chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

Блог

Покушавате да решите проблем раног напуштања школовања и обуке? Потребан вам је нови систем алата Cedefop-а!

22/09/2020
от Andrew McCoshan
Език: SR
Document available also in: EN RO HR DE PL HU EL CS

/bg/file/cedefop-tool-vet-education-leavers-1Cedefop tool VET education leavers

Cedefop tool VET education leavers

 

EPALE тематски координатор, Ендру Макошан (Andrew McCoshan), интервјуисао је Ирен Сифидо (Irene Psifidou), експерта у Европском центру за развој стручног оспособљавања (Cedefop), о њиховом недавно унапређеном и побољшаном систему алата који могу помоћи заинтересованим субјектима да спрече рано напуштање школовања и обуке.

 

Зашто је потребан систем алата који се бори против раног напуштања школовања?

Рано напуштање школовања и обуке један је од кључних проблема у Европи. Упркос томе што је смањен број младих који напуштају школовање пре стицања, у најбољем случају, нижег степена средњошколског образовања, рано напуштање и даље погађа једну од десет младих пунолетних особа – док је у неким местима овај број знатно већи. Oсобе које су рано напустиле школовање изложене су већем ризику од социјалне искључености.

Cedefop-ово Одељење за учење и запошљивост наставља рад ове организације у иницијативама које се боре против раног напуштања школовања и обука, и које се баве интеграцијом система стручног образовања и усавршавања (VET) и тржишта рада. Ово одељење учествовало је у бројним активностима од 2010. године како би подржало Европску комисију и државе чланице ЕУ у остваривању стратешког циља ЕУ да до 2020. године снизи стопе раног напуштања школовања испод 10%.

Током 2013. године, окупили смо тим стручњака и наручили трогодишње истраживање како бисмо се позабавили обимом и разлозима због којих долази до раног напуштања стручног образовања и усавршавања и како се ово може спречити. Како бисмо стручњацима и креаторима политика пружили практичну помоћ, објавили смо систем алата за спречавање раног напуштања стручног образовања и усавршавања у мају 2017. године. Систем алата је дизајниран да:

 • помогне младим људима који су изложени ризику од раног напуштања да наставе да се школују и обучавају и стекну квалификације;
 • помогне особама које су рано напустиле школовање да се реинтегришу у систем образовања, обуке и тржишта рада.

 

Зашто је потребан побољшани систем алата?

Од када смо први пут објавили систем алата, додатно смо побољшали његову употребљивост и обогатили његове ресурсе додатним подацима, интервенцијама, примерима добре праксе, саветима и алатима као подршку креирању политика за борбу против раног напуштања школовања, њихово спровођење и процену. Ова нова, побољшана верзија објављена је у мају 2019. године на нашем форуму о политикама у Бриселу који смо организовали заједно са Платформом за целоживотно учење за време румунског председавања.

 

Koме је овај систем алата намењен?

Циљ овог система алата је да помогне стручњацима који се баве стручним образовањем и усавршавањем и креаторима политика да се боре против раног напуштања школовања у свакој фази, од идентификовања ученика којима прети ризик од напуштања и надзора особа које су рано напустиле школовање, преко развоја и спровођења мера за њихову подршку, све до евалуације мера које ће помоћи при спровођењу.

Фазе у којима систем алата може да помогне корисницима

/bg/file/cedefop-tool-vet-education-leaversCedefop tool VET education leavers

Cedefop tool VET education leavers

(Идентификовање и надзор особа које су рано напустиле школовање и особа којима прети ризик да рано напусте школовање. Интервенције како би људи наставили да се школују или се вратили школовању. Процене мера на нивоу држава, региона и институција)

 

Људи за које ће овај систем алата бити од помоћи раде у министарствима, школама за стручно оспособљавање и усавршавање, компанијама, центрима за оријентацију, службама јавног запошљавања, социјалним службама или омладинским организацијама.

 

Како се овај систем алата може користити?

Овај систем алата нуди податке из свих европских земаља који се могу користити да:

 • подстакну размишљање и дијалог међу креаторима политика и стручњацима о тренутним стратегијама за спречавање раног напуштања стручног образовања и усавршавања;
 • подрже процесе доношења одлука кроз развој акционих планова инспирисаних упутствима, саветима и примерима добре праксе које овај систем алата пружа.

На свом веб сајту, Cedefop предлаже низ активности у којима се овај систем алата може користити.

Постоји широк спектар докумената које свако може да преузме и користи како жели током радионица, обука и других догађаја.

 

Шта Ви сматрате иновативним у вези овог система алата?

Овај алат има велики број иновативних аспеката. То што је веома интерактиван је један од њих. Корисници могу да унесу своје примере добре праксе или алате; могу да предлажу чланке на блогу; могу да претраже преко 200 примера најбоље праксе, публикације, алате, статистике и брза решења користећи неколико параметара претраживања како би добили резултате који одговарају њиховим потребама; могу да користе интерактивне алате као што су aлати који подстичу размишљање креатора политика ради постизања тренутних резултата; могу да преузму и попуне евалуационе планове и смернице како би се пратила и проценила њихова пракса. Такође могу да се пријаве да постану чланови Cedefop-ове онлајн заједнице пракси, такозвани амбасадори за спречавање раног напуштања школовања.

 

Чиме се ова онлајн заједница бави?

Више од 60 амбасадора из 18 земаља активно доприноси онлајн дискусијама достављајући нове примере најбољих пракси, пружајући повратне информације о корисности система алата и дајући допринос његовом даљем развоју. Они представљају стручну мрежу података за борбу против раног напуштања стручног образовања и усавршавања. Заједница све више расте како би покрила све европске земље и земље кандидате.

 

Постоји ли специфичан алат за пружаоце услуга?

Да, међу расположивим изворима налази се алат који подстиче на размишљање пружаоце услуга стручног образовања и усавршавања. Алат предлаже конкретне кораке који помажу пружаоцима образовних услуга да разумеју тренутне обрасце раног напуштања школовања, анализирају мере које треба предузети да би се то спречило и развију акциони план да побољшају институционални приступ. Овај систем предлаже и питања за размишљање, алат за процену тренутног институционалног приступа за борбу против раног напуштања и образац за израду акционог плана који се може користити као део индивидуалне или групне вежбе. Такође постоји и евалуациони план за надгледање и процену конкретних политика и мера које користе пружаоци образовних услуга који нису стручњаци у области евалуације. Они могу да користе овај план при развијању својих приступа за надгледање и евалуацију.

 

Колико је успешан овај систем алата и зашто?

Већ постоји на хиљаде корисника овог система алата и повратне информације о његовој корисности су веома позитивне. Мислим да је главни разлог то што корисници могу да се поистовете са тим системом, а и због тога што је веома лак за коришћење, што је резултат партиципативног приступа Cedefop-а, који укључује креаторе политика и пружаоце услуга стручног образовања и усавршавања широм Европе.

 

Како мислите да ће се овај систем алата развијати у будућности?

Наш циљ је да га систематски обогатимо практичним алатима релевантним за кориснике и да проширимо фокус на остале рањиве групе. Планирамо да током 2020. године објавимо сличан систем алата за младе људе који нису запослени, не образују се нити се оспособљавају (тзв. NEET категорија људи) и за нискоквалификоване одрасле.

Наш циљ је да развијемо онлајн ресурсе где се све може наћи на једном месту, а који се тичу стручног образовања и усавршавања за социјалну инклузију и интеграцију на тржиште рада.

 

Уз помоћ таквих ресурса, понудићемо земљама додатну подршку у борби против раног напуштања повећавањем запошљавања младих и примењивањем иницијативе Развојне путање.

 


Ирен Сифидо (Irene Psifidou) је креатор „Система алата за спречавање раног напуштања стручног образовања и усавршавања” Cedefop-а. Она надгледа делање Cedefop у области стручног образовања и усавршавања за социјалну инклузију и интеграцију на тржиште рада и преко 16 година ради као експерт у области политика о образовању и оспособљавању на европском и интернационалном нивоу.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Показване на 1 - 2 от 2
 • снимка на Teodor GHITESCU
  Cauza fundamentala  a părăsirii timpurii a școlii precum și apariția categoriilor sociale defavorizate este guvernarea capitalistă, care îmbogățește continuu câteva  grupuri de persoane privilegiate și sărăcește continuu majoritatea populației până la limita de supraviețuire.
  Legalizarea șomajului și migrația economică sau socială (ca urmare conflictelor militare susținute de companiile transnaționale, prin statele liberale obediente) este o alta sursă generatoare de categorii defavorizate și o cauză a părăsirii timpurii a școlii.
  În concluzie, singura soluție pentru intrarea în normalitate educațională, economică și socială, este eliminarea cauzei, nu acțiuni asupra efectelor așa cum sunt cele propuse prin „instrumentele” de la Cedefop!
  Educația ar trebui sa-și schimbe radical conținuturile și obiectivele, spre dezvoltare durabilă și echitate socioeconomică, altfel consumă inutil resurse materiale, umane, energetice și informaționale, producând manipulare intelectuală în loc de productivitate în muncă și bunăstare.
  Iată o cale de reorientare a educației, în general și a celei pentru dispariția categoriilor defavorizate: 
 • снимка на Andrew McCoshan
  Thank you, it’s good to have your inputs. Personally, I wouldn’t contradict your arguments. On a practical level, however, we need to tackle the causes for the sake of future generations as well as tackling the effects, through measures like this toolkit, for people who have already been affected by negative school experiences and other factors. In short, we need both.