chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě

 
 

Centrum zpráv

Održana radionica "Upravljanje ličnim finansijama"

30/06/2019
Jazyk: HR

U multimedijalnoj sali IPC Tehnopolis u Nikšiću održana je interaktivna radonica pod nazivom "Upravljanje ličnim finansijama". Radionica je održana 26. juna 219. godine u organizaciji IPC Tenopolis u saradnji sa konsultantskom agencijom Nova Ivica.

Predavač na radionici bio je ekspert iz ove oblasti, Doug Tonne, koji je već duži niz godina posvećen radu sa ljudima koji imaju finansijkih poteškoća kako bi prepoznali svoje finansijske probleme, razvili strategiju i napravili plan za poboljšanje ličnih finansija. Takođe, podučava ljude kako da uz pomoć raznih navika i sredstava unaprijed izbjegnu finansijske probleme.

Tokom ove interaktivne radionice dvadesetak prisutnih, među kojima je bilo i nekoliko stanara Tehnopolisa, imalo je priliku da nauči na koji način najbolje da rasporede sredstva koja posjeduju, kako da spriječe dalje zaduživanje ako postoji i kako da naprave plan štednje.
Doug je tokom izlaganja podsjetio prisutne koliko je važno praćenje nedjeljnih, mjesečnih i godišnjih troškova, ali i stvaranje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva koji oblikuju budžet pojedinca.
„Glavni cilj ove radionice je bio svakako da natjeramo ljude da razmišljaju kako da bolje upravljaju svojim finansijama, bilo da je to prije ili kada se već nalaze u finansijskom problemu i da isti pokušamo da riješimo“, kazao je Doug.
On je dodao da je veoma važno poznavati ličnu finansijsku situaciju i da jedino na taj način možemo izbjeći probleme i podijelio neke bitne savjete:
„Znajte u svakom momentu sa koliko novca raspolažete. Taj iznos kao i svoje troškove zapišite i pratite. Uvijek čuvajte malo novca i živite od onoliko novca koliko zarađujete“.
Prisutni su imali priliku da podijele svoja iskustva i zatraže savjete od stručnjaka, kao i da zajedno sa njim naprave primjer plana, koji im je kao i samo predavanje ukazalo na greške koje su do sada pravili.

 

***Više informacija dostupno sa sajtu IPC Tehnopolis - Nikšić

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn