chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě

 
 

Centrum zpráv

Poziv Savjeta Evrope: Portfolio kompetencija za demokratsku kulturu (CDC)

10/07/2019
Jazyk: HR

Savjet Evrope upućuje poziv školama na svim nivoima obrazovanja da se registruju kao pilot škole u projektu Portfolio kompetencija za demokratsku kulturu. Osnovni preduslov za učešće u pilot projektu je razumijevanje dokumentacije i upitnika na engleskom jeziku. Naravno, sa učenicima će se raditi na maternjem jeziku.

Registracija je otvorena do 31. jula 2019. god. ali je poželjno da se registrujete što prije.

Šta je potrebno? 
a) Pripremite se za pilot projekat tako što ćete pročitati instrukcije, odabrati odjeljenje i dobiti sve neophodne saglasnosti od uprave škole i roditelja.

b) Radi se sa odabranim odjeljenjem od početka školske godine sve do oktobra koristeći portfolio svake nedjelje, u skladu sa raspoloživim vremenom. Najbolje bi bilo da se aktivnosti neophodne za pilot projekat usaglase sa zahtjevima nastavnog programa. Portfolio se takođe može pilotirati na dobrovoljnoj osnovi kroz vannastavne aktivnosti.

c) Popunjavanjem on-line upitnika i dijeljenjem primjera realizovanih sa učenicima obezbijediće se povratna informacija, bez uključivanja ličnih podataka učenika. Sve dobijene informacije će biti strogo povjerljive i isključivo će biti korišćene u svrhu validacije I poboljšanja materijala za CDC Portfolio.

Ko se može uključiti?

Nastavnici svih predmeta na svim nivoima formalnog obrazovanja koji mogu da posvete sat vremena nedjeljno od početka školske godine do kraja oktobra 2019. god.

Koje su kompetencije za demokratsku kulturu?

Detalji vezani za Okvir referenci za demokratsku kulturu dostupni su na linku http://www.coe.int/competences 

Šta je CDC Portfolio?

a) CDC Portfolio je alat namijenjen podršci nastavnika i učenika/mladih ljudi u opisu,dokumentovanju I analizi razvoja kompetencija za demokratsku kulturu tokom vremenskog perioda.

Kada će materijal vezan za CDC Portfolio i proces pilotiranja biti dostupan?

b) CDC Portfolio i neophodni materjial su u izradi i biće spremni do kraja avgusta 2019. godine

Zašto se registrovati?

Registrovani nastavnici će materjial za CDC Portfolio, kao i instrukcije vezane za proces pilotiranja, dobiti na date e-mail adrese čim bude završen.

https://www.surveymonkey.com/r/CDCPortfolio 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn