Přejít k hlavnímu obsahu
Blog
Blog

Jobshadowing in Zagreb

In maart was Miguel De Clercq van CVO Perspectief gedurende 4 dagen te gast in de privéschool Inicijativa in Zagreb, een taleninstituut dat hoofdzakelijk cursussen Engels geeft, volgens de Callan-methode. Welke nieuwe inzichten heeft dit bezoek hem bijgebracht?

In maart was ik gedurende 4 dagen te gast in de privéschool Inicijativa in Zagreb. Dit is een vrij klein opleidingsinstituut in het centrum van de stad. De school heeft 2 afdelingen een in Zagreb en een in Split. Het is een taleninstituut dat hoofdzakelijk cursussen Engels geeft, volgens de Callan-methode. Het instituut past dezelfde methode toe voor enkele cursussen Spaans. Er worden zowel lessen in groep (maximum 10 deelnemers) als privélessen gegeven. Ik ben er zeer hartelijk ontvangen en heb er zowel lessen bijgewoond, een les gegeven en een pak interessante gesprekken gehad met lesgevers en coördinatoren van het instituut en ook met enkele mensen uit de sector (lokale gidsen in Zagreb).

Welke nieuwe inzichten heeft dit bezoek me bijgebracht?  Eerst en vooral moet ik zeggen dat het ontvangende instituut in de eerste plaats zeer geïnteresseerd was in mijn bezoek omdat ze net begonnen zijn met cursussen Engels voor de toeristische sector en omdat ze daar verder willen op inzetten. Ik heb er het opzet van onze opleiding Gids/reisleider toegelicht, zowel de structuur, de centrale pijlers van onze opleiding als de werkwijze in de lessen. Dit was allemaal vrij nieuw voor hen.

In de opleiding Engels voor eigenaars van toeristische appartementen heb ik een les gegeven over toerisme in België en over de klantgerichte benadering van toeristen. Het was een zeer interactieve les in het Engels, tegelijk een les Engelse conversatie. Dit laatste was voor de cursisten ongewoon, want binnen het vrij strakke systeem van Callan verlopen de conversaties volgens vaste formules (zie uitleg over Callan hieronder). Gelukkig had ik zelf eerst enkele lessen bijgewoond zodat ik een deel van de Callan-methode (bv. het herhalen van de antwoorden of het deels zelf zeggen van de antwoorden) kon toepassen in mijn les.

Miguel geeft les in de groep Engels in de toeristische sector.

 

Interessant voor mij was de demonstratie van de manier waarop Inicijativa de marketing aanpakt, met vrij weinig middelen. Op hun website zetten ze een deel van hun lesmateriaal. Dat bestaat uit specifieke formules in het Engels om je uit de nood te helpen in heel specifieke situaties zoals een gesprek in een winkel of aan een balie. Zo trekken ze een publiek naar hun website. Wie meer wil en nood heeft aan een grotere woordenschat kan doorklikken en krijgt zo een overzicht van het cursusaanbod.  Dit systeem blijkt goed te lukken want hun cursusaanbod beidt uit.

Door enkele lessen bij te wonen werd ik helemaal ondergedompeld in de Callan-methode. Misschien toch een woordje uitleg hierover. De methode is ontworpen door de heer Callan die een traditionele taalles vrij saai vond en voor de man zaten er ook te veel pauzes in de lessen. Met dit in het achterhoofd heeft de heer Callan een eigen methode ontworpen om in de eerste plaats Engels aan anderstaligen te geven. Er zijn in totaal 12 verschillende niveaus. De klas bevat geen tafels, de cursisten zitten in een cirkel rond de lesgever. Deze laatste staat recht achter een soort pupiter. De cursisten noch de lesgever noteren.

Elke les van 2 uur (met pauze in het midden) bestaat uit volgende onderdelen:

  1. herhaling van de vorige lessen aan de hand van mondelinge vragen waarop de cursisten in vaste formules antwoorden. Om geen tijd te verliezen krijgen de cursisten geen tijd om na te denken, de lesgever zegt het antwoord ongeveer tegelijk met de cursist. Op die manier zit er een goed ritme in de les. (25’).
  2. het tweede deel van de les is een dictee op basis van diezelfde zinnetjes uit de voorbije lessen. Het dictee wordt niet klassikaal verbeterd. De cursisten kunnen dat zelf doen thuis. (10’)
  3. Voor het derde lesdeel halen de cursisten hun handboek erbij en dit is het onderdeel ‘reading’. De cursisten lezen elk om beurt een zinnetje uit de voorbije lessen en de lesgever zegt dat eventueel mee of corrigeert waar nodig.
  4. Na de pauze worden nieuwe formules aangeleerd op dezelfde manier. De lesgever stelt de cursisten vragen en die antwoorden met vaste formules, nu nieuwe formules. Zowel woordenschat, grammatica als uitspraak worden aangeleerd op deze manier. Persoonlijk lijkt het me een goede methode omdat de cursisten permanent aan het woord zijn. Het is een ideale methode voor kleine groepen. Wat ik wat miste was de mogelijkheid tot vrije conversatie. De cursisten gebruikten telkens de vaste formules.

Ik had tijdens het verblijf ook de gelegenheid om met 2 gidsen van Zagreb te spreken. Ze hebben me zowel over hun werk als over hun opleiding verteld. Ik zag beide gidsen apart, maar hun verhalen leken op elkaar.  Je volgt in Zagreb een opleiding van enkele maanden, dat kan bij enkele instituten. Daarna leg je een examen af. Er is aandacht voor zowel theorie als praktijk. In Zagreb en bij uitbreiding ook in andere steden in Kroatië is het verboden om te gidsen als je geen opleiding hebt gevolgd als gids. Na je opleiding kan je een badge aanvragen en die badge moet je altijd dragen als gids.

 

De coördinatoren van de opleiding, samen met een lokale gids.

 

Buitenlandse groepen die hun eigen gids/begeleider bijhebben moeten ook een beroep doen op een officiële gids. Daardoor zie je merkwaardige situaties. Een Japanse groep, met een Japanse gids die de uitleg geeft en daarnaast staat er een officiële Kroatische gids met een badge die nauwelijks iets moet doen, hoogstens eens de weg wijzen naar het volgende monument. Beide gidsen die ik heb ontmoet combineerden het gidsenwerk in Zagreb met het begeleiden van reizen in het hele land.

Miguel De Clercq - CVO Perspectief

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Nejnovější diskuze

Nový web EPALE – problémy a dotazy

České národní středisko EPALE by vás, členy komunity EPALE, chtělo požádat, abyste v této diskuzi sdíleli zjištěné nedostatky nebo vaše dotazy, týkající se například vkládání nového obsahu na platformu.

Více

EPALE diskuse: rozvíjení dovedností pro zdravý život v éře COVIDU!

Zúčastněte se diskuse a nenechte si ujít její přímý přenos!

Více

EPALE 2021 tematická zaměření. Začínáme!

Zveme vás, abyste svými příspěvky a odbornými znalostmi obohatili rok, který nás čeká! Začněme tím, že se zapojíme do této online diskuse. Online diskuse se bude konat v úterý 9. března 2021 od 10:00 do 16:00 SEČ. Písemnou diskusi představí přímý přenos s úvodem k tématickým okruhům roku 2021 a za redakční radu EPALE ji budou hostit Gina Ebner a Aleksandra Kozyra z EAEA.

Více