chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě

Zdroj

Van MEER naar BETER?

Jazyk: NL

Zveřejnil(a) Lidwien Vos de Wael

Hier is leuk les-/discussiemateriaal als inspirerende achtergrond voor jouw educatieve activiteiten. Het komt uit 2013, maar is nog steeds super actueel: deze video van de Story of Stuff over de zoektocht naar klimaatoplossingen. Spelen we dan samen het verkeerde spel? Het doel van de economie is nu vooral MEER, terwijl het doel van de economie volgens steeds meer mensen BETER zou moeten zijn. Laat je verleiden…

Disclaimer: de video is Nederlands ondertiteld. Het tempo ligt echter wat hoog om geschikt te zijn om zonder meer in te zetten als lesmateriaal. Ik heb hem twee keer bekeken (en hij bleef boeiend!)

 


Afbeelding van Gino Crescoli via Pixabay 

The Story of Stuff heeft meer video’s. Ze tonen en passant ook wat voor competenties burgers nodig hebben als ze zich echt actief willen inzetten voor een duurzame samenleving. En dat is weer zeer relevant in verband met de pogingen die nu in Europa worden ondernomen om een Green competence framework for a sustainable future te ontwikkelen (meer over dit framework in december).

Zo hebben burgers, die klimaatactief willen zijn, competenties nodig om met vrienden en buren te praten over het klimaat en over de regels van het huidige economische spel (MEER versus BETER dus). Zij hebben ook competenties nodig om samen te werken met vooruitstrevende bedrijven en om effectief weerwoord te geven aan de energielobby.

Maar het allerbelangrijkst is denk ik vooral: iedereen kan vanuit eigen talent en kracht bijdragen. Bedenk wat voor type veranderaar jij bent. Waar liggen je grootste kwaliteiten en wat wil je graag leren? Er zijn mensen nodig die onderzoeken, die communiceren, die doen, die verzet leveren, die verzorgen, die netwerken. Daar komen zowel groene vaardigheden als burgerschapsvaardigheden bij kijken….

 

Dit bericht hoort bij het Dossier: Duurzaamheid en volwasseneneducatie

Autor/ři zdroje: 
The Story of Stuff
Datum zveřejnění:
Sobota, 26 Říjen, 2013
Jazyk dokumentu
Typ zdroje: 
Příležitosti a zdroje
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email