chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Отдел с новини

Tutkimus kuvataideryhmään osallistumisen vaikutuksista senioreille

28/11/2019
Език: FI

Auralan Setlementti ry:n Dikare-toiminta on julkaissut tutkimuksen kuvataideryhmään osallistumisen hyödyistä senioreille. Tutkimuksen on tehnyt KT Helena Malmivirta.

 

Turussa toimivan Auralan Setlementti ry:n Dikare-toimintamuodon yhtenä tavoitteena on senioreiden hyvinvointia, kuten mielen hyvinvointia ja aivoterveyttä vahvistavan asuinympäristöön kiinnittyvän säännöllisen pienryhmätoiminnan kehittäminen ja tarjoaminen. Yhdeksi toimintamuodoksi konkretisoitui syksyllä 2017, Etsi, Sommittele, Rytmitä -kuvataideryhmä +60-vuotiaille, joka toteutettiin lähellä ihmisiä, paikallisessa asuinkorttelissa lähellä ihmisiä.

 

Taiteen ja kulttuurin alueelle suuntautuvissa viimeaikaisissa tutkimuksissa ja erityisesti hyvinvoinnin, terveyden ja aivoterveyden tulokulmassa on havaittu tarve tuoda esille taiteisiin osallistujien ääntä aidosti kuulevan kokemustiedon näkyväksi saattaminen laadullisen kokemustiedon metodeja hyödyntäen. Taidetekemisen tai taiteisiin osallistumisen vaikutuksista on mahdollista puhua silloin, kun kyetään osoittamaan muutosta taiteessa tapahtuvan seurauksesta tai takia alku- ja lopputilanteen välillä.

 

Etsi, Sommittele, Rytmitä -kuvataideryhmän toimintaan kohdentunut laadullinen hermeneuttis-fenomenologista ja narratiivista lähestymistapaa yhdistävä tapaustutkimus MEHÄN TULLAAN TÄNNE SIKSI, ETTEI SAIRAUKSISTA TARVI PUHUA - Tarkastelussa Auralan Setlementti ry:n Dikare-toiminnan Etsi, Sommittele, Rytmitä -kuvataideryhmän +60 -vuotiaiden osallistujien kokemukset, tuo näkyväksi tapahtunutta muutosta yhdeksän naisen kuvataidetekemisessä sen kahden ja puolen kuukauden mittaisessa ajanjaksossa.

 

Kuvataideryhmäläiset löysivät toiminnassaan ja taidetekemisessään omaa sisäistä voimaansa ja itseluottamista ja sen myötä identiteetin vahvistumista. He valtautuivat ja voimaantuivat sekä yksilöinä että ryhmänä. Taidetekemisessä opitut tiedot ja taidot – kognitiivinen kyvykkyys, reflektiivisen ja visuaalisen ajattelun prosessit ovat mahdollistaneet sen osallistujille inhimillisen pääoman kertymistä ja vahvistumista.  Ryhmään kuuluminen, sekä yksin että ryhmässä toimiminen näyttäytyivät merkityksellisinä kokemuksina ja kerryttivät sosiaalista pääomaa. Sekä inhimillinen että sosiaalinen pääoma edesauttavat joustavaa käyttäytymistä ja erilaisten mahdollisuuksien näkemistä ja oivaltamista ikääntyessä ja luotaavat oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen luovalla päämäärätietoisella tavalla. Aivoterveyttä on edistänyt sitoutuminen kuvataidetekemisen aikaiseen dynaamiseen ja älyllistä toimintaa vaatineeseen prosessiin, joka on edistänyt kognitiivista kyvykkyyttä. Uuden oppimista itselle mielekkäällä ja kiinnostavalla tavalla edesautettiin aivojen piiloisten resurssien käyttöön ottamista, joka pitää aivot joustavana, ja jolla nähdään olevan yhteys aivoterveyteen.

 

Auralan Seniorityön arvoihin ja kokonaisvaltaiseen ihmisyyttä sekä elinikäistä oppimista korostavaan työhön kiinnittyvä Dikare-toiminnan kuvataidekurssi on esimerkki pedagogisesti orientoituneesta elinikäisen oppimisen ja luovan ikääntymisen areenasta, jossa korostuvat aktiivinen ja onnistunut ikääntyminen – myönteinen ikääntymisen narratiivi.

 

Teksti: Auralan Setlementti
Lisätietoa Dikare-toiminnasta: https://dikare.aurala.fi/

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn