chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě

 
 

Blog

Több validációs lehetőség a polgárok számára

10/10/2019
od Györgyi Bajka
Jazyk: HU

Ernesto Villalba cikke

„Az országok lépéseket tesznek annak érdekében, hogy lehetőségeket biztosítsanak polgáraik számára a nem formális és az informális tanulás eredményeinek érvényesítésére, de többet kell tenni ahhoz, hogy valóra lehessen váltani a ténylegesen eredményes validációs rendszerek elképzelését”

 

Az emberek mindenféle környezetben szereznek ismereteket és készségeket: formális, informális és nem formális környezetben egyaránt. Míg a formális tanulás eredményeit könnyen elismerik, mivel bizonyítványok vagy diplomák kísérik őket, az informális és a nem formális tanulási eredményeket nehezebb igazolni. Ezen a ponton lép be a validáció. Kétévente a világ minden tájáról gyakorló szakemberek, szakértők, érdekelt felek és politikai döntéshozók gyűlnek össze annak céljából, hogy mérleget készítsenek a validációról, és előremozdítsák annak ügyét. Az előzetesen megszerzett tudás érvényesítésével foglalkozó harmadik biennáléra Berlinben került sor májusban; szervezésében a Cedefop is részt vett. Az eseményen 300 résztvevő gyűlt össze 40 országból, hogy megvitassa, miként tehetők működőképessé a validációval kapcsolatos politikák. A Cedefop az Európai Bizottság készségekkel foglalkozó igazgatójával, Manuela Gelenggel tartott közös előadásában bemutatta a nem formális és az informális tanulás eredményeinek érvényesítéséről készített európai körkép 2018. évi frissítésének előzetes eredményeit. A dokumentumot a későbbiekben az év folyamán közzéteszik a Cedefop weboldalán. A körkép mostani kiadása 39 országjelentést tartalmaz, amelyek kiterjednek valamennyi uniós tagállamra (Belgiumot két jelentés tárgyalja, az Egyesült Királyság nemzeteiről pedig három jelentés készült), az EFTA-országokra és négy szomszédos országra (Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Törökország). Öt tematikus jelentés és három nemzetközi esettanulmány is készült, amelyek áttekintik a kanadai, hongkongi és mexikói validációs politikákat. A főbb megállapításokat összefoglaló jelentés összegzi. A körkép területenként külön gyűjti össze az adatokat – oktatás és képzés, munkaerőpiac, valamint a harmadik szektor –, tükrözve, mely intézmények játszanak központi szerepet a különböző rendszerekben.

 

Több munkára van szükség

Az adatok alapján az országok lépéseket tesznek annak érdekében, hogy lehetőségeket biztosítsanak polgáraik számára a nem formális és az informális tanulás eredményeinek érvényesítésére, de többet kell tenni ahhoz, hogy valóra lehessen váltani a ténylegesen eredményes validációs rendszerek elképzelését. A tanulmány tárgyát képező valamennyi országban lehetőség van a formális intézményeken kívül megtanultak valamilyen módon történő érvényesítésére. A validációra irányuló kezdeményezések átfogó jellege azonban továbbra is kihívást jelentő kérdés. Az országok egyre inkább létrehoznak olyan minőségbiztosítási mechanizmusokat, amelyek kifejezetten a validációs rendszerekre irányulnak; különféle módszereket alkalmaznak a nem formális és az informális környezetben elsajátított készségek értékeléséhez, beleértve a szimulációkat, a megfigyelést és a portfóliókat. Az első számú értékelési eszközt azonban továbbra is az iskolarendszerű oktatásban használtakhoz hasonló tesztek és vizsgák jelentik, ami hátrányos lehet az alacsonyan képzett személyek számára, akiknek a leginkább javát szolgálná a validáció lehetősége.

 

Globális díj

Az előzetesen megszerzett tudás érvényesítésével foglalkozó harmadik biennálé keretében átadták az előzetesen megszerzett tudás érvényesítéséért odaítélt globális díjat, amelyet három kategóriában – termékek, eljárások és politikák – osztanak ki. A verseny a világ minden részéről jelentkező pályázók számára alkalmat kínál arra, hogy kommunikálják a bevált gyakorlatukat, segítve ezzel az előzetesen megszerzett tudás érvényesítésére irányuló eredményes rendszerek továbbfejlesztését és megvalósítását. A zsűrit a Cedefop, a Bizottság és más nemzetközi szakértők alkották. A „termékek” kategóriában olyan eszközök versenyeznek, amelyek láthatóbbá teszik a tanulási eredményeket, vagy segítik azok értékelését. A győztes a Norvég Vállalkozások Szövetsége (VIRKE) „A balancing act” elnevezésű modellje és módszere lett, amely a munkahelyen megszerzett készségek leírására szolgál annak érdekében, hogy azok érthetőek legyenek a munka tágabb világában és a formális oktatási rendszerben. Az „eljárások” kategóriában szerepelnek a tanulási eredmények érvényesíttetésére szolgáló strukturált útvonalak, az értékelőknek és a pályaorientációs tanácsadóknak szánt képzések, illetve a validációs folyamatok minőségbiztosítását célzó mechanizmusok. A győztes az IQ Netzwerk Brandenburg lett a menekültek és migránsok kompetenciáinak értékelésével. Az IHK-Projektgesellschaft mbH Ostbrandenburg eljárást dolgozott ki az informális vagy nem formális úton megszerzett állásspecifikus kompetenciák egyetemes normák szerinti értékelésére a német szakoktatási és -képzési rendszeren belüli valamennyi nem szabályozott duális képzési szakma vonatkozásában migránsok és menekültek számára. A „politikák” kategória regionális, nemzeti, illetve ágazati iránymutatásokat, jogszabályokat és rendelkezéseket foglal magában az előzetesen megszerzett tudás érvényesítése területén. A győztes Regione Piemonte validációs iránymutatása lett. Olaszország Piemonte régiója képes volt hasznosítani a kollektív tapasztalatokat annak érdekében, hogy kísérleti projekteket rendszerré alakítson.

 

A Berlini Nyilatkozat

A biennálé az előzetesen megszerzett tudás érvényesítéséről szóló berlini nyilatkozat kidolgozása köré szerveződött. A nyilatkozat alulról szerveződően hivatott ösztönözni az érdekelt feleket és a politikai döntéshozókat arra, hogy tegyék a validációs politikákat markánsabbá, eredményesebbé és inkluzívabbá. A résztvevők módosításokat kezdeményezhettek és részt vehettek a hat bekezdésből álló dokumentum megszövegezésében, amely tükrözi a biennálé hat szakpolitikai ágát és a validáció egyedi aspektusaira fókuszál: szervezeti megoldások, finanszírozás, módszerek és eljárások, támogató struktúrák, a validációt követő útvonalak, valamint jogi megoldások. Ezt követően szavaztak arról, hogy a nyilatkozatba belefoglalt elemek közül melyek a legfontosabbak, amelyeknek maradniuk kell. A rendezvény végén a nyilatkozatot felolvasták, és felkérték a résztvevőket, hogy szavazzanak az elfogadásáról: 92% igent mondott rá! A következő biennáléra Dél-Afrikában, Fokvárosban kerül sor 2021. május 12. és 14. között, a Dél-Afrikai Képesítési Hatóság (SAQA) rendezésében.

 

Mi az érvényesítés?

Az érvényesítés az a folyamat, amely során egy arra feljogosított testület megerősíti, hogy az egyén elsajátította a vonatkozó szabvány alapján mért tanulási eredményt, és amely a következő négy szakaszból áll:

•  az egyén vonatkozó tapasztalatainak meghatározása párbeszéd során;

•  dokumentáció az egyéni tapasztalat megjelenítése érdekében;

•  e tapasztalatok formális értékelése;

•  az értékelés eredményeinek – adott esetben részleges vagy teljes képesítéshez vezető – tanúsítása.

Forrás: 2012. évi tanácsi ajánlás a nem formális és az informális tanulás eredményeinek érvényesítéséről.

 

Forrás: CEDEFOP Skillset and Match Magazine

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn