chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

Блог

Стратешко укључивање миграната у израду програма за образовање одраслих

23/09/2020
от Tino BOUBARIS
Език: SR
Document available also in: DE EN CS

Време читања отприлике шест минута - прочитајте, лајкујте, коментаришите!

Изворни језик: немачки


Сектор образовања, а посебно образовања одраслих, игра централну улогу у друштвеној и економској интеграцији миграната. Од развоја формалних и неформалних компетенција потребних на тржишту рада, до развоја неопходних језичких вештина за школу, високо образовање, обуку или пословни и свакодневни живот: скоро је немогуће замислити испуњење тог друштвеног задатка без установа које се баве образовањем одраслих. 

Поред потреба за интеграцијом, такође је неопходно позабавити се активним укључивањем миграната и избеглица у европска друштва. Тај циљ, који се налази и у стратегији за борбу против сиромаштва и друштвене искључености Европске уније Eвропа 2020 јесте веома важан за социјалну кохезију у будућности. То посебно важи у ери растућег популизма који се односи на националистичке и отворене тенденције десничарског екстремизма на свим нивоима политике и друштва.  

Већ неко време, промене у погледу миграција у нашем друштву такође доводе и до промена у самим установама које се баве образовањем одраслих. Теме као што су више интеркултуралности у приступу јавних и приватних институција, различитост и инклузија се стално разматрају у контексту образовања у Европи.

 

Мигранти су више од самих прималаца образовања

Већина институција која се бави образовањем одраслих у Европи обраћа се и мигрантима као циљној групи. Нивои њиховог учешћа су често знатно изнад статистичког просека, јер они похађају курсеве језика, а присутни су и у различитим активностима формалног и неформалног иницијалног и континуираног образовања, на курсевима интеграције, и још многим другим. Уопште узев, мигранти постоје у тим институцијама као примаоци образовања. Ипак, оно што углавном недостаје је активно укључивање у читав низ активности образовања одраслих у којима би се са мигрантима могло радити не само као са примаоцима, већ и пружаоцима знања и стручњацима у својим областима.

Али како би таква ситуација могла да изгледа у пракси? Поглед на стратегије које постоје у институцијама које се баве образовањем одраслих у смислу развоја програма може бити од помоћи у разјашњавању. Како се програми курсева израђују у погледу дидактичког садржаја и на организационом нивоу? Како би се помогло у изради делотворних стратегија учења за ученике са мигрантским искуством, веома је важно да мигрантске заједнице односно њихови представници и организације буду активно укључени у израду програма за образовање одраслих, и средњoрочно и дугорочно. То је кључни фактор за успешну инклузију у сектор образовања. Питања која у том контексту треба размотрити обухватају:

 • Како мигранти, њихови представници и организације могу да се укључе у планирање програма институција за образовање одраслих на дуге стазе?
 • Који фактори ће подржати и унапредити активну, стратешку инклузију миграната?
 • Који фактори представљају сметње или препреке за активну, стратешку инклузију миграната?
 • Које су могуће границе инклузије у појединачним образовним институцијама у погледу организационе независности?

Многи пројекти и иницијативе су се претходних година бавили, као што се и сада баве, темом активног укључивања миграната у образовање одраслих и континуирано образовање. Следи неколико примера:

 

EduMAP: Истраживање у области смерница и пракси у образовању одраслих

/bg/file/edumaplogoblogipngedumap_logo_blogi.png

Logo EduMAP
Пројекат EduMAP (Образовање одраслих као средство активног учешћа грађана) који траје од 2016. до 2019. представља иницијативу истраживачког пројекта ЕУ HORIZON 2020, усредсређеног на образовање одраслих и младе одрасле у ризику од друштвене искључености. Посебна пажња посвећена је препорукама и праксама у политици образовања, неопходним како би се оснажило активно грађанско учешће међу младим људима који су у неповољном положају на различите начине. Препоруке на основу истраживања обухватају, између осталог, унапређени приступ образовању одраслих, укључивање младих људи из осетљивих група и омогућавање лакше сарадње и комуникације у процесима политичких консултација и доношења одлука међу свим странама које се баве облашћу образовања одраслих, укључујући и младе људе. Детаљније информације и публикације објављене у оквиру пројекта могу се преузети овде.

 

Смернице за образовање одраслих у мигрантским заједницама

Смернице објављене 2015. представљају резултат вишегодишњег процеса активног бављења реалношћу живота у мигрантским заједницама, што је процес у коме су учествовали бројни представници из области образовања одраслих у Аустрији. Основна претпоставка је да се проблеми који се односе на миграције, хетерогеност и социјалну инклузију морају решавати на активан, структурисан, колективан начин, заснован на знању. Смернице представљају добровољну приврженост, пружају оријентацију и стварају оквир. Њихов циљ је да унапреде разговоре о темама које су важне за људе са мигрантским искуством у образовању одраслих, и да подстакну заинтересоване стране да се активно позабаве мигрантским заједницама, заузму јасан став о миграцијама и решавају проблеме институционалног расизма и структурне дискриминације. То обухвата и одређивање и искорењивање различитих облика искључивања и дискриминације. Смернице и детаљније информације могу се преузети овде [DE].

 

PRISMA (Учешће радије него интеграција мигрантских заједница у образовању одраслих)

/bg/file/prisma3jpgprisma3.jpg

Logo prisma

Циљеви пројекта Еразмус+ обухватају препознавање, размену и ширење добрих пракси у активном и стратешком укључивању мигрантских заједница у процесе доношења одлука у погледу планирања програма у институцијама које се баве образовањем одраслих. Између осталог се ради и на матрици која ће омогућити процену инклузивних потенцијала мера и активности институција које се баве образовањем одраслих са различитих аспеката. Пројекат којим координише VNB и у коме учествују партнерске организације из Немачке, Аустрије, Данске, Литваније и са Кипра, почео је октобра 2018. и трајаће до септембра 2020. Детаљније информације доступне су на www.vnb.de/prisma [DE] и на Фејсбук страници пројекта.

 

DIVERSITY: Укључивање миграната путем организационог развоја и планирања програма у образовању одраслих

Циљ пројекта DIVERSITY је да помогне суштинској промени перцепције миграната као циљне групе у области образовања одраслих: да се пређе са „посебне групе“ са одвојеним механизмима за спровођење образовања и обуке на инклузију у стандардно спровођење образовања и обука за одрасле. Конкретно, пројекат жели да понуди континуиране обуке за квалификоване раднике и руководиоце, што ће омогућити институцијама које се баве образовањем одраслих да развију оперативан модел за спровођење образовања усредсређен на различитости. Циљ је да се кроз примену те врсте организационог развоја институција мигранти више не третирају као одвојена група учесника, већ пре као стандардни учесници у више разноврсним могућностима за образовање одраслих. Двогодишњи пројекат којим ће координисати Хановерска агенција за образовање одраслих и континуирано образовање (AEWB), почиње 2019. Детаљније информације ће ускоро бити доступне на www.aewb-nds.de [DE; основне информације на EN].

 

Ово је само мали избор пројеката и иницијатива посвећених активном укључивању миграната у образовање одраслих и континуирано образовање. Ипак, за успешно и дугорочно активно учешће такође су потребни једнак приступ образовању и обуци. Нажалост, то није случај у свим земљама и код свих циљних група.


О аутору: Тино Бубарис, координатор пројеката у Асоцијацији образовних иницијатива Доње Саксоније (Verein NiedersächsischerBildungsinitiativene.V.) већ 20 година ради на бројним европским пројектима у области образовања одраслих и стручног образовања и обуке. Он такође ради и као консултант за асоцијације и иницијативе, између осталог за организациона и финансијска питања. Волонтира у Савету за избеглице Доње Саксоније (Flüchtlingsrat Niedersachsen) и председавајући је асоцијације Bildungslabore.V., која израђује и примењује иновативне пројекте у којима комбинује уметност, културу и образовање. Од 2017. је немачки амбасадор за Електронску платформу за образовање одраслих у Европи (EPALE).


Још блог чланака аутора Тина Боубариса

Europa im Herzen, Erwachsenenbildung im Kopf, EPALE im Bauch [DE]

Appetite for Enterprise: female migrants discover their entrepreneurial skills

European cooperation in education and training in transnational projects: from exchanging experiences to creatively solving problems.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Показване на 1 - 10 от 12
 • снимка на Theognosia Petrou
  Very interesting read.
  Indeed, migrants should be included in strategic planning of adult education. We need to know what their real needs are and not trying to fulfil the needs we believe they have without including them in the process.
 • снимка на Tino BOUBARIS
  We need to remind ourselves of this fact from time to time!
 • снимка на Prudence Onyejiaka
  The good thing about involving migrant communities in decision making when it comes to adult learning is the realistic nature of such choices. It brings the learning process home to it's benefactors. Making it most productive and worth the while.
 • снимка на Tino BOUBARIS
  From my point of view, the reason to foster active participation of migrant communities in adult learning should not only be economy-driven, but seen as a natural way of dealing with the matter of strategic programme planning. This applies as well for all other groups of learners. 
 • снимка на Mona Schliebs
  Am Institut für Lern-Innovation bearbeiten wir ein Projekt, das im weiter gefassten Sinne vielleicht auch in den Kontext passt. Das Projekt ACCEnT zielt darauf ab, Berufsberater, Berater und Coaches, die mit "schwer erreichbaren Gruppen" arbeiten, durch eine innovative Online-Lernumgebung zu unterstützen. Das Hauptergebnis des Projekts wird eine benutzerfreundliche Online-Lernumgebung sein. Ziel des Online-Seminars ist es, die Berufstätigen in die Lage zu versetzen, den Integrationsprozess schwer erreichbarer Gruppen, zu denen neben anderen natürlich auch Migrant*innen gehören, in den Arbeitsmarkt zu beschleunigen und zu erleichtern.
 • снимка на Tino BOUBARIS
  Ich finde den Terminus tatsächlich schwierig, da sich dahinter manchmal etwas anderes verbirgt, nämlich eigene Mängel in der Ansprache der Zielgruppe(n). Ich bin daher für die Anführungszeichen sehr dankbar!
 • снимка на Tino BOUBARIS
  Da werde ich mal nachschauen! Ein sehr hilfreiches Projekt "Verbraucherschutz für Flüchtlinge" der Verbraucherzentrale Niedersachsen wurde leider wieder eingestellt. Mit der Ausbildung von Multiplikator*innen wäre eine nachhaltigere Alternative möglich gewesen.
 • снимка на Maren Lohrer
  ... dass das niedersächsische Projekt eingestellt wurde. Denn "Verbraucherbildung für Geflüchtete" vereint Theorie mit Praxis, Lernen mit Alltagsanwendung. Man liest ja oft in den Medien von Flüchtlingen, denen Handyverträge „angedreht“ worden sind, die sie überhaupt nicht verstanden haben und die sie finanziell überfordern.
  In München gibt es übrigens „Pass auf, was Du unterschreibst“, ein Kooperationsprojekt des Evangelischen Migrationszentrums und des Evangelischen Bildungswerks. Hier werden Themen der Verbraucherbildung in Herkunftssprachen vermittelt.
 • снимка на Tino BOUBARIS
  ... das Beispiel schaue ich mir gerne mal an!
 • снимка на Maren Lohrer
  In der Erwachsenenbildung treten Migrant*innen meist nur als Teilnehmende auf, nicht als Expert*innen in eigener Sache, so beschreibt es der Blogbeitrag sehr anschaulich. Wie lassen sie sich aktiv einbeziehen, wie lässt sich das brachliegende Potenzial für die Integration nutzen? 

  Gerne möchte ich die Positivbeispiele um ein weiteres ergänzen: 
  Projekt „Verbraucherbildung für Geflüchtete“ 
  Das Evangelische Bildungswerk (ebw) hat im Oktober 2016 am Standort Regensburg ein Modellprojekt gestartet: In der ersten Runde ließen sich acht Multiplikator*innen, die selbst einen Migrationshintergrund haben, zu alltäglichen Verbraucherthemen schulen. 

  Im Projekt werden die Multiplikator*innen mit guten Deutschkenntnissen befähigt, die Verbraucherthemen in ihrer Muttersprache Arabisch, Kurdisch, Persisch (Farsi/Dari) und/oder auf Englisch weiterzugeben. Es geht hierbei nicht um die bloße Übersetzung, sondern um eine Anpassung an die Lebensweltlichen der Geflüchteten/Zuwanderer, denen zum oftmals Grundkenntnisse des deutschen Gesellschafts- und Wirtschaftssystems fehlen. 

  Die Multiplikator*iinnen gehen in Gemeinschaftsunterkünfte und Erstaufnahmeeinrichtungen für Flüchtlinge, um die Menschen vor Ort zu erreichen. Auch sind Einsätze bei Integrationskursträgern, in Moscheen, in Ehrenamtsprojekten, Helferkreisen, Hochschulen und Schulen möglich.