chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě

 
 

Centrum zpráv

Нов доклад сравнява политиките и предоставянето на учене на възрастни в ЕС

04/06/2019
Jazyk: BG
Document available also in: EN NL PL DA DE FR FI SL MT LT LV RO ET ES EL HU

 

Европейската комисия публикува нов обобщаващ доклад за актуалното състояние на националните политики и системи за учене на възрастни в EU-28. Документът обобщава заключенията от докладите на страните, актуализирани през 2017 г.

 

Публикуваният наскоро документ отразява комплекса от политики за учене и финансови рамки, национални цели и интервенции, техните силни и слаби страни, както и необходимите реформи, провеждани в системите на страните членки на ЕС. Докладът обединява резултатите от докладите на страните, предварително извършени за всяка държава членка от група национални експерти. По думите на Комисията „той съдейства за повишаване на базирането върху доказателства на системите учене на възрастни в ЕС, което е основна предпоставка за оценяване на тяхната ефективност, въздействие и съответствие с нуждите на възрастните“.

Обхватът на доклада е насочен по-скоро към резултати, отнасящи се до взаимодействието с публичния сектор, отколкото към разбиране, например на това как фирмите могат да повишат ефективността от обучението на персонала си, или какво мотивира хората да предприемат допълнително обучение. При обобщаване на „съществуващото“ при ученето на възрастни в Европа, докладът прави преглед на това как политиките и системите за учене на възрастни в EU-28 се сравнят помежду си.

Някои от идентифицираните в доклада силни страни на националните системи за учене на възрастни включват степента, до която агенциите и институциите работят съвместно в сферите на управлението и регулирането като част от един междуинституционален модел. От друга страна, възникналите слабости са свързани основно с множеството доставчици на обучение, недостатъчното финансиране и ограниченията за използването на данни, даващи информация за развитието на политиките и предоставянето на обучение.

Достъп до пълния обобщаващ доклад 

 

Свързани статии:

 10/03/2016

Подобряване на политиката и предоставянето на учене за възрастни в Европа – доклад на ET2020 Работна група за учене на възрастни

30/05/2019

Политика за учене на възрастни и предоставяне в страните членки на ЕС

15/02/2018

Дискусия на EPALE: Как да осигурим оптимално включване в учене за възрастни на ниво предоставяне и на политическо ниво?

25/01/2019

Доклад за задълбочен национален семинар за ефективни политики за повишаване участието на възрастни в предоставянето на основни умения (ET 2020 Работна група за учене на възрастни)

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Zobrazuje se 1 - 2 ze 2
  • Obrázek uživatele Margrét Sverrisdóttir
    Done - a bit late, but Iceland is not one of EU-28..
    Best regards, Margret.
  • Obrázek uživatele Iliana Taneva

    Done.