chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

Блог

Internationella äldredagen

29/09/2015
от Ewa GUSTAFSSON
Език: SV
Document available also in: EN LT NL PL SL DA ET RO

/bg/file/olderpersonsresizedjpgInternational Older Persons Day

International Older Persons Day

 

Världens befolkning gradvis förändras. Under de kommande 50 åren kommer antalet äldre personer i världen öka från cirka 600 miljoner till nästan 2 miljarder. Med andra ord, i dag är en av tio personer i åldern 60 år eller äldre och 2050, kommer detta att vara en person av fem. Vilket innebär att för första gången i mänsklighetens historia kommer det att finnas fler personer över 60 år än barn. Det antalet väntas öka till en tredjedel fram till 2150.

 

Du hittar länken till rapporten som är en milstolpe här.

 

Internationella äldredagen

1 oktober är internationella äldredagen - en dag för att öka medvetenheten om åldrande befolkningens påverkan på samhället och om behovet av att se till att människor kan åldras med värdighet. Det var den 14 december 1990 som FN:s generalförsamling proklamerade dagen. Årets tema är Hållbarhet och Äldres delaktighet i stadsmiljön.
 

EPALE och livslångt lärande


Det livslånga lärandet är ett viktigt område för EPALE och vi gör vårt bästa för att göra plattformen användbar för lärare och utbildare av äldre personer. Vi har förberett en hel del spännande innehåll för att fira den internationella äldredagen.

Den 1 oktober får du inte missa EPALE:s  två nya, spännande fallstudier: vi publicerar en artikel om CINAGE - ett projekt som främjar aktivt åldrande, som hjälpte äldre lära sig att vara filmare; och Edita Satiene från Seniors Initiatives Centre kommer att dela sin berättelse om hur hon använde fysiska aktiviteter i informellt lärande av äldre personer. Minns du vår berättelse om graffiti-tanter från Lissabon? Du kan ta del i denna inspirerande berättelse här. Om du vill lära dig mer om det intergenerationella lärandet, läs bidraget från Simon Broek, vår expert inom temat lärandemiljöer här (artikeln finns på tyska, engelska, spanska, franska, italienska och polska).


EPALE:s nationella kontaktpunkter kommer att publicera aktuellt innehåll på den dagen. EPALE Litauen anordnar en konferens om digital kompetens för seniorer och EPALE Sverige publicerar ett blogginlägg på engelska skriven av en av de största svenska aktörerna inom vuxenlärande. Blogginlägget kommer att handla om äldre personers lärande och utvecklingsbehov.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email