chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

Блог

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

30/11/2015
от Nives Vučić
Език: HR
Document available also in: LT DE PT NL

/bg/file/idpdlogopngIDPD Logo

IDPD Logo

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se na dan 3. prosinca, a Ujedinjeni narodi promoviraju ga od 1992. godine. U Europi živi oko 80 miliona osoba s invaliditetom. Zbog toga je važno obratiti pažnju na političke, ekonomske, socijalne i klturološke koristi od pristupačnog i uključivog društva. Za ovogdišnju temu UNESCO odabro Inkluzija je važna: omogućiti pristup i osnaživanje svih nevisno o stupnju invaliditeta sa sljedećim podtemama:

- Omogućiti da gradovi postanu inkluzivni i dostupni svima.
- Poboljšanje indikatora i statističkih podataka vezanih uz invaliditet.
- Uključiti osobe s nevidljivim invaliditetom u društvo i njegov razvoj.

Promotivni video za Međunarodni dan osoba s invalitditetom 2014.

Mi u EPALE-u cijenimo važnost uloge obrazovanja odraslih u podizanju uključenosti osoba s invaliditetom. Obrazovanje odraslih može unaprijditi vještine, zapošljivost kao i pružiti osjećaj osobnog ispunjenja. 

Pogledajte neke od naših uzbudljivih sadržaja vezanih uz ovu temu:

- Nemojte propustiti naš intervju s Mariom Schejbal o njezinoj uključenosti u projekt "Kulturološka vozila za obrazovanje" (CVE). Projekt pruža podršku za nastavnike koje rade s osobama s invaliditetom i s drugim osjetljivim društvenim skupinama.

- Jeste li čuli o MOTE projektu? Ima za cilj educirati i ohrabriti one s poteškoćama u učenju da postanu aktivni u političkom sustavu u svojim zemljama.

- Sjećate li se našeg intervjua s Andrzejem Kamlińskim s Radionice o radnoj terapiji u Poljskoj? Kliknite ovdje da pročitate više o tome kako je on kreirao obrazovne mogućnosti za odrasle s intelektualnim poteškoćama kroz sportske aktivnosti.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email