Blog
Blog

Kako odrasle osobe koriste nove medije kako bi došle do novih znanja?

Kako odrasli uče, koji medij za učenje treba koristi zavisno od dobi i spola.

Novi mediji koji se koriste u učenje kao što su računalo, tablet, pametni telefon, pa tako i e-čitači (npt. Kindle) vjerujemo da zamjenjuju klasični tiskani medij  za pohranu i prijenos znanja.  Na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu koriste se novi mediji kao kanal prijenosa znanja i u redovnom procesu poučavanja naših studenta kao i u programima cjeloživotnog učenja – što potiču i nositelji certifikacijskih ispita za koje provodimo edukaciju (CISCO, MICROSOFT, ORACLE, …)

Kako bi utvrdili koji medij preferiraju naši korisnici proveli smo istraživanje jednostavnim upitnikom među našim polaznicima, studentima, ali i njihovim nastavnicama (koji moraju trajno učiti) . Željeli smo saznati koji medij za prijenos znanja preferiraju kako bi im organizirali nastavni proces sukladno njihovim preferencijama. Prema načelima obrazovanja odraslih [4] moramo dati odraslim polaznicima odgovarajuće metode i medije za prijenos znanja. Pro?itali smo neke članke [ 1] , [2] , [3 ] o tome i definirali smo opseg i načine razumijevanja potreba naših učenika / sudionika u obrazovnom ciklusu. Pretpostavili smo da koriste e-čitač, pametni telefon / tablet, računalo i tiskani materijal (knjige, papir). Također nas je zanimalo što bi odabarli ako bi morali birati samo jedan medij.

Prvo smo proveli ispitivanje s 12 polaznika ( 3 završena srednjoškolca, 6 polaznika između 25 i 55 godina koji uče uz rad, te 3 nastavnika ). Utvrdili smo da možemo  naše polaznike prema afinitetima kategorizirati u 3 dobne skupine (20 – 40, 40 – 60 , 60 + ).

Proveli smo istraživanje na uzorku od 100 polaznika, 35 žena i 65 muškaraca. Pitali smo ih dali posjeduju uređaj, koje uređaje koriste. Zanimalo nas je koje uređaje koriste za čitanje beletristike, vijesti, znanstveni/stručnih tekstova. I konačno kad bi morali birati samo jedan uređaj koji bi izabrali (za put na pusti otok). Mogli i su birati između: e-čitača, pametnog telefona/tableta, računala ili tiskanog medija.

Što smo utvrdili: najmanje ispitanika posjeduje e-čitač a posjeduju ih 2 puta više žene, no nitko od njih nije izabrao e-čitač kao medij za prijenos znanja. Računalo i pametni telefon bira po 40% ispitanika a tiskani materijal 20%. kao medij s kojeg uče. Što se tiče spola ne postoje značajne razlike, iako je uočljiv malo veći postotak žena koje biraju tiskani materijal. Dob je ipak bila presudna, stariji od 60 godina odlučuju se za tiskani materijal i računalo, polaznici od 20 – 40 godina preferiraju pametni telefon (63%) i računalo (42%), a polaznici od 40-6o godina iako preferiraju računalo spremni su koristiti ravnomjerno i tiskani materijal i pametni telefon. Dakle mlađima možemo informacije i  znanje ponuditi putem pametnog telefona, ali s godinama starijim  moramo nuditi izvore znanja na večim ekranima i tiskanim materijalima. Izrazito je važno primijetiti da e-čitači kao Kindle nisu prihvačeni kao medija među našim ispitanicima.

Na pitanje kad bi morali birati samo jedan medij koji bi to bio, imamo jasan odgovor računalo ili  pametni telefon (40% i 38%) dok tiskani materijal bira i dalje 21% ispitanika.

Nakon provedenog istraživanje odradili smo i analizu fokus grupom kako bi  kvalitetnije interpretirali rezultate. Složili smo se da e-čitači nisu prihvačeni jer nema materijala na hrvatskom jeziku koji je po svemu sudeći ipak jezik koji se bira za dolaženje od znanja ( trebalo bi to potvrditi).

Zaključili smo da za potrebe nastave osobito za odrasle osobe moramo nastaviti pripremati nastavne materijale u tiskanom obliku, ali i materijale za e-učenje ali koji su usmjerene na korištenje na računalu.  Za generacije koje dolaze materijali se trebaju osmišljavati i pripremati za korištenje na pametnom telefonu/ tabletu jer je to njihov primarni kanal koji stalno koriste.

Ovo istraživanje prihvaćeno je na konferenciji EDULAERN2019 - EDULEARN19 Proceedings 10.21125/edulearn.2019.1112 (https://library.iated.org/view/SIROVATKA2019COM)[5]

 

[1] E, Aliye. “A Research on Reading Habits of University Students”: (Sample of Ankara University and Erciyes University). Procedia - Social and Behavioral Sciences. 174. 3983-3990. 10.1016/j.sbspro.2015.01.1145. , 2015

[2] E.A. Akanda; Hoq, K. M. Gausul; N. Hasan, “Reading habit of students in social sciences and arts: A case study of Rajshahi University”. Chinese Librarianship: an International Electronic Journal, 35. URL: http://www.iclc.us/cliej/cl35AHH.pdf, 2016

[3] A. Perrin, “Book Reading 2016”, Research Center, September 2016, “Book Reading 2016”, https://www.pewinternet.org/2016/09/01/book-reading-2016/

[4] M. S. Knowles, E. F. Holton, R. A. Swanson, (2011). “The adult learner: The definitive classic in adult education and human resource development” (7th ed.). Amsterdam; Boston: Elsevier, Butterworth-Heinemann.,2011

 [5]       G. Sirovatka, V. Mićković (2019) COMPARISON OF TYPE OF THE MEDIA USED FOR TRANSFER AND CONTENT BEING READ AND USED IN HIGH SCHOOL ENVIRONMENT, EDULEARN19 Proceedings, pp. 4428-4432)

 

Login (0)

Users have already commented on this article

Влезте през профила си или се регистрирайте за да може да коментирате.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Най-актуалните дискусии

Ролята на обучението на възрастни за подпомагане на кариерното развитие

Причини за ниското участие в УЦЖ на хората в трудоспособна възраст в България?