chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě

Blog

The perfect fusion: kinaesthetic learning and environmental education

05/10/2020
od NSS UK
Jazyk: SR
Document available also in: EN FR

A woman studying under the trees


 

Различити типови људи имају различите стилове учења: једнима више одговарају звучни стимуланси, другима визуелни, али многи од њих сматрају да је кинестетичко учење, као вид активног учења, најефикасније за меморисање информација. Људи често најбоље памте када могу одређене информације да повежу са физичким покретима и активним учењем. Кинестетичко учење није корисно само за децу, већ и одрасли боље уче када су активно укључени у одређени предмет. Кинестетичко учење се често примењује код обука на радном месту, у виду активности за јачање тимског духа, а постоји и могућност за различите активности ван фирме. 

Кинестетичко учење може значајно да допринесе и предметима у склопу образовања одраслих, поготово уколико се ради о природним наукама, као што је хемија, где је потребно спроводити различите експерименте, или биологија, где је потребно истраживати природни свет. Код образовања у сфери екологије, примењује се кинестетичко учење тако што се бројне групне активности одвијају на терену и у оквиру пројеката који се баве климатским променама, природном средином и екосистемима.

 

Конкретне активности у области екологије погодне за кинестетичко учење

 

Одржива производња хране и узгој биљака

С обзиром да је свет суочен са огромним изазовима по питању производње хране и очувања усева, велики напори улажу се у развој одрживих система за производњу хране. Акценат је и на садњи дрвећа, како би се смањила количина гасова који производе ефекат стаклене баште и загађење. То захтева физичку активност, па учесници одлазе на терен како би утврдили могућности дате локације, обрађивали земљиште, обогатили га кључним хранљивим састојцима и ручно садили дрвеће и опасавали младе стабљике заштитном оградом.Чишћење и сређивање пловних путеваClearing a river

  

Канали, реке, баре, језера и океан од кључног су значаја како за водени свет, тако и за копнени, па њихово очување и правилно одржавање спада у еколошке приоритете. Сјајна опција која укључује физичку активност је чишћење и сређивање пловних путева и водених површина. То подразумева уклањање накупљеног смећа, али и опалог лишћа са обала бара и језера.

 

Испитивање екосистема

Изласком на терен и посматрањем околине може да се одреди структура и равнотежа екосистема, као и могућности за њено унапређење. Испитује се биљни и животињски свет, климатски услови, терен и све што издваја дату локацију у односу на друге.
 

Кинестетичко учење, образовање у области екологије и животне вештине


Овај образовни спој може да подстакне развој разноврсних вештина које могу да буду корисне током целог живота, не само у пословном, већ и приватном животу. Образовање у сфери екологије захтева анализу животне средине и негативних утицаја људских активности на климатске промене. За ефикасно решавање проблема у вези са животном средином, потребно је користити вештине решавања проблема. За узимање узорака, спровођење експеримената и успешан тимски рад потребно је да ове вештине буду веома развијене.


Paper doll chain


 

Проблеми у вези са животном средином су најбољи показатељ потребе за јаким тимским духом и заједничким приступом: уколико заиста желимо да се боримо против климатских промена, потребно је да свако од нас да свој допринос. Да би се зауставиле промене климе, потребна је заједничка визија широм света, а образовање у сфери екологије је од кључног значаја за остварење овог циља.
 

Грађанско васпитање је у блиској вези са образовањем у области екологије. Борба против климатских промена захтева да грађани буду свесни последица својих поступака и посвећени унапређењу света: другим речима, они треба да буду савесни. Грађанске иницијативе су саставни део учења о екологији, а грађани могу да пруже велики допринос борби против еколошких изазова. Они најбоље познају своје окружење и често су први у акцијама чишћења и прикупљања новца за ове потребе.

 

Организације које олакшавају учење у области екологије за одрасле

 

Одрживе заједнице – Еко Актив

Еко Актив (EcoActive) је организација која се бави образовањем грађана у области екологије и изналажењем начина за развој одрживих заједница, с посебним фокусом на рециклажу, компостирање и акције и стратегије за узгајање биљака и рашчишћавање терена.

 

Породично учење –  Фонд за дивљи свет организације Центар ЗемљеHarvest mice

Фонд за дивљи свет (Wildlife Trust) одржава групне обуке у седишту организације Центар Земље (Centre of the Earth), који се налази на удаљености од 1.5 km од центра Бирмингема. То је еколошки центар у коме посетиоци могу да уче о животној средини и дивљем свету. Породично учење је подржано, а фонд је обезбедио бројне ресурсе који се могу користити у овом центру. Ове обуке могу бити корисне и групама грађана.

 

Групе грађана, породице и фирме – Сачувајмо лепоту Шкотске

Ова организација има представништва у свим селима, насељима и градовима у којима се ради на очувању животне средине. Запослени у организацији Сачувајмо лепоту Шкотске (Keep Scotland Beautiful) посећују организације грађана и фирме и представљају начине на које је могуће допринети ширењу еколошке свести и донети позитивне промене.

 

 

Можете бити заинтересовани и за:

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email