

Europeana en een leven lang leren

Tevens heeft Europeana in samenwerking met partners van naam en faam een scala aan digitale hulpmiddelen voor een leven lang leren ontwikkeld, variërend van e-books en MOOC’s tot professionele online services die voor zowel liefhebbers als professionele doelgroepen nuttig zijn. In samenwerking met Apple, EUROCLIO en Europeana heeft de Belgische geschiedenisdocent Gwen Vergouwen het multi-touchboek Bronnen en interpretaties met betrekking tot het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog gemaakt en uitgegeven. In dit interactieve boek, dat gratis en in twee talen (Engels en Nederlands) verkrijgbaar is, worden op basis van bronnen uit Europeana vier hypothesen over de oorzaken van de Eerste Wereldoorlog onderzocht. Het boek is door mensen van 15 tot 65 van over de hele wereld gedownload.

/en/file/ww-i-battlefield-perspectivesWW I: A Battlefield of Perspectives

WW I: A Battlefield of Perspectives

Multi-touchboek Bronnen en interpretaties met betrekking tot het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog, CC-BY-SA Europeana

 

Een ander voorbeeld is de gratis MOOC die in het kader van het Europeana Space-project door de KU Leuven is ontwikkeld en die handelt over het op een creatieve manier hergebruiken van digitale culturele content voor onderzoeks-, onderwijs- en ontwerpprojecten. De acht weken durende cursus wordt in het Engels gegeven en is geschikt voor een breed scala aan lerenden: studenten of docenten met belangstelling voor cultureel erfgoed, beroepsbeoefenaars in de culturele sector, ontwikkelaars of gewoon liefhebbers van cultureel erfgoed zonder technische voorkennis.

Personen met diepgaande belangstelling voor (wetenschaps)geschiedenis ten slotte kunnen gebruik maken van de online educatieve platforms Historiana en InventingEurope. In InventingEurope wordt door middel van een groot aantal virtuele rondleidingen en tentoonstellingen het ontstaan van Europa onderzocht, gezien door de lens van de wetenschap en technologische doorbraken. Ook worden levenslang lerenden begeleid door middel van een speciale educatieve zone met leermaterialen en opdrachten aan de hand van voorwerpen afkomstig uit Europeana Collections. Historiana is een initiatief van EUROCLIO waarmee geschiedenisdocenten en studenten de beschikking krijgen over aanvullende hulpmiddelen uit heel Europa, waaronder innovatieve digitale tools, beheerde minicollecties en leeractiviteiten met content van Europeana. Onlangs, tijdens de Lifelong Learning Week (20 tot 24 november 2017) in Brussel, heeft Historiana the LLL Award (Lifelong Learning Award) 2017 ontvangen. Met deze prijs werd de eLearning-omgeving van Historiana erkend als een voorbeeld van beste praktijk op het gebied van onderwijs en innovatieve pedagogie.

In 2018 vieren we het Europees Jaar van het cultureel erfgoed en het tienjarig bestaan van Europeana. In het kader van deze twee mijlpalen wordt aandacht besteed aan digitaal cultureel erfgoed als onderdeel van ieders dagelijks leven, en in het bijzonder als onderbelicht leermiddel voor jong en oud. Of u nu voor uw plezier kennis vergaart of beroepsmatig belangstelling hebt voor cultuur, Europeana nodigt u uit in haar collecties rond te kijken. Ontwikkelt u zelf digitale leermiddelen met culturele gegevens? Europeana zou graag zien dat u deze deelt.

 

Contact

Als u meer wilt weten en op de hoogte wilt worden gehouden van de activiteiten en nieuwe hulpmiddelen van Europeana, kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief of lid worden van deze LinkedIn-groep. Ook kunt u aan de conversatie bijdragen door #EuropeanaEducation te volgen op Twitter of door een e-mail te sturen naar reuse@europeana.eu.


Milena Popova is hoofd van het serviceteam Hergebruik bij Europeana, dat streeft naar het bevorderen van hergebruik van digitaal cultureel erfgoed in het onderwijs en in de creatieve sectoren. Milena Popova is verantwoordelijk voor het opzetten van distributiepartnerschappen met uiteenlopende netwerken (variërend van innovatieve labs en start-up hubs tot educatieve verenigingen en uitgevers). Tevens houdt ze toezicht op de promotie en het gebruik van incubatieservices (uitdagingen, cofinanciering) van Europeana en de groei van de marktspecifieke gemeenschappen (Europeana Labs en Europeana Education).

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Zobrazuje se 1 - 2 ze 2
  • Obrázek uživatele Zane Boka
    Iepazīstoties ar EPALE digitālo platformu Europeana: Kultūras dārgakmeņi mūžizglītībai, rodas interese izzināt Eiropas kultūrvēsturisko mantojumu. Platforma Europeana ir saistoša, jo veidota mūsdienīgi, kvalitatīvi un pārskatāmi. Būtiski un noderīga, ka atvērtās licences sniedz iespēju daudzveidīgos materiālus lietot pētniecībā un radošajā darbībā. Vēsturei veltītās platformas sniedz svaigu un detalizētu skatu uz notikumiem. Izstrādāto platformu vērtība ir to uzticamība, brīva pieejamība. ES digitālajām platformām kultūras mantojumam kā mūžizglītības resursam ir milzīgs potenciāls piesaistīt plašu auditoriju, tādējādi sekmējot pieaugušo izglītības popularizēšanos sabiedrībā un veicinot kultūras vērtību iepazīšanu un izpratni.    
  • Obrázek uživatele Veronika Tuul
    Suurepärane postitus! Aitäh jagamast neid häid praktikaid. Loodan, et ka Eesti koolitajad leiavad Europeana platvormist ja nimetatud andmebaasidest inspiratsiooni, et neid kuidagi kasutada koolitustel. Olen kindel, et selliste vahenditega õpikeskkonda laiendada on väga värskendav ka koolitajatele endale.