chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronická platforma pro vzdělávání dospělých v Evropě

 
 

Kalendář

България провежда Национален форум „Пътища и мерки за повишаване на уменията на възрастните“

Zveřejnil(a) Zhuliyan GOCHEV před 5 měsíců 1 týden

Pátek 12 Červenec 2019
София
,

На 12 юли 2019 г. в гр. София – столица на България, ще се проведе Национален форум „Пътища и мерки за повишаване на уменията на възрастните“.

Събитието е кулминационна точка на националния консултативен процес, осъществяван в България, за изпълнение на Препоръката на Съвета от 19 декември 2016 г. относно повишаване на уменията: нови възможности за възрастните. То е съществен етап от изпълнението на работната програма на националния координатор за учене на възрастни за периода 2018-2019 г. Очаква се Форумът да надгради и доразвие постигнатите резултати от регионалните кръгове на консултативния процес, проведени в гр. Царево, гр. Габрово, гр. Вършец, гр. Шумен, гр. Стара Загора и гр. Дупница, както и от Националното кафене, проведено с членовете на Националната координационна група за учене през целия живот в средата на м. април 2019 година.

В събитието са поканени да се включат най-активните участници във всички етапи на проведения национален дебат, които имат принос към съдържателното му развитие. Очаква се във Форума да участват представители на политическото ръководство на Министерството на образованието и науката, на социалните партньори, ръководители на институции и организации за учене на възрастни, водещи обучители, практици, методици и др.

Програмата на събитието е структурирана в два основни панела, които ще бъдат съпроводени с представяне на добри практики на национално представените работодателски организации (Национален център за оценка на компетенциите към Българската стопанка камара), както и на организации от неправителствения сектор с иновативни практики в областта на ученето на възрастни (Фондация на бизнеса за образованието).

Първият панел на Форума ще бъде насочен към представяне на трите стъпки, залегнали в Препоръката: оценяване на уменията, персонализирани и гъвкави предложения за учене, както и валидиране и признаване. Тристъпковият подход ще бъде представен взаимообвързано с цел очертаване на цялостната концепция и перспективите пред идентифицираните предизвикателства за формулиране на работещи решения.

Вторият панел на Форума ще представи гледната точка на областните координатори за учене през целия живот от Велико Търново, Габрово и Ловеч. Те ще дискутират своя опит, придобит от различни етапи на процеса, свързан със структуриране на координационните механизми, създадени на областно равнище, в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни. Очаква се областните координатори да дебатират върху оставащите предизвикателства: общи и специфични. Акценти ще бъдат и различията, които се наблюдават в отделните региони, спрямо които могат за бъдат предприети успешни управленски действия.

Събитието се осъществява по Проект № 592041-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, който се изпълнява от Министерството на образованието и науката и се финансира с подкрепата на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм +”.

Primární jazyk:
Typ události: 
Konference
Účastnický poplatek: 
Ne
On-line událost: 
Ne
Pořádá: 
Екип на националния координатор за учене на възрастни
Druh organizátora: 
Jiná událost
Kontaktní údaje: 
Валентина Дейкова - национален координатор за учене на възрастни, v.deikova@mon.bg
Projekt EU č.: 
Проект № 592041-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA
Počet delegátů: 
< 100
Cílová skupina: 
Sítě a organizace v oblasti učení v dospělosti
Projednávané téma:
Cíle a záměry: 
Събитието е кулминационна точка на провеждания в България национален консултативен процес в изпълнение на Препоръката на Съвета от 19 декември 2016 г. относно повишаване на уменията: нови възможности за възрастните. Целта на Форума е концентриране на дебатите около идентифицираните приоритетни целеви групи, предизвикателствата, свързани с тях, и достигане до работещи решения на всички равнища на управление: национално, областно и местно.
Očekávané výsledky učení: 
Обобщаване на резултатите от консултативния процес: концепция и перспектива, вкл. оставащите предизвикателства с акцент върху областното равнище на управление на процесите в сектора за учене на възрастни в България.
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn