chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

Блог

Mednarodni dan starejših

29/09/2015
от Ajda Turk
Език: SL
Document available also in: EN LT NL PL DA SV ET RO

/bg/file/olderpersonsresizedjpgInternational Older Persons Day

International Older Persons Day

 

Svetovno prebivalstvo se postopoma stara. V naslednjih 50 letih bo število starejših naraslo s približno 600 milijonov na skoraj 2 milijardi. Ali povedano drugače – danes je en človek od desetih star 60 let in več. Leta 2050 bo v teh letih en od petih, kar pomeni, da bo prvič v človeški zgodovini več ljudi starih 60 let in več kot otrok. Do leta 2150 bi po projekcijah to število naraslo na enega od treh. 

 

Objavo publikacije iz videa (v angleškem jeziku) najdete tukaj

 

Mednarodni dan starejših

1. oktober je mednarodni dan starejših – dan za ozaveščanje javnosti o vplivu staranja prebivalstva na družbo in o potrebi, da se zagotovi dostojno staranje ljudi.

Dan je prvič razglasila Generalna skupščina Združenih narodov 14. decembra 1990. Letošnja tema je trajnostni razvoj in vključenost starejših v urbano okolje.

EPALE o vseživljenjskem učenju

Vseživljenjsko učenje je temeljno področje na EPALE. Trudimo se, da je platforma uporabna za mentorje starejših. Pripravili smo veliko zanimivih vsebin, s katerimi bomo počastili dan starejših.

Ne spreglejte objav o dveh zanimivih primerih dobre prakse, ki jih bomo na EPALE predstavili 1. oktobra. Objavili bomo predstavitev o CINAGE-u – projektu za promocijo aktivnega staranja, v katerem so se starejši naučili biti filmski ustvarjalci. Edita Satine (Seniors Initiatives Centre) bo delila svojo zgodbo, kako je v neformalnem učenju s starejšimi uporabila metode telesne aktivnosti.

Se spomnite naše zgodbe o babicah, ki ustvarjajo grafite v Lizboni? To navdihujočo zgodbo lahko ponovno preberete tukaj. Če bi radi izvedeli več o medgeneracijskem učenju, si oglejte objavo strokovnjaka za tematsko področje učna okolja, Simona Broeka (članek je na voljo v DE, EN, ES, FR, IT, PL).

Nacionalne podporne službe za EPALE bodo ta dan objavljale tematske vsebine. EPALE Litva organizira konferenco o digitalni pismenosti za starejše. EPALE Švedska objavlja spletni dnevnik v angleščini na temo potrebe starejših v izobraževanju odraslih in razvojne potrebe.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email