chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě

 
 

Blog

Tuula Kumpumäki: Inlärning om motivation

31/05/2019
od Linda JUNTUNEN
Jazyk: SV
Document available also in: FI EN

/en/file/epaletuulakumpumakijpeg-0epale_tuula_kumpumaki.jpeg

 

Studiecentralen KSL är med som en av tre finländska studiecentraler i Erasmus+-projektet Eurooppalainen koulutusosaaminen kansalaisyhteiskunnan tukena (Europeisk utbildningskompetens som stöd för civilsamhället).  Studiecentralens anställda har haft möjligheten att antingen delta på en kurs eller lära sig om verksamheten inom önskad organisation enligt jobbskuggningsprincipen.

 

Jag var medveten om min möjlighet till denna inlärningserfarenhet nästan genast efter att jag inlett mitt arbete i KSL för drygt ett år sedan. Jag mötte mycket nytt i mitt nya arbete, och det tog ett tag innan jag ens kunde uppfatta hurdan slags kompetens jag behövde. I vår hittade jag äntligen ett potentiellt alternativ bland de utbildningsanordnare som erbjuder Erasmus-kurstjänster. Jag tillbringade också den första veckan i april på Motivation and Empowerment in Education-kursen i Galway på Irland.

 

Kursveckan riktade våra tankar mot motivation. Vår grupp var liten, med sju deltagare från Polen, en från ön Martinique och jag. Det var den första lärdomen – Erasmus sträcker sig verkligen ända till Karibien. Alla kursdeltagare hade inte ett gemensamt språk, men en i den polska gruppen tolkade för oss. Kursens anordnarorganisation M-Powered är också polsk, så ibland hjälpte två av deras representanter även till med tolkning.

 

Vår utbildare var den irländska terapeuten och utbildaren Diarmuid Lavelle. Hans arbete utgår från lösningsorienterad psykoterapi och principerna i österländska kampsporter (särskilt qigong, taiji och aikido) samt visualiserings- och andningsövningar. Jag funderade litet då jag anmälde mig över vad jag kunde få ut av kursen. Jag deltog sedan med tanken att säkert får jag med något.

 

Även om jag inte fick någon särskilt ny information om kursinnehållet, så fick jag tips om ett nytt sätt att betrakta och möta även bekanta saker – motivering, kommunikation, gruppbildning. Vår utbildares varma och uppmuntrande attityd styrde oss mot möjligheter att ändra våra egna tillvägagångssätt. Han inledde snabbt med att betona hur det i motivering inte är fråga om mål eller om att ställa upp mål, utan om kroppen (body), dess ställning (posture) och andning (breathing). Kroppen är ett verktyg som vi använder för att ändra vårt sinne (mind) och våra känslor (emotions). För att en förändring ska vara möjlig ska den gå till känslorna. Centrala slogans under veckan var också bland annat Mind is the body, body is the mind, Body first, mind after och Breathing is the ground.

 

Genom andningsövningar sökte vi styrka för kroppen och sinnet. Dessa var det lilla extra under kursdagarna – småsaker som man kan använda för att behagligt avbryta de egna arbets-, utbildnings- och mötesdagarna. Förutom olika slags övningar lokaliserade vi känslor och gav dem färger, storlekar och former. Vi flyttade även våra känslor från en plats till en annan. Vi lärde oss att uppfatta en ”känslolinje” i våra kroppar samt att vara närvarande, här och nu.

 

Många saker som gäller kommunikation och gruppbildning kändes mycket bekanta, då man också i vår organisation uttryckligen närmar sig utbildning genom principerna för gemenskapsmässig pedagogik. Det var lätt att hålla med om Diarmuids tankar om vikten av att bygga upp gruppanda och en gemenskap som en förutsättning för lärande.

 

Det var en liten besvikelse att den planerade simningen i den 10-gradiga Atlanten ställdes in. Syftet med övningen skulle ha varit att utmana sig själv och utveckla sina egna styrkor. Det kalla Galway fick tyvärr till och med de lokala invånarna att avstå. Men även trots detta fick jag en intressant och till och med en lugnande vecka mitt i en jäktig vår. Erfarenheten var värdefull och oförglömlig. Jag fick med mig användbara tips och verktyg för brådskan i vardagen såväl i arbetet som i hemmet. Likaså fick jag nya nätverk och sammanhang trots språkproblemen.

 

Tuula Kumpumäki

Studieförbundet KSL

 

Den här artikeln ingår i en serie med artiklar om lärande på området för vuxenutbildning i ett europeiskt sammanhang. Vårt ERASMUS+ KA1-projekt heter ”European Educational Know-how Supporting Civil Society”.

 
TILLBAKA TILL BLOGSERIENS FRAMSIDA
 
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn