chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

Блог

Претварање центара за целоживотно учење у центре са обједињеним услугама уз помоћ мултидисциплинарних тимова

22/09/2020
от Andrew McCoshan
Език: SR
Document available also in: EN CS HU FR EL

/bg/file/community-lifelong-learning-centreCommunity Lifelong Learning Centre

Community Lifelong Learning Centre

 

Др Пол Даунс (Dr. Paul Downes), директор Центра за неповољан положај у образовању при Образовном институту Универзитета у Даблину, у Ирској, показује зашто нам је потребно више центара за учење са обједињеним услугама који би помогли заједницама суоченим са социјално-економском искљученошћу или маргинализацијом.

 

Потребни су маштовитији и флексибилнији приступи како би се укључили маргинализовани и отуђени појединци и групе широм Европе. Колико је овај подухват хитан јасно је из саме чињенице да је током 2015. године 64 милиона људи, више од четвртине становништва ЕУ старости 25-64 година, напустило почетно образовање са стеченим нижим степеном средњошколског образовања у најбољем случају. Свим људима се мора пружити значајна шанса да учествују у друштву.

Како би се ангажовале маргинализоване групе, Европа мора да придаје више значаја приступу у коме заједница привлачи потенцијалне ученике. Приоритет ове политике је испуњавање циљева социјалне инклузије и активног грађанства, као и захтева за мир и стабилност.

Укратко, инклузивна друштва, у којима се људи осећају као да ту припадају, су стабилнија, а потребно је и решити неправедност сиромаштва.

 

Целоживотно учење у заједници и мултидисциплинарни тимови

Кључна новонастала врста подршке за инклузивна друштва укључује комбиновање два већ успостављена приступа, центара за целоживотно учење у заједници и мултидисциплинарних тимова. Спајање ова два принципа у центре са обједињеним услугама на заједничкој локацији може се искористити као посебна снага за даљу синергију и добробит маргинализованих појединаца и група. Овај приступ био је главна тема скорашњег Форума о румунском председавању ЕУ који су водили Платформа за целоживотно учење и Европски центар за развој стручног оспособљавања (Cedefop), а који смо обрадили у нашем кратком извештају о овом догађају.

 

Потребно је да центри са обједињеним услугама служе као пролаз ка даљем напредовању

Предлажемо овакав систем пролаза за центре са обједињеним услугама где се центри за целоживотно учење укључених заједница сусрећу са различитим младим пунолетним и одраслим људима у областима високе социјално-економске искључености; и унутар ових група, постоје и они са сложенијим потребама којима мултидисциплинарни тимови могу да пруже већу подршку. Из већих група које похађају часове целоживотног учења, мањи број маргинализованих младих и одраслих ће имати сложеније потребе, као што су тешкоће са менталним здрављем и траумама, лоша искуства у детињству, тежак губитак, злоупотреба наркотика и болести зависности, искуства са насиљем у породици, вршњачко насиље, малтретирање, итд.

Центри за целоживотно учење се углавном фокусирају на неформално образовање, мада могу да комбинују приступе како неформалног, тако и формалног образовања. Често су у понуди уметнички пројекти за младе. Такви центри су већ успостављени у великом броју европских земаља и нуде топлу, безбедну атмосферу за учење засновано на потребама и жељама ученика.

Ове сесије целоживотног учења прилагођавају се стадијуму ученика и претежно су повезане са њиховим животним искуствима.

 

Омогућавање приступа холистичким службама

Као део приступа привлачења нових ученика, ови центри налазе се на лако доступним локацијама у локалној заједници. Ове локације су лако доступне и у погледу физичке близине, али и због тога што се ученици осећају као да ту припадају. Ово је посебно важно за ученике из маргинализованих и мањинских група.

Центри за целоживотно учење омогућавају подршку која долази из различитих дисциплина, у виду холистичких тимова који се налазе на истом месту (заједничка локација). Овај приступ значи да људи који похађају сесије целоживотног учења могу да добију додатну подршку, уколико је то неопходно, у виду психолошког саветовања, породичне подршке, итд.

Њиховим потребама се приступа холистички, комбиновањем различитих видова подршке као што су образовање, ментално здравље, благостање и физичко здравље.

Стручњаци у таквим мултидисциплинарним тимовима су, на пример, саветници/психотерапеути, социјални радници, омладински радници, теренски неговатељи, психолози, медицинске сестре, логопеди.

Друге кључне карактеристике система интегрисаних служби укључују:

 • Континуитет подршке, флексибилне нивое подршке, програме прилагођене потребама
 • Теренски рад: долазак до група које нису предвиђене већ постојећим програмима, укључујући подршку породицама у виду кућних посета
 • Повремено посећивање
 • Постепену подршку људи у сличној ситуацији
 • Превазилажење расцепканог приступа како би упућивање породица и деце могло да се одвија у оквиру тимског приступа на заједничкој локацији што би помогло решавању фрагментације постојећих служби за подршку
 • Фокус на успостављању релационих простора

 

Отварање простора у којима се може градити однос поверења

Овај приступ промовисању окружења као места међусобног поверења може да помогне да се смањи стигма која прати посету саветовалиштима за ментално здравље и емотивне проблеме. Овај приступ такође може да помогне при спајању служби и група које уобичајено не траже такву врсту помоћи. У атмосфери у којој постоји много неповерења у систем, усмене препоруке од људи у сличној ситуацији могу да помогну при приближавању отуђених заједница службама. Ови центри са седиштем у заједници пружају кључну прилику рањивијим одраслим особама да потраже помоћ служби које одговарају њиховим потребама, у атмосфери у којој се већ осећају пријатно и као да ту припадају.

У заједницама које су изложене високом нивоу социјалне и економске искључености потребно је успоставити неутралне просторе у којима се различите групе могу пријатно осећати; професионалци можда нису увек упознати са локалним менталитетом, територијама и поделама у погледу локације. Кључне добре стране приступа пролаза ка даљем напредовању и заједничке локације приказани су у наставку.

/bg/file/benefits-gateway-co-location-approachbenefits gateway co-location approach

benefits gateway co-location approach

Добре стране приступа пролаза ка даљем напредовању и заједничке локације: Спречава да појединци прођу незапажено од стране система. Ојачава улогу породица и заједница и њихов допринос у учењу. Превазилази фрагментацију служби. Обезбеђује приступачност (нпр. за мањинске групе). Помаже појединцима којима је то неопходно да изграде поверење са стручњацима. Пружа флексибилност (како би се изабрале потребне службе подршке)

 

Центрима са обједињеним услугама су потребне политике и финансирање као вид подршке

Финансирање таквих центара са обједињеним услугама захтеваће више заједничког стратешког планирања између министарстава, као што су министарства образовања, здравља и социјалних питања широм Европе, где је евидентно да често постоји недостатак координисаних стратегија на овим пољима. Такође, ово пружа могућности за коришћење заједничке јавне инфраструктуре на најбољи могући начин. Са обзиром на све већу најамнину у многим европским градовима, локалне службе могле би да уштеде на трошковима закупа уколико се налазе на истој локацији.

Финансирање које пружају Еразмус+ и Европски социјални фонд требало би да одиграју кључну улогу у подршци ширењу ових центара са обједињеним услугама, наслањајући се на локалне службе, заједно са већим обавезама националног министарства и локалне општине да подрже ово витално стратешко поље инклузије.


Др Пол Даунс (Dr. Paul Downes) је ванредни професор образовања (психологије) и  директор Центра за неповољан положај у образовању при Образовном институту Универзитета у Даблину, у Ирској. Део је стручног панела Европске комисије о образовању и оспособљавању (2018-19) како би подржао Стратешки оквир ЕУ за образовање и оспособљавање после 2020. године. Полови остали блогови на EPALE сајту баве се потребом за снажнијим стратегијама за привлачење ученика; начинима да се побољша приступ образовању затвореника; зашто би требало да будемо опрезни када користимо SMART исходе у учењу одраслих; како да развијемо европски приступ висококвалитетном породичном учењу; и потребом за структурним индикаторима који би повезали приступе целоживотном учењу од врха надоле и од дна нагоре (top-down, bottom-up approaches).

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Показване на 1 - 3 от 3
 • снимка на Roseline Le Squère
  Cet article est fort intéressant.
  Toutefois, il serait intéressant de rappeler ce qu'on entend par groupes fragilisés. Définir les groupes fragilisés uniquement d'après le critère de l'exclusion socio-économique (qui fonctionnerai comme une porte d’accès) semble très réducteur.
  Mettre en place des guiches uniques ? Bonne idée ! Mais se base t-on sur les leçons tirées de toutes les tentatives de mise de place de "maison des services" sur les territoires de France ? Elles avaient pour but de mettre en place un guichet unique : accès SECU, CAF, information sur l'orientation, accompagnement professionnel, etc.
  De nombreux territoires n'ont pas réussi à la faire. Ce serait intéressant de partir de là pour envisager ce qui est possible, ce qui a marché, pas fonctionné, pour les guichets uniques pluridisciplinaires.

 • снимка на Erdem Vardar
  How relevant! We at YUVA (www.yuva.ngo) have established in 2013 the first Community Centre for Syrian refugees and the host community in Turkey with the same principle and question: Can we combine adult education and protection services under the same roof. The answer is 'Yes' and it works. Soon our education services had to be extended to children as well. We will hopefully be able to prepare a handbook of this good example by the end of 2019. 
 • снимка на Rumen HALACHEV
  Hi Erdem,

  This sounds great, thank you for sharing your good practice example with the community. When you get some more concrete results from your activities, we would love you to share these on EPALE. Keep in touch. :)

  Kind regards,
  Rumen