chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

Отдел с новини

‘Oefenkans NL’: Sporten en Nederlands oefenen

03/09/2015
от Karine Nicolay
Език: NL

Volgend jaar gaat het project ‘Oefenkans NL’ opnieuw van start in Brussel. Oefenkans NL is een project van de sportdienst van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in samenwerking met het Huis van het Nederlands BrusselHet project heeft twee doelstellingen voor ogen: anderstalige Brusselaars oefenkansen bieden om Nederlands te leren en tegelijk zorgen voor een pool van toekomstige begeleiders voor het Nederlandstalig sportaanbod.

In 2014 werd het project bekroond met het Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs (ELIT) 2014.

/bg/file/selfieelitjpg-0selfie_elit.jpg

Oefenkans kreeg Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs in 2014

 

Durven spreken in speelse sfeer

Deelnemers aan Oefenkans NL zijn mensen die Nederlands als tweede taal leren (NT2) in het Huis van het Nederlands. Zij krijgen de kans om (vrijwillige) assistent-lesgever te worden tijdens het Nederlandstalig sportaanbod van de VGC-sportdienst. Samen sporten met kinderen zorgt voor een speelse sfeer die uitnodigt om te (durven) spreken. Tijdens het eerste jaar konden de deelnemers konden kiezen voor een ‘Sportkamp’ van een week tijdens de schoolvakanties. Een andere optie was de ‘Sportacademie’ van minstens drie maanden. Op zaterdag ondersteunden ze daarbij gedurende twee uur het multisport-aanbod.

/bg/file/oefenkansnlvgc-sportdienstjpg-1oefenkans_nl_vgc-sportdienst.jpg

Vrijwilligers in actie tijdens oefenkans

 

Goede voorbereiding

Voor de start kregen de deelnemers een voorbereidende workshop om al kennis te maken met de taal van de sport. Dit vergrootte hun spreekdurf aanzienlijk. Tijdens de paasvakantie mochten ze gratis een driedaagse vorming volgen over kleutergymnastiek, atletiek of voetbal om hun sport- en didactische bagage te versterken.

Assistent van moedertaalspreker

Tijdens de oefenkans zelf assisteerden de vrijwilligers een sportlesgever die altijd Nederlands sprak.  Als steuntje in de rug kregen de vrijwilligers hun speciaal voor dit project ontwikkeld oefenboekje met opdrachten als leidraad. De sportlesgever had ook een aangepast boekje met tips om de vrijwilligers een actieve rol te laten opnemen. Tijdens coachingmomenten konden de vrijwilligers rekenen op de persoonlijke begeleiding van een projectmedewerker. Bij de nieuwe start volgend jaar zal er nog meer aandacht gaan naar de inhoudelijke vorming van de vrijwilligers en de coaching van de sportlesgevers.

Voor meer info over dit project kan u steeds contact opnemen met de VGC-sportdienst: sportdienst@vgc.be - 02/563 05 14.

De VGC is de draaischijf voor de Vlaamse Gemeenschap in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze geeft de hoofdstad vorm en inhoud vanuit een Nederlandstalig perspectief en is bevoegd voor cultuur, onderwijs, welzijn en gezondheid.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn