Премини към основното съдържание
News
Новини

Tri četrtine udeležencev PUM uspešno zaključi program

Na spletnem portalu RTV Slovenije je objavljen intervju z mentorico Majo Regina, mentorico v Projektnem učenju mladih (PUM), ki skupaj s somentoricami izvaja program v Razvojno-izobraževalnem centru v Novem mestu (RIC Novo Mesto).

PUM je neformalno izobraževanje, ki poteka po javnoveljavnem programu. Namenjen je mladim od 15. do vključno 26. leta starosti, ki niso vključeni v formalni šolski sistem oziroma so iz njega izstopili predčasno in nimajo zaposlitve. Program velja za tiste, ki niso končali osnovne ali srednje šole in je za vse udeležence brezplačen.

V intervjuju beremo o tem, kdo se lahko vključi v PUM, v čem se program razlikuje od formalnega izobraževanja, kakšni so cilji, katere dejavnosti so med udeleženci priljubljene, najdemo tudi vse informacije o vključitvi in poteku projekta… Spoznamo pa lahko tudi uspešen projekt PUM-ovcem, Klopice povezujejo.

Kot dobro in obetajočo novico pa lahko izpostavimo to, da večina udeležencev PUM-a uspešno zaključi program. Mentorica Maja Regina poudari, da udeleženci, ki si na začetku postavijo neki cilj, ga v približno 75 % tudi dosežejo. Uspešni pa niso le tisti, ki končajo šolanje ali dobijo zaposlitev, ampak kot uspeh štejejo tudi to, da kdo naredi vozniški izpit ipd.»Za nekoga je na primer uspeh že to, da se zjutraj redno zbudi, prihaja ob uri v program in ostane do konca. Nekateri so bili tudi po več let odsotni iz izobraževanja in nimajo več teh navad. Za nekoga je cilj opraviti maturo in se vpisati na fakulteto,« še doda mentorica.

Več o pogledih udeležencev na PUM in celoten intervju si lahko preberete tukaj.

Login (0)

Искате да напишете статия?

Не се колебайте да го направите!

Влезте в линка долу и започнете публикуването на нова статия!

Най-актуалните дискусии

Ролята на обучението на възрастни за подпомагане на кариерното развитие

Причини за ниското участие в УЦЖ на хората в трудоспособна възраст в България?