chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

Блог

Како се млади пунолетни људи крећу кроз живот?

22/09/2020
от Simon BROEK
Език: SR
Document available also in: EN HU EL

/bg/file/young-adults-enliven-projectYoung Adults ENLIVEN project

Young Adults ENLIVEN project

 

Симон Брук (Simon Broek) говорио је о томе како се пројекат ENLIVEN позабавио неким од изазова са којима се млади пунолетни људи срећу при интеграцији у друштво одраслих.

 

Постоји једна рањива група људи која је рањива из много различитих разлога - то су управо млади пунолетни људи.

 • Пре свега, ти млади људи су на преласку ка одраслом добу.
 • Друго, прелазе из (безбедног) школског окружења или из окружења у ком се обучавају у озбиљно радно окружење. Ово такође може да подразумева и ново животно окружење, исељавање из породичног дома и промену друштвених кругова.
 • И коначно, могу бити сведоци макроекономских и друштвених промена чији утицај на њихове животе не могу у потпуности да разумеју; а то би могло да проузрокује негативан поглед на будућност.

Млади пунолетни људи су још рањивији ако су имали нека негативна искуства током школовања (нпр., напуштање школе; низак ниво образовања) или лоша друштвена искуства (нпр. вршњачко насиље).

Ова ситуација је јасно приказана у следећем видеу (на енглеском језику) који je у оквиру програма Horizon2020 припремио пројекат ENLIVEN (Encouraging Lifelong Learning for an Inclusive & Vibrant Europe - Подстицање целоживотног учења за инклузивну и енергичну Европу):

 

Последице рањивости младих пунолетних људи

Све промене које доживљава ова група људи (од 15-25 година старости) могу да оставе озбиљне последице на њихово целокупно благостање, социјалну инклузију и интеграцију на тржиште рада. Како економска литература показује, недовољно брза транзиција младих на тржиште рада након завршетка школовања може да спречи акумулацију људског, социјалног и економског капитала који би им помогао у унапређивању каријере. Поред тога, што је дужи период искључености са тржишта рада или из образовања, то је већи ризик од социјалне и економске искључености, закључак је Eurofound.

 

Како пружити бољу подршку овим младим пунолетним људима?

Пројекат ENLIVEN пратио је ову групу младих пунолетних људи у претходне три године. Скорашњи извештај о истраживању пројекта ENLIVEN под називом Препреке и помагачи/подстицаји различитих врста учешћа нискоквалификованих младих пунолетних људи сагледао је искуства са учењем ових одраслих људи и посебно обратио пажњу на њихове ситуационе и диспозиционе препреке и то како образовне и институције за обуку нису успеле да смање институционалне препреке не би ли се прилагодиле њиховим потребама при учењу. Препоруке које су дате креаторима политика на европском и националном нивоу на основу истраживања укључују:

 • Померање фокуса са индивидуалне одговорности одрасле особе на учествовање и подстицање образовних и институција за оспособљавање да активно помажу одраслима да добију приступ учењу.
 • Побољшање сарадњe образовних и институција за оспособљавање и других социјалних служби како би се превазишао кумулативни неповољан положај младих пунолетних људи
 • Издвајање адекватних буџета за послове у сектору целоживотног учења и сектору за младе и обезбеђивање пристојних плата за запослене.

 

ENLIVEN конференција одржана 17. септембра 2019. године

Завршни састанак пројекта ENLIVEN одржан је у Бриселу. Циљ овог догађаја био је да омогући креаторима политика на нивоу ЕУ, као и националном, регионалном и организационом нивоу, да побољшају пружање и искоришћавање могућности за учење за младе пунолетне људе, што ће даље довести до продуктивније и иновативније радне снаге и смањене социјалне искључености.


Симон Брук (Simon Broek) је учествовао у неколико европских истраживачких пројеката о образовању, тржишту рада и осигурању. Саветовао је Европску комисију, Европски парламент и европске агенције о питањима везаним за образовне политике, целоживотно учење и тржиште рада и сарадник је Института Окам за подршку политикама (Ockham Institute of Policy Support).

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Показване на 1 - 3 от 3
 • снимка на Fanni Péter
  Mint a pályakezdők táborát erősítve, úgy hiszem ez a projekt kezdeményezés kitűnő ötlet. Ugyan nekem megvan a megfelelő képesítésem, még ilyen körülmények között is nehéz megbirkózni a munkaerőpiaccal. 
  Remek lehetőség lesz ez azoknak, akiknek nincsen megfelelő képesítés a kezükben, kapunyitási pánikot élnek át, félnek a munkerő-piacra való lépéstől.
  Saját példámból kiindulva a "tisztességes fizetés" rész fogom kicsit megragadni. Én, mint megfelelő anyagi háttérrel és tudással a kezemben, képes voltam 0 év tapasztalattal külföldre költözni és a szakmámban elhelyezkedni. Mindezt azért, mert úgy éreztem Magyarországon nem lehet tökéletesen megélni egy kezdőfizetésből (nem mindenkiből lesz orvos :) )
  Viszont mi van azokkal, akiknek nincs képesítésük, nincsen olyan anyagi helyzetük, ezért nem tudnak eljönni?Természetesen nem mindenki akar eljönni otthonról, mert teljesen jól érzik magukat, viszont az állandó panaszkodás az anyagi helyzettel kapcsolatban a mindennapi életük része. Itthon inkább nem is vállalnak el munkalehetőséget, mert kevésnek találják a fizetést, vagy elvállalnak valamit, ami nem kapcsolódik ahhoz, amit ők szeretnének, csakis a pénz miatt.  Ezzel eleve determinálják magukat arra, hogy ne is érjék el az álmaikat, és magukat fosztják meg a tanulás, fejlődés lehetőségétől.
  Ezt mind-mind tapasztalatból mondom, hiszen nem egy hátrányos helyzetű barátom nem találja a helyét a munka világában.
  Rengeteg összetevője van annak, hogy a pályakezdőknek miért nehéz, viszont én határozottan úgy gondolom, hogy ez a projekt segithet. Nagyon tetszett az LLL ötlete, amit le is írtak a javaslatok közé. Higgyék el, mi már ezt is figyelembe vesszük a munka kiválasztásánál (nem utolsó helyen)!
 • снимка на Éva Szederkényi
  Ezért is fontos a pályaorientáció-pályatanácsadás lehetősége.
 • снимка на J Christophe Wells
  This is such an important are in our modern society. Looking forward to hearing about the results of the conference.