chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

Блог

Дигитално учење на радном месту – инспиративни примери из Европе

23/09/2020
от Andrew McCoshan
Език: SR
Document available also in: EN EL CS HR HU FR

/bg/file/digital-learning-workplace-0Digital learning workplace

Digital learning workplace

 

Дигиталне технологије имају огроман потенцијал за подстицање учења одраслих на радном месту. Тематски координатор EPALE Ендру Мекошен сарађивао је са државама чланицама ЕУ у оквиру ET 2020 Радне групе за стручно образовање и обуку како би испитао постојеће могућности и изазове. У овом блог посту разматрају се могућности, а пратећи чланак усредсређен је на изазове.

 

Примена дигиталних технологија за учење на радном месту је у порасту. Недавни извештај LinkedIn Learning-а, показује да скоро две трећине људи који се баве „развојем талената“ у компанијама троши већи део свог буџета на учење путем интернета него 2017. Више од једне трећине троши мање на обуке које воде инструктори. До тога не би дошло да дигитално учење не нуди нове могућности и предности у односу на традиционалне начине учења. Које су онда могућности и у ком делу дигиталне технологије имају предност над другим методама?

Државе чланице Европске уније тренутно заједно испитују та питања кроз Радну групу за стручно образовање и обуку у 2020. години, уз подршку Европске комисије. Извештај ће бити предат следеће године, али већ даје неповољне наговештаје о врстама искустава са учењем које се уводи на радном месту како би се испунили захтеви за развојем нових вештина.

 

Другачији приступ

Добро је познато да дигиталне технологије значе да можемо да предајемо и да учимо другачије него раније, нудећи могућност запосленима и послодавцима да приступе могућностима за учење кад и где то сами изаберу.

И више од тога, постојеће иновације у образовању и обуци су толико фундаменталне, да оне одговарају раним стадијумима револуције у учењу. Образовање и обуке попримају разорне и радикалне облике иновација – а не само спору, постепену промену – повезане са једне стране са новим технологијама, а са друге стране са јављањем потражње за новим вештинама због дигитализације на тржишту рада.

Дигиталне технологије су посебно погодне за подршку педагошким приступима као што су искуствено учење, мешовито учење и учење засновано на игрицама, како показују примери у наставку.

 

 КАКО ДИГИТАЛНО УЧЕЊЕ МОЖЕ ДА ПОДРЖИ…

…ИСКУСТВЕНО УЧЕЊЕ?

 • Недавни извештај Европске фондације за обуку показује да је израда видео материјала веома делотворна када се комбинује са приступом искуственог учења, јер иницира, проширује и подстиче процесе размишљања. Израда видео материјала помаже да се представе искуства ученика: они могу да сниме своја искуства и да онда активно уче из видео записа на низ различитих начина. Рецимо, наставници могу да се снимају на послу, а да онда сами процењују своју праксу или да је размењују са групом за проучавање видео материјала или чланови могу да процењују своју заједничку праксу.

…МЕШОВИТО УЧЕЊЕ?

 • У Финској постоји Omnia, а то је заједнички надлежни орган у области образовања за регион Еспо, који деле три општине, и пионир је у области стручног образовања и обуке на интернету. Представља регионални центар за развој образовања са пет кампуса и 860 запослених који су на располагању ученицима којих има 40.000, укључујући и 10.000 ученика у области стручног образовања и обуке. Један од иновативних приступа је и Edutech Bootcamp, који омогућава интензивно мешовито учење у коме су ученици у области стручног образовања и обуке слободни да постављају питања, испробавају ствари и уче кроз мешавину колаборативног, практичног и учења на интернету. Наставници који се баве стручним образовањем и обуком сарађују путем друштвених медија и услуга на бази „cloud“-а како би потпомогли учење, али и креирали и делили садржај.

…УЧЕЊЕ НА КРОЗ ВИДЕО ИГРЕ?

 • GVETS је двогодишњи пројекат Еразмус+ за развој учења на основу игрица (или гејмификација) за нове пословне људе који раде са децом из мигрантских средина чији је циљ да ојача капацитет тих стручњака у смислу њихове улоге у заштити деце. Знање, искуство и експертиза свих седам партнерских организација на пројекту биће обједињени, усредсређујући се на интегрисање елемената гејмификације у садржај који се односи на миграције, децу и интеркултурално образовање у циљу стварања могућности за обуку кроз употребу технолошких алата.

 

Употреба ресурса и програма на интернету

Последњих година се број могућности за учење на интернету константно повећава. Наставници, лица која пружају обуку и ученици могу слободно да копирају отворене образовне ресурсе и отворене курсевеMасовни отворени онлајн курсеви (MOOC) привукли су велику пажњу, посебно у високом образовању, док у стручном образовању и обуци нису до сада били толико присутни. Све је више и других комерцијалних платформи које могу да подрже учење, као што су YouTube, Google+ заједнице, и платформе за размену датотека, као што је Dropbox. Интересантно је да изгледа да је најчешћи приступ међу запосленима у компанијама који се баве обукама не да једноставно користе слободно доступне садржаје на интернету, већ да радије мешају такав „већ припремљен“ садржај са садржајем који је интерно креиран у самој компанији.

 

У Шпанији Национални институт за нове технологије и обуку наставника (INTEF) нуди свеобухватан пакет иновативних могућности за учење на интернету наставницима и лицима која пружају обуку како би унапредили своје вештине. Tо обухвата:

 • Mасивне отворене онлајн курсеве (MOOC), од којих сваки има своју групу на Фејсбуку и ознаку на Твитеру, како би се наставници повезивали и помагали једни другима.
 • NANO отворени онлајн курсеви (NOOC), који нуде могућности за учење, од 1 до 20 сати усмерених на одређене области компетенција.
 • EduPills, апликација која нуди могућност да се науче односно развију дигиталне вештине кроз лекције које трају од 3 до 8 минута.
 • Insignias INTEF Open Badge Backpack, која чува, увози, преузима и дели на друштвеним медијима дигиталне беџеве који се односе на обуку у области компетенција.

 

Појава паметних телефона и таблета драматично је проширила потенцијал за мобилно учење. Tи уређаји имају огроман потенцијал да повећају приступ образовању, посебно изван традиционалног школског окружења, и да повежу места на којима се учи и радна места. Пројекат REACH, који финансира ЕУ, израдио је мултимедијске јединице за учење на теме основних вештина и бриге о потрошачима како би повећао мотивацију и учешће младих ученика у обуци на радном месту преко мобилних уређаја у Италији, Норвешкој, Шпанији и Турској. Пројекат је био усмерен на низ сектора: туризам, здравство, грађевину и производњу хране.

 

Права револуција у учењу почиње…?

Док је управо описано дигитално учење проширило распон и флексибилност могућности, много већи потенцијал да се трансформише учење у целини лежи у  проширеној стварности (AR) и виртуелној стварности (VR) које могу да редефинишу интерфејс између едукатора, ученика и машина. Симулације у виртуелној реалности присутне су већ неко време, али су раније биле ограничене на секторе у којима би користи могле да надоместе велике трошкове развоја, нпр. симулација летења у авионској индустрији. Ипак, напредак у технологији их је учинио много доступнијим.

Не само да проширена и виртуелна стварност омогућавају репликацију активности из стварног света, већ могу и да унапреде процес учења. На пример, неки симулатори за фарбање у виртуелној стварности, који се рецимо могу користити у аутомобилској индустрији, могу да прикупљају податке о дубини и размазивању боје, омогућавајући процену вештина ученика да буду детаљнији и доследнији него што су били.  

Проширена стварност нуди интерактивно искуство реалног окружења, рецимо омогућавајући да 3Д модели буду унапређени помоћу перцептивних информација које ствара компјутер. Апликације из области проширене стварности на мобилним телефонима су такође све присутније, омогућавајући ученицима да, рецимо, разумеју геометрију у 3Д и да уче о животним циклусима биљака. Постоји и софтвер који омогућава стварање сопствених апликација у проширеној стварности.

 

Потребно је да знамо више!

Изгледа да смо тек на почетку дигиталне револуције у учењу. Постоје нове могућности за „микро учење“ и социјално учење, са новим потенцијалном да се поделе могућности учења на мале јединице и да се споје људи са заједничким интересима када је учење у питању, ма где се налазили. А нове технологије нуде могућности и за нове педагошке приступе. Многе компаније већ увиђају предности, и то не само у смислу мањих трошкова и већих користи. Треба да разумемо боље типове дигиталних иновација које се дешавају у учењу на радном месту. У овом блогу представљено је само неколико примера: заједници образовања одраслих потребно је више! Зашто их не бисмо поделили у делу за коментаре у оквиру оригиналног чланка који можете пронаћи помоћу линка на почетку текста?

А у пратећем блог посту у овој „мини серији“ детаљније разматрамо нове изазове које нам доноси дигитализација у учењу на радном месту и како се можемо опремити како бисмо се изборили са њима.


Ендру Мекошен бави се образовањем и обукама у Европи више од 30 година, као академски истраживач и консултант. Тренутно ради као виши научни сарадник у Центру за проблеме у образовању на Универзитету у Даблину у Ирској.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Показване на 1 - 6 от 6
 • снимка на Rácz Judit
  A blogbejegyzés nagyon jó példákat hoz a különböző digitális tanulási formákra. Az online platformok a nap 24 órájában elérhetőek, mindenki egyénileg oszthatja be a tanulásra szánt idejét. Könnyű az oktatók és tanulók közötti kapcsolattartás, az anyagok és tanulási segédletek, valamint a tapasztalatok egyszerűen megoszthatók egymás között.
  Emiatt a frontális oktatási módszerek helyett, illetve mellett egyre nagyobb teret nyernek a projektalapú oktatási formák, ahol lehetőség van egy témának a több szempontból történő feldolgozására, a különböző vélemények ütköztetésére.

  Úgy gondolom, hogy a legjobb megoldás az online és offline tanulási formák ötvözése, az "arany középút" megtalálása, ezért is szimpatikus a bejegyzésben említett finn kevert szakképzési modell. A szimulációk használata megkönnyítheti  a tanulók számára az adott munkafolyamat elképzelését, a különféle szituációkba történő "belehelyezkedést". Nem probléma, ha valamit többször elrontanak tanulás közben, ugyanakkor más esetekben szükség lehet személyes interakciókra is. • снимка на Andrew McCoshan
  I'm glad you liked the blog.  I think your point about project-based learning is well made, thank you! Best wishes, Andrew
 • снимка на Halmos-Németh Ágnes
  Bár jómagam kicsit régivágásúként szeretem a nyomtatott anyagokat (könyvolvasásnál mindenképp), ám ma már vitathatatlanul meggondolom, hogy ha valami elérhető online, akkor azt használom. Egyrészt nem terhelem feleslegesen a környezetet, másrészt pedig nem is minden érhető el nyomtatott formában és ez így van jól. Nagyszerű, hogy akár az orvosi rendelőben várva, akár a gyerek úszásórája alatt is megejthetünk egy-két online nyelvleckét vagy a soron következő videó kurzust arról, hogyan lehetnék jobb előadó. Ugyan vannak olyan vélemények, melyek vitatják a digitális tanulás hatékonyságát a személytelensége miatt. Sőt, egyes oktatáskutatók a hagyományos tanulást még mindig a leghatékonyabb formának tartják. Véleményem szerint a digitális tanulás megállíthatatlan. Kíváncsian várom hol fogunk ebben tartani akár 5, vagy 10 év múlva.
 • снимка на Andrew McCoshan
  Many thanks for your comment! I agree that digital learning is indeed unstoppable. The generations leaving school take the digital world for granted so its widespread penetration into learning is inevitable.  Kind regards, Andrew
 • снимка на Fanni Péter
  A blogbejegyzés több oldalról vizsgálja  a lehetőségeket, és átfogó képet ad a digitális tanulásról.
  Fantasztikus érzés látni, hogy nem csak Magyarországra terjed ki, hanem különböző országokban alkalmazott példákat is bemutatnak.
  Én külföldön dolgozok és Magyarországon tanulok. Igazán hálás vagyok az egyetemnek, mivel az egész országban csak itt tudom tömbösített formában tanulni, amit szeretnék. A platformjuk kitűnően működik, a tanárok többnyire rugalmasak és online vizsgára is van lehetőség. 
  Hogy ne csak otthoni példát hozzak: a munkahelyemen napi szinten vannak online tréningek, amikre folyamatosan készülni kell. Sőt, a legújabb hajmeresztő gyakorlatunk az nem más, mint egy robottal való interjú készítése. Mivel toborzás/kiválasztás területen dolgozok, ezért az interjú (Skype, video, telefon) kulcsfontosságú. Ki merem jelenteni, hogy a fejvadász cégek kezdenek (vagy már rég elkezdték) az AI felé nyitni. Nekünk már elkezdődött az online tanulás a robotokkal való interjú kapcsán.
  Vajon elkerülhető az a hajmeresztő gondolat, hogy a jövőben robotok fogják interjúztatni és kiválasztani a megfelelő jelölteket?
 • снимка на Andrew McCoshan
  That's a fascinating example about robots, thank you!  We'll see how to incorporate that into the work of the  ET 2020 Working Group on Vocational Education and Training. Best wishes, Andrew